Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #116871  door dasilvasolis
 
De derde en laatste fase van kandidaatvaccin soberana 2 is begonnen in la habana.
Waarschijnlijk begint binnenkort de 3e fase van Abdala in santiago en guantanamo

Nieuwe threat over de cubaanse vaccins geopend waarin nieuwtjes geplaatst kunnen worden
waarschijnlijk zal er komende tijd wel meer artikelen en nieuws komen over verloop en eventuele resultaten van de vaccins.

Hier het artikel van vandaag in cubadebate.over hoe vorderingen tot nu zijn en hoe3e fase eruit zal zien
Hier staan ook wat voorlopige resultaten van 2e fase.
http://www.cubadebate.cu/noticias/2021/ ... xo-1508483

Laten we hopen dat het het succes wordt waar men op hoopt
Dat kan Cuba hard gebruiken

SALUDOS
 #117023  door dasilvasolis
 
Up date.

De 3e fase met soberana 2 in la habana is onderweg.
Daarnaast zijn 100000 soberana 2 vaccins naar iran gestuurd voor de 3e fase daar in ca 50000 deelnemers (2 doses)

Men gaat naast de 3e fase ook aanvullend onderzoek doen en daarvoor150000 personen inenten in risicogroepen zoals medisch personeel in la habana

De 3e fase van ander vaccin abdala gaat beginnen in granma, santiago en guantanamo
met 48000 deelnemers

Men zegt nog steeds dat dit jaar de hele bevolking gevaccineerd wordt

saludos

NB: SVP Deze thread is voor info niet voor discussie of je wel of niet gelooft in de info of in het cubaans vaccin. Wil je daarover discussieren open dan een nieuwe thread onder dagelijkse discussie.

http://www.cubadebate.cu/noticias/2021/ ... nos-video/

http://www.cubadebate.cu/noticias/2021/ ... luntarios/
 #117042  door dasilvasolis
 
Update.

In mesa redonda legde directeur biofarma uit over de 3e fase van de vaccins.
http://www.cubadebate.cu/noticias/2021/ ... -19-video/

- Verwachting is dat in mei 1.7 miljoen.
habaneros een vaccinatie gehad hebben
In augustus 6 miljoen Cubanen en voor eind van het jaar heel.Cuba.
-Ook Venezuela gaat meedoen aan 3e fase onderzoek in mei.
 #117043  door Everdine
 
Krijg net dit bericht van een vriend:

poco a poco vamos venciendo la covid, aquí en Santiago de Cuba, Granma , Guantánamo y Holguín comenzó la 3 face de la vacuna abdala ,
 #117259  door dasilvasolis
 
De massale vaccinatie  met de kandidaatvaccins soberana 02 en abdala  is vorige week van start gegaan. Tot 15 mei zijn er reeds 445000 personen ingeent met de 1e dosis van Abdala. Ritme ligt nu op ca 70000 vaccindosis per dag.

Vanwege de zorgelijke epdiemiologische situatie in Cuba (met name in la Habana) met dagelijks meer dan 1000 besmettingen en rond de 10 sterfgevallen, heeft men besloten niet af te wachten tot het 3e fase onderzoek van deze kandidaatvaccins is afgerond.  Aangezien tot nu bij duizenden met kandidaatsvaccins ingeente personen geen ernstige complicaties waren opgetreden en voorlopige resultaten hoopgevend zouden zijn heeft het ministerie van gezondheidzorg groen licht gegeven voor deze interventie. De baten wegen op tegen de geringe risicos aldus de minister van gezondheidszorg.

Men begint in een beperkt aantal provincies (met hoge transmissie) waaronder la Habana, Santiago de Cuba en Matanzas. Daar wordt  vrijwel de gehele bevolking gevaccineerd. Daarnaast is men in het hele land begonnen met het vaccineren van hoog risico groepen zoals medisch personeel. Hiermee was men een maand geleden al begonnen in la Habana en Oost cuba.

Mijn vrouw die in de denguebestrijding werkt heeft afgelopen week haar 1e dosis van Abdala gekregen. Ze had geen bijeffecten van het vaccin. Haar collega’s in de polikliniek ook niet.

In la Habana zal men in de stadsdelen waar het 3e fase onderzoek van soberana 2 loopt wachten tot half juni als de vaccinatie van het 3e fase onderzoek is afgerond.  In andere stadsdelen is men reeds begonnen. Alle vaccinatie is op vrijwillige basis.  

Planning is dat in augustus 70% van de bevolking is gevaccineerd en  vrijwel de gehele bevolking van la Habana al voor die tijd

Er zijn nog geen effectiviteitsresultaten bekendgemaakt of gepubliceerd.  De 3e faseonderzoeken  die de effectiviteteit moeten meten lopen namelijk nog. In la Habana met 44000 deelnemers voor Soberana 2, met een 3e dosis van soberana plus. In Santiago, Granma en Guantanamo met 48000 deelnemers met 3 dosis van Abdala.

Beide onderzoeken zijn zogenaamde doubleblind onderzoeken waarbij een deel van de deelnemers zonder dit te weten een placebo krijgt. Voor Abdala is per 1 mei de vaccinatieciclus van de deelnemers reeds voltooid. Voor Soberana 2 zal dat komende week zijn. Nadat de vaccinatieciclus is voltooid begint de evaluatiefase waarin men de effectiviteit bekijkt.  Men verwacht ergens in juni de resultaten te kunnen publiceren. Maar exact wanneer  hangt af van hoe snel men voldoende besmette deelnemers  heeft om effectiviteit te kunnen meten.

Mijn (niet wetenschappelijke) inschatting is dat indien de vaccins daadwerkelik een redelijke effectiviteit hebben van 70% of meer bescherming, men in augustus/september in la Habana al een duidelijk dalend aantal besmettingen en ernstige gevallen moet kunnen zien. September/oktober  zou dat in geheel cuba moeten gebeuren. Dit me losjes baserend op wat men ziet in het verloop van besmettingen in landen waar men al ver is met de vaccinatie zoals Israel, de VS en UK. In Israel zag men aantoonbaar het effect van de vaccinatie (met Pfizer) na een paar maanden. Zie maurice.nl

Maar het staat of valt natuurlijk allemaal met de mate van effectiviteit/bescherming die de Cubaanse vaccins in de praktijk bieden.

Hopelijk zijn de resultaten goed en kunnen we daar volgende maand goed nieuws over geven. Cuba kan wel wat goed nieuws gebruiken.

Risico is ook dat zodra men de 1e dosis in de arm heeft men alle remmen en voorzorgsmaatregelen aan de kant gooit wat komende maanden wel eens tot nog meer besmettingen kan leiden.

Saludos

 

NB. de mulas zijn ook weer in grote aantallen op pad. Rusland is nu de bestemming. Laatste weken neemt het aantal importcases  daardoor flink toe. Voor 95%  Cubanen terugkerend uit rusland Recorddag tot nu 153 importcases op 1 dag.  Niet de russische toeristen maar de Cubaanse mulas komen dus besmet uit rusland. Benieuwd of de Cubaanse regering eens wakker wordt en het logische besluit gaat nemen om de quarantaine voor privereisjes ook voor residenten in rekening te gaan brengen.


NB. Info gebaseerd op Meda Redonda en Cubadebate. http://www.cubadebate.cu/noticias/2021/ ... sanitaria/