over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117374 door dasilvasolis
23 jun 2021, 14:25
Witte rook   voor de Cubaanse vaccins   Soberana 02 en Abdala. Fantastisch nieuws voor  Cuba! Ook hoopgevend voor veel arme landen die tot nu nauwelijks aan vaccins kunnen komen.

De gedurfde strategie van Cuba om voor eigen vaccins te gaan om onafhankelijk te zijn van de buitenlandse farmaceutische giganten is een succesverhaal geworden.

Het abdala vaccin heeft conform de voorlopige resultaten van het derde fase onderzoek na 3 dosis een effectiviteit van 92.28 %. Het betreft een double blinded onderzoek onder meer dan 48000 personen in de oostelijke provincies Santiago de Cuba, Granma en Guantanamo. waarbij een deel van de proefpersonen een placebo kreeg

Het finlayinstituut maakte eerder al de voorlopige resultaten bekend  van het soberana 02 vaccin. Na 2 dosis een effectiviteit van 62%. Men verwacht over een paar weken de resultaten te hebben van de effectiviteit van het hele schema van 3 doses.  2 dosis Soberana 02 +  1 dosis Soberana plus.  Logische verwachting  is dat deze een hogere effectiviteit zal hebben dan de 62% van 2 doses. Aangezien tijdens de 2e fase van het onderzoek deze extra dosis hogere immuniteitreactie gaf

Ook Het derde fase onderzoek van Soberana 02 was een double blinded onderzoek. Onder 44000 personen in 7 stadsdelen van la Habana. Een deel kreeg een placebo, een deel 2 dosis soberana 02, en een derde groep 2 dosis van soberana 02 + een derde dosis met soberana plus.

Naast het 3e fase onderzoek in la Habana loopt er met Soberana 02 nog een onderzoek in Iran en met abdala in Venezuela. Ook zijn vorige week onderzoeken begonnen voor toepassing van soberana en abdala bij minderjarigen. Vooralsnog wordt nog alleen volwassen ingeent.

Er zijn nog 3 andere Cubaanse vaccins  in de onderzoeksfase. Waaronder Soberana plus  dat bedoeld is voor mensen die Covid hebben gehad, en wat tevens als boaster wordt gebruikt voor Soberana 02

Zowel soberana 02 als abdala  voldoen aan de eisen van de WHO voor een vaccin. Een effectiviteit van 50% of hoger.  Het percentage van 62% van Soberana 02 lijkt minder vergeleken met  percentages van  boven de 92% van Abdala, en van vaccins als Moderna en Pfizer. Toch is het een mooi resultaat.  Zeker gezien de verwachting dat bij het hele schema het percentage  hoger zal uitvallen. Ook omdat de  effectiviteit gemeten is tegen de op dit moment in la Habana circulerende varianten van het virus waaronder de Zuid Afrikaanse, die minder goed reageren op vaccins.

Dat het kleine Cuba twee werkzame covid vaccins wist te ontwikkelen in 13 maanden ondanks de Amerikaanse sancties en de economische crisis , is  een ongelooflijke prestatie. Maar het is niet een complete verrassing . Cuba heeft een biofarmaceutische industrie die ver ontwikkeld is  met al meerdere gepatenteerde eigen vaccins tegen diverse ziektes. Vaccins die ook door de WHO zijn erkend,  De meeste vaccins die in Cuba gebruikt worden zijn van eigen bodem.

Beide vaccins zullen nog door de WHO  goedkeuringsprocedure moeten. Op grond van de ervaring die de Cubaanse bedrijven hebben met deze  procedure denk ik dat dit wel gaat lukken. Maar dat zal wel even duren. De vaccins zullen voor die tijd  al in Cuba en in landen als Iran  worden toegepast. Ook Vietnam, Jamaica en Argentinie willen de Cubaanse vaccins inzetten. Ik denk dat andere landen zullen volgen.  De vaccins zouden wel eens een gewild exportprodukt kunnen worden.

De Cubaanse media hebben uitgebreid aandacht gegeven aan het nieuws. De westerse media vooralsnog mondjesmaat.  Van de grote kranten enkel the New york Times met een groot artikel. https://www.nytimes.com/2021/06/22/worl ... bdala.html

Verder wat korte artikeltjes in een aantal kranten ergens op pagina twaalf . De NOS heeft het nieuws van Soberana 02 kort genoemd. Nederlandse kranten tot nu toe helemaal niets

Als er morgen in la Habana een demonstratie tegen de regering is van 50 man dan zal dat met zekerheid grotere koppen krijgen in de westerse mainstreammedia.   Verwacht ook niet dat  als vaccins door de WHO wordt goedgekeurd het wel voorpaginanieuws wordt. Dan is het oud nieuws.

De “onafhankelijke Cubaanse media”   hebben het nieuws wel gemeld. Sommigen nog enigszins objectief. De meesten zoals Cibercuba en 14y medio met een aantal zure artikelen die de effectiviteit in twijfel trekken https://www.cibercuba.com/noticias/2021 ... a_noticias met Jose Daniel Ferrer. https://www.cibercuba.com/noticias/2021 ... a_noticias
https://amp.14ymedio.com/cuba/vacunas_c ... iuL9Q9fJt1

De facebookpagina van cibercuba stond vol met negatieve commentaren van miamicubanen die het vaccin communistisch suikerwater noemen. Maar  ondertussen zullen hun familieleden  in Cuba in de rij staan om hun vaccin te halen. Want in Cuba zelf heeft de bevolking groot vertrouwen in de vaccins.

De covidcijfers van la Habana waar tot nu toe het meest gevaccineerd is dalen nog steeds gestaag. De vaccins lijken dus ook effectief te zijn in het voorkomen van besmettingen. In een maand tijd zijn aantal cases in Habana meer dan gehalveerd. Van gemiddeld 640 half mei tot vandaag  305. Zie grafiek. https://ibb.co/bL7wqmq

Het aantal cases in de rest van Cuba, waar nog weinig is gevaccineerd , stijgt echter exponentieel. Vandaag voor het eerst boven de 2000 cases in Cuba. Ondanks de restrictieve maatregelen.  De besmettelijkheid van de op dit moment in Cuba circulerende varianten waaronder de zuidafrikaanse lijkt beduidend hoger dan die van de originele variant. De maatregelen waarmee Cuba in 2020 de pandemie onder controle kreeg zijn nu minder effectief.  De vaccins zijn dus de hoop van Cuba.  

Er zijn tot 20 juni bijna 4.9 miljoen prikken gezet. In huidige vaccinatietempo van tweehonderdduizend  prikken per dag zal in september 70% van de bevolking volledig gevaccineerd zijn en eind oktober de hele bevolking.  (Het Cubaans streven is reeds in augustus 70% halen)

Op tijd voor een normaal toerisme seizoen  komende winter? Hopelijk wel, als nieuwe varianten tenminste geen roet in het eten gaan gooien.. Maar dat  geldt voor de hele wereld . Zolang de vaccinaties wereldwijd niet beter op gang komt zal dit virus blijven muteren met alle risicos van dien.  

De Cubaanse vaccins kunnen een grote  bijdrage  leveren bij de noodzakelijke  Covidvaccinatie in de arme landen.

Het goede nieuws over de Cubaanse vaccins is reden tot vreugde voor iedereen die maar iets met Cuba heeft. Licht aan het eind van de tunnel. Eindelijk!!!!

Saludos en blijf gezond , de Reisbegeleider.
Laatst bijgewerkt door dasilvasolis op 23 jun 2021, 22:17, in totaal 1 keer bewerkt.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten