Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #118322  door dasilvasolis
 
Hola

Recentelijk zijn de Cubaanse demografische cijfers over 2021 gepubliceerd door ONEI
http://www.onei.gob.cu/taxonomy/term/174
Duidelijk blijkt dat 2021 een rampjaar was.
met enorme impact van de pandemie + crisis op de sterfte. Waar in 2020 nog geen sprake was van oversterfte. Gaat het in 2021 om meer dan 50000 extra sterfgevallen
2019 ... 109080 sterfgevallen
2020 .....112439 sterfgevallen
2021...... 167645 sterfgevallen.

Aangezien Cuba snel vergrijsd kan men wel een jaarlijkse stijging van de sterfte verwachten met elk jaar een paar duizend meer . Ergens tussen 112-120 duizend sterfgevallen zou grofgeschat de verwachte sterfte kunnen zijn over 2021 Maar 167 duizend ligt hier dus ver hierboven.
in 2021 dus maar liefst 50000 oversterfte (meer sterfgevallen dan men mag verwachten)
Hiermee is ook in cijfers duidelijk welk een enorme impact de covidgolf va zomer 2021 heeft gehad
Trieste balans van een jaar om snel te vergeten.

Un abrazo M.
 #118323  door Laudon
 
Je kan oversterfte niet afleiden door het aantal overlijdens van twee opeenvolgende jaren te vergelijken. Bovendien zegt oversterfte niet met 100% zekerheid dat het door Covid komt. Het zou bv. ook kunnen dat er meer Cubanen stierven door medicijnderving of door een latente hongersnood. Of door een andere virale ziekte (dengue,...) dan covid. Of wat dan ook.

Maar stel dat er 50.000 extra sterfgevallen waren in 2021 ten opzichte van de vergelijkingsperiode door covid, dan zou dit betekenen dat het aantal overlijdens per 1 miljoen inwoners omhoog schiet met 4.450. Hiermee plaatst Cuba zich op hetzelfde niveau als Peru (of steekt Peru, waar covid het hardste heeft toegeslagen, voorbij). Dit zou dan kunnen betekenen dat alle inspanningen nodeloos waren en het vaccinatieprogramma een totale mislukking?! :shocked:

Misschien is het een poging om de migratiecjfers te camoufleren? </alu-hoedje>

Maar ik ben het helemaal met je eens: het is een jaar om snel te vergeten.
 #118324  door Laudon
 
Ik kom hier nog even op terug.

Ik zie dat een paar websites (14ymedio, cibercuba, periodico cubano) dezelfde conclusie trekken:
En otros países, (...), las autoridades corrigieron las cifras iniciales del impacto del coronavirus y atribuyeron a la pandemia las anomalías en el exceso de mortalidad mostrado por las estadísticas de ese año. Dado que no existe otro evento excepcional en el año –como sería el caso de una guerra–, ese exceso sólo cabe atribuirlo al coronavirus.

Als dat allemaal klopt, dan zal er binnenkort een storm losbarsten en zal de internationale pers moeten concluderen dat er een hoop scheelt in Cuba m.b.t. de registratie. Maar zal wellicht ook roepen dat Cuba het bijzonder slecht heeft gedaan.

"Brace, brace!"
 #118325  door rickenbilly
 
Wel aardig overigens dat de overheid (de ONEI) deze oversterftes niet verborgen gehouden heeft.
Blijken de berichten uit het buitenland (hier en daar afgedaan als laster) en berichten die hier ter plekke circuleerden toch waar.
Massagraven in Ciego de Avila en op andere plekken; ook (over) sterfte berichten uit diverse ziekenhuizen via de TamTam.
Wat is het verschil of de oversterfte komt door Covid, slechte voeding, ontbreken van medicijnen, slechte mondkapjes, slechte hygiene en een niet/onvoldoende werkend vaccin. Falend of min of meer falend beleid.
Oversterfte Cuba is ,zo snel gezien ± 50%.
Misschien dat iemand cijfers heeft uit andere landen. Brazil, Madagascar, India., Peru werd al genoemd.

Leve de revolutie.

groet,

R.