Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #117418  door dasilvasolis
 
De laatste weken is de covidsituatie in Cuba snel verslechterd. Op dit moment is ze zeer ernstig. De vooruitzichten voor de korte termijn zijn ook slecht.
Met name in de provincie Matanzas is de situatie op dit moment out of control. In Cardenas kan de gezondheidszorg het aantal covidgevallen niet meer aan. Gistermorgen meldde de tv dat. Raar maar waar terwijl de miami media al tig keer fakenieuws had rondgestuurd dat de gezondheidszorg was ingestort, is nu zoiets echt gebeurt niet de miamimedia, maar de staatsmedia die als eerste het trieste nieuws brengt.
Er worden nu extra brigades uit andere provincies naar Matanzas gestuurd en men is extra ziekenhuiscapaciteit aan het creeeren en ook de minister van gezondheidszorg is nu ter plaatse.
Ook in andere provincies waaronder Camaguey is de situatie niet rooskleurig

Het heeft alles te maken met de besmettelijkere deltavariant die vanuit rusland is geimporteerd met Cbaanse mulas en russische toeristen. Denk dat de Cubaanse overheid het risico van deltavariant die met de vluchten vanuit Rusland is meegekomen had onderschat. Met de vaccins en de vaccinatiecampagne die van start zou gaan dacht men 2 maanden terug al aan een normale zomer waarin men weer op vakantie kon en in september weer naar school.

Conform de informatie van de Cubaanse gezondheidszorg maar ook vanuit andere wetenschappelijke bronnen lees ik dat de deltavariant die ook in het VK nu voor een toename van cases zorgt veel besmettelijker is.
Andere factor die kan meespelen is dat men in Matanzas begonnen was met de vaccinatie waardoor mensen de voorzichtigheid kwijt raakten. Mijn vrouw ziet dit ook bij veel gevaccineerde collega’s in de gezondheidszorg die zich onkwetsbaar wanen voor het virus.
Je hoort ook van Cubanen die zich afvragen hoe het toch mogelijk is dat na 2 prikken ze toch besmet konden raken. Terwijl Immuniteit zich sowieso langzaam opbouwt Het schema van abdala zijn 3 prikken dus maximale immuniteit bereikt men pas 6 weken na de 1e prik . En ook gevaccineerde mensen kunnen zich besmetten en het virus doorgeven.
Daarnaast. De eerste resultaten van de effectiviteit van het abdala vaccin zijn weliswaar erg goed. Maar wat nu gemeten is is de bescherming tegen ziek worden. Zogenaamde symptomatische besmetting. Er zijn vooralsnog geen gegevens in welke mate het vaccin besmetting voorkomt en voorkomt dat je de besmetting doorgeeft
De effectiviteit is gemeten tegen diverse varianten. Maar er circuleerde hier toen nog geen delta variant was. Het is afwachten hoe veel bescherming het Abdala vaccin biedt tegen de delta variant is

Uit studies in Israel en de UK bleek dat bij pfizer en astra zeneca de bescherming tegen delta besmetting aanzienlijk lager ligt dan bij andere varianten. Studie uit Israel had het over 64% tot 70% in plaats van 95%. Wel blijft de bescherming tegen ziekenhuisopname vriijwel even groot. Het zou in de lijn der verwachting liggen dat ook voor Abdala hetzelfde geldt maar dat is afwachten.
Natuurlijk circuleren op sociale media de boze tongen die in deze 4e golf het triomfantelijke bewijs zien dat de Cubaanse vaccins niet werken. Zonder enig wetenschappelijk bewijs. Maar dat heb je niet nodig op sociale media.

In ieder geval worden de komende maanden de zwaarste loodjes van de pandemie die zo als het er nu naar uitziet helaas heel wat Cubaanse levens gaat kosten. Het frustrerende is dat het gebeurt met het licht aan het eind van de tunnel in zicht. Hopelijk dat maatregelen,een verhoogd bewustzijn onder de bevolking van het risico en de voortschrijdende vaccinaties de exponentiele curve tot staan kunnen brengen.
Cuba zit nu op 6.7 miljoen gezette prikken. Dat is op zich een prestatie in 2 maanden tijd. Maar er is nog een lange weg te gaan aangezien het schemas van 3 prikken zijn. Op dit moment zijn 1.6 miljoen cubanen van de 11.3 miljoen Cubanen volledig gevaccineerd. Dat is slechts 14% van de bevolking . Nog veel te weinig om een groot effect te hebben.
Hoewel Cuba op dit moment sneller vaccineert dan de meeste landen in de regio duurt het in huidige ritme van ca 1 miljoen prikken per week toch tot november voor Cuba de 70 % volledig gevaccineerden passeert.
Hopelijk dat men binnenkort het tempo kan opschroeven.

SVP druk je Cubaanse vrienden, familie en partner alsjeblieft op het hart om de komende tijd uiterst voorzichtig te zijn. Afstand te houden, visites te vermijden en zoveel mogelijk mensenmenigtes vermijden. Ook al zijn ze al (gedeeltelijk) ingeent!!! De situatie is ernstig. De gezondheidszorg in Cuba staat onder grote druk en de IC capaciteit van Cuba is eindig!

Saludos de reisbegeleider

Verder melde ik al over de eerste publicatie over soberana 02 in een gerenomeerd wetenschappelijk tijdschrift. Het betreft de eerdere studiefases 1 en 2. Het is een publicatie die al in april voor publicatie was opgestuurd Wetenschappelijke revisatie kost tijd. Voordat de derde fase studie gepubliceerd zal worden zal dus nog wel maanden duren dus. Voordat de WHO de cubaanse vaccins erkend is zal ook nog wel even duren. Procedure is dat eerst de nationale autoriteit het vaccin erkent, en dat er een publicatie van de 3e fase in een wetenschappelijk tijdschrift verschenen is.
Maar in ieder geval is het wel goed tegen de totaal onverantwoorde propaganda campagne die aan de gang is om twijfel te zaaien over de Cubaanse vaccins in diverse van de “onafhankelijke” op Cuba gerichte media (Periodico Cubano, Diario de cuba, cibercuba, 14 y medio e.a) en ook in diverse miami media. Zelfs in BBC elmundo.
Hoewel ik niet verwacht dat deze campagne veel Cubanen zal weerhouden van vaccineren, kan je in Rusland zien hoe schadelijk antivax (propaganda) kan zijn. Ondanks de beschikbaarheid van sputnikvaccins die bewezen werken , is er een groot deel van de Russische bevolking die de vaccins niet vertrouwen . Waardoor Rusland nu een van de laagste vaccinatiegraden heeft van Europa. Het zal ongetwijfeld meespelen als oorzaak van de enorm hoge covidsterfte in Rusland . Nu dagelijks iets van 600. Terwijl het toch net zo zomers is in Rusland als in de rest van Europa.