over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117169 door dasilvasolis
25 apr 2021, 14:29
In de vorige eeuw had je in Nederland  een waaier aan onafhankelijke kranten met een uitgesproken eigen identiteit. De rechtse Telegraaf, de linkse volkskrant, de conservatief intellectuele NRC. Etc. Dat is tegenwoordig schijn. Ze zijn verworden tot merken van de zelfde onderneming .

De concentratie van alle Nederlandse media in maar een paar handen is iets wat in ca 20 jaar in alle stilte is gebeurd. De belgische miljardair Christian van Thillo heeft nu 52% van de kranten in handen. De andere belgische mediagigant Mediahuis is goed voor 42%. Samen hebben ze alle landelijke dagbladen in handen. Het is gebeurt met volle medewerking van mededingingsautoriteiten. https://www.vn.nl/krantenkoning-christi ... aign=share
Daar is in Nederland weinig ophef over. De meeste mensen weten het niet eens want het krijgt amper mediaaandacht. Logisch want de positie van journalisten is danig uitgehold. Een journalist die nog voor een krant wil schrijven kijkt wel uit om hier zijn vingers aan te branden.
Het neoliberale model wat hier de oorzaak van is, corrodeert zo de democratie van binnenuit.

Gevolg is dat de journalistieke kleur van kranten is verbleekt tot een commerciele liberale eenheidsworst. Zeker wat betreft buitenlands nieuws krijg je hetzelfde platgekookte bordje voorgeschoteld. Tegengeluiden zijn niet te horen. De berichtgeving over Cuba is een goed voorbeeld zoals ik liet ik dat zien aan de hand van de artikelen over het terugtreden van Raul Castro. Allemaal dezelfde eenzijdige politiek gekleurde bril. 

Edwin Koopman met  een uitgesproken eenzijdige visie op Cuba is zowel de cubaspecialist van Trouw,  elsevier, als  Bureau buitenland, dan wordt hij ook nog eens door RTL en Parool gebruikt. Media die respectievelijk christelijk, rechts conservatief , gematigd links, liberaal en links zouden zijn. In de praktijk is het een pot nat..  Het is prima dat Edwin Koopman zijn geluid te horen is. Maar dat er geen ander geluid te horen is in de Nederlandse media , is een voorbeeld van een slecht functionerende pers.

Maar de focus op winstmaximalisatie van mediaconglomeraten  leidt tot meer problemen.  Veel journalisten werken niet meer op vaste contracten maar als freelancers voor diverse van de mainstreammedia. Ze schnabbelen vaak bij als voorlichter of in de pr. Ze moeten wel om het hoofd boven water te houden. Het geeft een hoog risico tot belangenverstrengeling  en leidt tot vluchtige oppervlakkige journalistiek. Voor diepgang is steeds minder tijd en geld. Voor afwijkende en genuanceerdere verhalen ook. Wat over blijft is fast food journalistiek.

De Nederlandse media over Cuba is namelijk niet alleen politiek eenzijdig, het is  ook  slordig en oppervlakkig.  Geschreven door journalisten die hun onderwerp slecht kennen. Die al tijden of misschien zelfs nooit in Cuba geweest zijn.  Het blijft hangen in cliches eenzijdige zwart-wit meninkjes gelardeerd met een waslijst aan feitelijke onjuistheden over cuba. Ik heb in mijn stukje er enkel puntjes uitgepikt, maar het is echt een structureel probleem .Een journalist die schrijft dat de communistische partij sinds 1959 aan de macht is, of dat Cuba in de diepste crisis zit sinds de val van de sovjet unie, doet zijn huiswerk gewoon niet.

Blijkbaar zitten de redacties te slapen. Want hier hoort  (ongeacht politieke kleur van het medium) een dikke rode streep door te gaan. Artikelen zijn blijkbaar nauwelijks gecheckt. Even op wikipedia kijken en je had deze fouten er al uit gehaald.

Neem ook het artikel in trouw en Parool over de Cubaanse vaccins. https://www.trouw.nl/buitenland/cuba-po ... ~b581c39a/
https://www.parool.nl/wereld/cuba-poets ... ~b17ab23d/
Kranten die prat gaan op kwaliteitsjournalistiek. Het zijn dezelfde artikelen van Edwin koopman. Natuurlijk goedkoop voor de uitgever. 2 voor de prijs van een. Maar wel twee keer bagger. Dan heb ik het niet eens over de gekleurde bril van Koopman en de tendensieuze titel, maar over de journalistieke zorgvuldigheid.

Koopman lijkt niet de moeite genomen te hebben contact te zoeken met het instituut wat het vaccin heeft ontwikkeld. De onderzoekers komen nergens aan het woord. . Enige die hij citeert in het stuk is de dissident Jose Daniel Ferrer . Toch geen expert op het gebied van vaccins.  Als je een artikel over het Janssen vaccin gaat schrijven ga je toch ook niet alleen met van Haga van FvD bellen. 
Het  artikel beweert ook nog dat Cuba al 30 jaar een vaccin tegen Denque exporteert. Dit terwijl er helemaal geen vaccin bestaat tegen dengue. Nergens ter wereld. Journalistiek broddelwerk. Dat kan je Koopman aanrekenen. Maar vooral ook de kranten die dit tot twee keer toe plaatsen.

De meeste grote buitenlandse mainstreammedia hadden allang een artikel gewijd aan het Cubaanse vaccin. (BBC, nytimes, washingtonpost, el pais, VRT) Overal waren al interviews met de onderzoekers gepubliceerd. Dus als Nederlandse journalist kon je zelfs met copypast een redelijk artikel bij elkaar schrijven. Zelfs dat lukt niet.

Deze artikelen van de rechts conservatieve el Pais en de liberale New York times over het terugtreden van Raul en over het Cubaanse vaccin  tonen het enorme kwaliteitsverschil met de Nederlandse pers. https://www.google.com/amp/s/elpais.com ... utType=amp
https://www.google.com/amp/s/elpais.com ... utType=amp
https://www.nytimes.com/2021/02/17/worl ... ccine.html
https://www.google.com/amp/s/www.nytime ... o.amp.html

Dat zit niet in de politieke positionering t.a.v. Cuba die ongeveer hetzelfde is als de Nederlandse pers, maar in betere journalistiek. Bij el Pais en the New York times wel verhalen met nuancering en diepgang. Duidelijk is dat er iemand schrijft die bekend is met de Cubaanse samenleving, goed geobserveerd heeft, op onderzoek is gegaan, en zijn feiten op een rijtje heeft.  

Hombre schreef een jaar terug “In een democratie wordt elke publicatie door journalisten en onderzoekers gecontroleerd op feiten en onwaarheden. Deze topic bewijst dat dat helaas alles behalve het geval is.

Juist voor mensen die steevast op Cuba afgeven is het goed om eens in de Nederlandse spiegel te kijken.
Eenieder die hecht aan een functionerende Nederlandse democratie ,  zou zich zorgen moeten maken om de Nederlandse mediasituatie. Een paar miljardairs en multinationals met bijna absolute mediamacht, die aan niemand verantwoording hoeven af te leggen . Dat is allesbehalve democratisch
Als er slechts een mening te horen is en nieuws afglijd naar infotainment , desinformatie en politieke propaganda is persvrijheid  verworden tot een wassen neus. 

Volgende keer maar over de (gebreken van) de Cubaanse media

SALUDOS DE REISBEGELEIDER

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten