Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #118337  door dasilvasolis
 
De Cubaanse CUP is op de zwarte markt in een paar weken tijd bijna 20% meer waard geworden. Hoe is dit in godsnaam mogelijk.
.
De waarde van de CUP conform el toque daalde in de eerste maanden van 2022 tegenover Euro en USD enorm
Van ca 1€ = 90CUP op 1-1 naar 1€ = 128CUP op 16mei.
De laatste weken beleeft de CUP echter een bizarre comeback. In no time is de € gezakt met 18 punten van 128 op het hoogtepunt naar 110 vandaag. De dollar is weer onder de 100 gezakt.

Voordat mensen gaan juichen dat de koersstijging van de CUP het bewijs is van het economisch herstel van Cuba. (en het herstel van koopkracht) Of massaal CUP gaan aankopen. Laten we eens nuchter analyseren.

Wordt er opeens meer geproduceerd in Cuba? Nee
Is er meer te krijgen in de laatste weken? Nee
Zijn er drommen toeristen. Tuurlijk niet. Het toerisme is gedurende 2022 weliswaar (mondjesmaat) aangetrokken, maar daarnaast, mei en juni waren zelfs in de gouden toeristenjaren extreem laagseizoen.
Heeft Cuba dan olie of goud ontdekt? Ook niet.
Zijn de prijzen in CUP in Cuba plots 20% gedaald in de afgelopen week? Noop.

Niets dus dat wijst op een snel aantrekken van de economie.

Waar is het dan wel op gebaseerd ?
Hooguit op
1. niet concrete mededelingen van de Cubaanse autoriteiten over mogelijke verkoop van divisa aan bedrijven
2. mededelingen van de VS over mogelijke maatregelen/versoepelingen t.a.v Cuba in de toekomst wat betreft migratie, sturen van geld en vluchten richting Cuba.
Maar.....
3. Vooral op pure speculatie

De koers van de CUP wordt bepaald door
1. Oppositiemedium el Toque
2 Facebookgroepen en andere social mediagroepen
3 Speculatie en geruchten.

Over de dominante rol en invloed van El Toque heb ik al eerder geschreven. Of El Toque nu wel of niet de koers bewust manipuleert is niet te zeggen Hun uitleg hoe zij de koers "rationeel" bepalen klinkt prachtig, maar is flinterdun. Hun transparantie is schijn. In werkelijkheid is het onmogelijk na te trekken hoe hun koers tot stand komt.

Sowieso is dit een niet transparante informele markt die op alle mogelijke wijze te manipuleren valt
De explosieve koersstijging van de CUP is dan ook niet meer dan een luchtbel gebaseerd op geruchten en opportunisme. Net zoals de hele koers dat is.
Maar wel een luchtbel die real life effecten heeft.

In Cuba is het niet zo dat koersstijging/daling 1 op 1 een gevolg is van prijsstijging/daling in Cuba. Het is hier eerder andersom.
Eerst is er de koersstijging van USD en € en pas daarna ziet men dat steeds meer prijzen in CUP verhoogd worden en zich aanpassen aan de eerdere koersstijging .
Staatsrestaurants bijvoorbeeld hebben hun prijzen flink de hoogte in gegooid. Ze waren lang extreem laag ongerekend in €

Natuurlijk zien we niet dat de prijzen de laatste weken met 20% gedaald zijn door de waardestijging van de CUP. Mocht dat al gebeuren (wat ik niet verwacht) zal dat pas langzaam gebeuren.

De jojokoers van de Cubaanse munt op de zwarte markt is het ultieme wildwest speculatie kapitalisme.
Handige jongens verdienen er goud geld mee, maar de normale bevolking betaalt de prijs.

Politiek kan eenieder zijn eigen gelijk halen.
De regering kan de V.S., de Cubaans Amerikaanse contrarevolutionaire media, speculanten sin escrupulos, el bloqueo, en alle extra sancties de schuld geven.
De Cubaans Amerikaanse media kan " het regime" de schuld geven. Het ligt allemaal aan het rampzalige "communistische" economische beleid

Un abrazo M.
 #118342  door Consulado#Neptuno
 
Ik hoorde dat het aanbod in dollars is gestegen, door door een groter aantal Cubaanse Amerikanen op het eiland.
Door dit grotere aanbod van dollars, en ook van euro's natuurlijk, omdat ook het Europese toerisme toeneemt, dalen de waardes van deze valuta's, ten gunste van de CUP.