over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#116897 door Ukraina
11 maart 2021, 12:27
Op 18 maart 2003 begon de Cubaanse staat met een arrestatiegolf die duurde twee dagen. Ongeveer 75 mensen zijn opgepakt. Dissidenten, waaronder 29 journalisten, maar ook bibliothecarissen en activisten voor mensenrechten en democratie. Een enkeling kreeg slechts 6 jaar, de meesten 20 of zelfs 25 jaar.
Tja eigen schuld, moet je maar niet denken dat je een eigen mening kan verkondigen die ingaat tegen de staatsdoctrine! Geheel tegen het gebruik in dat rechtszaken in Cuba openbaar dienen te zijn was dat nu niet het geval. Dat betreurden de rechters zeer maar ja er was geen grote zaal beschikbaar om zoveel criminelen en publiek bijeen te brengen. Er kon amper nog 1 journalist bij! Dat dat een journalist van de staatsmedia werd was geheel toevallig.

De echtgenotes van deze politieke gevangen zijn bekend geworden onder de naam Damas de Blanco. Zij liepen zondags in het wit en gingen na de kerkdienst in Havana de straat op om vrijlating van hun echtgenoten te eisen. Heel dom natuurlijk, zoiets doe je niet, dat snapt toch iedereen! Dus de staat heeft hen het leven flink zuur gemaakt. Eigen schuld.
In 2005 ontvingen zij de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dames_in_het_Wit
https://www.damasdeblanco.com/
Mede daardoor gesteund waren deze vrouwen in 2017 nog bezig met protesteren, hebben ze niks beters te doen? Dat vroeg de veiligheidsdienst zich ook af dus zijn ze maar opgepakt. https://www.kn.nl/nieuws/cuba-dames-in- ... restaties/

In de loop der jaren konden de gevangen van 'de Zwarte Lente' vrijkomen. Ze moesten dan wel oprotten naar het buitenland. Een aantal stemde niet in met deze redelijke eis om uit hun vaderland verbannen te worden. Zij hadden het blijkbaar zo goed in de gevangenis, met gratis eten en onderdak. Sommigen beweerden zelfs dat ze extra geld kregen van de USA als ze bleven: gratis geld! Nou dan blijf je wel zitten, toch? Zeker in de Cubaanse gevangenis!
In de loop van 2011 streken de communistenleiders over hun hart en konden de overgebleven gevangenen terug het vrije Cuba in. Na slechts 8 jaar gezeten te hebben!
Als laatste werden de grootste schurken, Jose Ferrer en Felix Navarro,die tot 25 jaar gevangenisstraf waren veroordeeld, vrijgelaten. Sommigen twijfelen of hier wel sprake is van gerechtigheid: slechts 8 van de 25 jaar uitzitten. Veel te humaan! Blijkt dat infiltranten van het Vaticaan en de US hier iets mee te maken hadden.
Vooral Jose Ferrer wil zijn leven maar niet beteren en heeft het ,naar horen zeggen, tot de hoogste inkomensschaal geschopt als generaal-huurlingenleger USA, taskforce Cuba. Een heuse carrière tijger.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Lente_(Cuba)

Inmiddels zijn er weer heel wat lentes vervlogen met meer of minder arrestaties van 'huurlingen'*. Wat bleef is de systematiese onderdrukking door het regime.

In 2018 ontstond de San Isidro Movement. Een groep artiesten, academici en activisten die meer vrijheid van meningsuiting eisen. Kunstenaars, cultuur, nou dan weet je het wel. Zij hebben nog niet goed door hoe de gezagsverhoudingen op Cuba liggen. De staatsveiligheidsdienst heeft ze echter goed in de smiezen en 14 van die gasten zijn in november 2020 opgepakt! Hierop kwam echter een goed georkestreerde contra-revolutionaire tegenaanval: 200 man sterk, met gitaren en brandende kaarsjes bewapend!
Uiteindelijk is het toch nog goed gekomen en staan ze allemaal onder huisarrest, die komen de straat niet meer op! ¡Viva la Revolución!

https://www.jagranjosh.com/current-affa ... 08199466-1

https://www.amnesty.org/en/latest/news/ ... veillance/

* huurlingen van de USA, ook wel landverraders = zogenaamde kunstenaars, gelovigen, academici, journalisten, vrijdenkers, milieuactivisten, dierenactivisten, activisten om het activisme, u kent ze wel: zuurpruimen, ongezellige types, asociaal werkschuw tuig. Vroeger bekend als contra revolutionairen, maar dat klinkt zo ouderwets, dus nieuwe hippe naam!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten