Wat moet ik waar regelen?

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113017 door Prawo
03 mei 2017, 11:18
Wat misverstanden uit de weg ruimen.

Een in het buitenland gesloten huwelijk met een Cubaanse is in principe niet veel anders dan een huwelijk met wie dan ook in een ander land gesloten.
Als bij zo'n huwelijkssluiting de Nederlandse en plaatselijke wettelijke regels in acht zijn genomen is dat huwelijk naar Nederlands internationaal privaatrecht een geldig huwelijk.
Iemand die in Nederland woont is verplicht binnen vijf dagen aan zijn gemeente door te geven dat zijn burgerlijke staat is gewijzigd. Als staat er geen straf op als je dat achterwege laat of er te laat mee bent. Dit gaat om de Basisregistratie personen.

Daarnaast bestaat er de burgerlijke stand. De gemeente Den Haag heeft een afdeling Landelijke Taken waar een Nederlander zijn buitenlandse akte (geboorte, huwelijk, overlijden) kan laten omzetten in een Nederlandse. Dit heeft geen rechtsgevolg maar kan wel ooit veel gemak opleveren. Het is noot verplicht en kan wel een maand of drie duren voordat het rond is.

Zowel voor je Nederlands gemeente als voor Landelijke Taken is het nodig dat de buitenlandse akte is gelegaliseerd (dat hoeft NIET meer door de NL ambassade). Maar zo'n legalisatie heeft geen zelfstandige betekenis.

Mocht het huwelijk ontbonden worden dan gelden daarvoor de regels van het land waar de scheiding wordt gevraagd. Bijv. wat betreft het recht op alimentatie.
Of zo'n recht velrvolgens in een ander land is af te dwingen is weer een heel andere kwestie.

Daarnaast is de vraag welk huwelijksvermogensrecht van toepassing is op een huwelijk. Hier is de plaats van de huwelijkssluiting doorgaans van geen belang.
Het gaat echter om ingewikkelde regels.
Je voorkomt problemen door huwelijkse voorwaarden te maken, met een rechtskeuze.
ook en testament kan geen kwaad.
#113774 door realpino
23 feb 2018, 09:05
even terug naar het begin van dit onderwerp,

ik heb nu een internationaal/Spaanstalige Uittreksel geboorteregister en een Gemeentelijk uittreksel basisadministratie (ook internationaal/Spaanstalig). Moeten deze documenten nu ook nog langs een rechtbank om de vertaling te laten legaliseren, of kan ik direct naar het ministerie van BuZa ?

groeten
#113775 door Prawo
23 feb 2018, 10:39
Ik snap je vraag niet.
Beide uittreksels zijn op een internationaal formulier? Dan is er toch geen aparte vertaling in het Spaans nodig want daar staat ook Spaans bij.
Als ik jou was zou ik deze laten legaliseren bij MinBuZa en vervolgens bij het Cubaanse consulaat.
#113776 door realpino
24 feb 2018, 09:15
inderdaad, een aparte vertaling van een Spaanstalig document lijkt mij ook overbodig....
Ik vroeg mij alleen af in hoeverre een lokaal ambtenaartje, die zijn stempel + handtekening onder het document zet, beëdigd is. (en de documenten dus als legaal gezien worden)
#113777 door HijodelMundo
24 feb 2018, 09:23
Daarom moeten dergelijke documenten ook gelegaliseerd worden door het ministerie van buitenlandse zaken. Dat geld zowel in Cuba als in Nederland.
Die zet er namelijk een stempel op dat het ministerie bevestigt dat het lokaal uitgegeven document ook echt een legaal document is dat internationaal erkend wordt.

Hijo
#114144 door Kellymisael
03 aug 2018, 09:59
Jogo schreef:Toevallig ben ik met hetzelfde akkefietje bezig.

En het iet anders doorgekregen van de NL ambassade in Havana.

1. De trouwakte mag niet ouder zijn dan 3 maanden, dus mijn vrouw heeft onlangs een nieuwe gehaald, kosten een paar CUP's.
2. Mijn vrouw gaat daarmee naar het kantoor waar we getrouwd zijn in dit geval in Holguin om de acta te laten legaliseren. Duurt ca. 3 maanden.
3. Dan moet ze er mee naar de NL ambassade in Havana om hem ook daar te laten legaliseren. Hoefde niet vertaald te worden is mij verteld. Kosten mij nog niet bekend.
4. Dan moet de gelegaliseerde acta naar Nl om daar in het Nederlands te worden vertaald en gelegaliseerd alvorens hij hier naar de IND gestuurd moet worden.Duurt het 3 maand om de acte laten legaliseren in Cuba??? ik dacht dat dit enkele dagen was en ik dit gewoon kon meenemen naar Belgie.....
#114145 door Kellymisael
03 aug 2018, 10:00
Encantó schreef:Kijk,
ook in Cuba is een huwelijk in wezen niets anders dan een zakelijke transactie. Ze is slechts speciaal om deze reden: er is steeds één partij, meestal de "partij-echtgenoot" genoemd, die meent dat een deel van het huwelijk niet op papier hoeft te staan en mondeling kan overeengekomen worden. Pas bij een eventuele discussie tijdens de uitvoering van de overeenkomst komt deze partij erachter dat enkel wat te schrift staat van tel is.

De Cubaanse wet die het huwelijk regelt, de ley 1289, Codigo de la Familia (geconsolideerde versie tot +- 1985) werd gevormd onder de voormalige president Oswaldo Dorticos in de jaren zestig. En omdat Cuba een socialistisch land is (dat gefundeerd is op de filosofie van Marti, Lenin, Marx en Engels) kent deze wet slechts één 'wettelijk huwelijksvermogenstelsel' (heet dat ook zo in Nl?): alles wat vanaf het huwelijk wordt verworven, wordt verondersteld gelijk door beide echtparen (lees: contractpartijen) in te zijn gebracht en dus gemeenschappelijk te zijn (' la communidad de bienes del matrimonio'). En dient dus ook fifty-fifty verdeeld te worden bij een onverwacht einde (lees scheiding) van de overeenkomst (het huwelijk).

Het huwelijk is dus in wezen een soort zakelijk contract, zoals ik schreef, dat betekent dat er tussen de partijen nog bijkomende zaken kunnen overeengekomen worden (huwelijkse voorwaarden). In principe zelfs à volonté (voor zover geen hogere rechtsregels worden geschonden). Deze afspraken kunnen mee opgenomen worden in de huwelijksakte. Het spreekt voor zich dat beide partijen zich moeten kunnen vinden in eventuele bijkomende afspraken.

Ik vrees echter dat de "partij-echtgenote" in een status passivus zal overgaan als afgeweken wordt van de standaard die voorziet in een 'gemeenschap van aanwinsten' (Belgische term).

Enfin, het huwelijk is voor de meesten (mannen) één van de meest onderschatte overeenkomsten die ze in hun leven aangaan. Dit des te erger omdat er zelfs geen enkele vorm van garantie van toepassing is omtrent eventuele te leveren prestaties van partij-echtgenote. Zelfs verborgen gebreken kunnen geen aanleiding geven tot een vrije en gemakkelijke ontbinding. :D

Vereisten en benodigde documenten om onder Cubaanse wetgeving te huwen. / Requisitos para contraer matrimonio en Cuba bajo las leyes Cubanas.
Los matrimonios pueden ser:
(...)
entre extranjeros(as) y cubanas(os) residentes en Cuba
(...)

En cualquiera de las variantes los EXTRANJEROS deberán presentar:
[*]Su “certificación literal de nacimiento”. [/*]
[*]Si es soltero(a), “certificación de soltería, fe de vida y estado o declaración jurada” autorizada por el registrador del estado civil o Notario público. Tiene 6 meses de validez contados a partir de su emisión.[/*]
[*]Si es viudo(a), “certificación de matrimonio y certificación de defunción” del ex cónyuge.[/*]
[*] Si es divorciado(a), “sentencia literal de divorcio”.[/*]
[*]Su “pasaporte y permiso de estancia” en el territorio cubano. [/*]
Si los documentos no fueron expedidos en idioma español necesitan ser traducidos y posteriormente presentados para su legalización en el consulado cubano en su país.
ook:
Si fuera menor de edad debe presentar “autorización de ambos padres”.Verblijsvergunning van Cuba??? mijn toeristenvisum ofzo?
ik ken ook niemand van mijn vrienden die spaans spreekt of begrijpt, is het echt een must dat ze de taal kunenn??
#114146 door Kellymisael
03 aug 2018, 12:19
Moet je het huwelijk niet laten legaliseren en inschrijven in Belgie / Nederland om zo u partner te kunnen laten overkomen of is dat niet nodig? moet je het niet laten erkennen in Belgie/ Nederland om dan de visum te kunnen aanvragen etc,,,,,?
#114150 door Prawo
03 aug 2018, 14:06
Een ongehuwdverklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden. Aan huwelijksaktes zit net als aan geboorteaktes geen termijn.
Hoe België een en ander verder regelt weet ik niet.
De IND in Nederland verlangt inschrijving van een huwelijk pas nadat betrokken in Nederland is. Voor de inschrijving in de BRP (zeg maar het bevolkingsregister) is het een ander verhaal, dat moet z.s.m en liefst binnen vijf dagen. Tegenwoordig zelfs op straffe van een boete al heb ik nog nooit gehoord dat deze daadwerkelijk werd opgelegd.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast