over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117290 door dasilvasolis
30 mei 2021, 17:59
Tot nu toe heeft de Cubaanse overheid nog niets gepubliceerd over de effectiviteit van de kandidaatsvaccins. Dr duran zegt dat men de effecten van vaccinatie op aantal besmettingen pas zou kunnen gaan merken als een groot deel van de bevolking volledig is gevaccineerd .

Toch zie ik opvallende tendensen die een indicaties zouden kunnen zijn dat de Cubaanse kandidaatsvaccins effectief zijn . De massale vaccinatie in cuba die de afgelopen maand plaatsvond was namelijk assymetrisch en was tot nu toe hoofdzakelijk in (delen van) la Habana. De vaccinatiegraad in la Habana is op dit moment beduidend hoger dan in de rest van Cuba waar men tot nu toe enkel het medisch personeel heeft gevaccineerd.
In Cuba hebben tot nu toe iets meer dan 1.1 miljoen personen op zijn minst 1 dosis van een kandidaatvaccin gekregen. Ongeveer de helft daarvan in la Habana. Grof geschat zal nu ca 20 a 25% van de Habaneros geheel of gedeeltelijk zijn gevaccineerd.

Wat opvalt is dat vanaf half mei de curves van la Habana en de rest van Cuba duidelijk verschillend beginnen te verlopen. Zie dit grafiekje
Afbeelding

Habana met de piek op 15 mei van meer dan 700 vertoont sindsdien een duidelijk dalende tendens. Laatste 5 dagen voor het eerst zelfs onder de 500 cases per dag.
Voor het eerst dit jaar dat het aantal besmettingen in la Habana significant afneemt. Maar wat ook opvalt is dat in de de rest cuba juist de stijgende tendens doorzet.
Aandeel la Habana in cases cuba daalde van 64.2 % (5 daags gemiddelde 1-5 mei) naar 44.9% (5 daags gemiddelde 26-30 mei)
Aantal dagelijkse cases la Habana daalde van gemiddeld 611 (1-5 mei) naar gemiddeld 493 (26-30 mei)

Ik ben geen wiskundige nog epidemioloog, en het lijkt mij nog te vroeg om aan deze tendens conclusies te verbinden. Mogelijk zijn er andere factoren die meespelen. Maar de eerste tekenen zijn hoopgevend. Hopelijk zet de dalende tendens in la Habana verder door.

Saludos
Laatst bijgewerkt door dasilvasolis op 30 mei 2021, 22:24, in totaal 1 keer bewerkt.
#117296 door dasilvasolis
02 jun 2021, 18:31
Update. Aantal besmettingen in la habana blijft onder de 500. 4 dagen achter elkaar al. Vooralsnog lijkt daling la habana dus door te zetten.
Maar nog steeds te vroeg om hier conclusies aan te verbinden qua effectiviteit vaccin lijkt me.

Vandaag gezondheidszorg aan de deur. Voor inventarisatie voor vaccinatie. Blijkbaar gaat camaguey in de nabije toekomst ook beginnen.

Vaccinatie komt op.stoom.
Conform salud publica tot 31 mei meer dan 1.1 miljoen cubanen in ieder geval 1 prik gehad, en in totaal meer dan 2 miljoen prikken gezet.

Saludos

En terwijl de covid cases in la habana dalen stijgt de dollar
De grens van 1 USD =60 CUP is reeds gepasseerd.
#117297 door Robert
03 jun 2021, 10:28
Is er wel al duidelijk welk vaccine het best lijkt te zijn?

Hoe dan ook is het te hopen dat ook op Cuba het in 4e kwartaal alle kwetsbare groepen gevaccineerd zijn en Cuba weer volledig open gaat voor toerisme
#117298 door dasilvasolis
03 jun 2021, 13:27
Nee Robert tot nu toe noch van Abdala noch van Soberana resultaten van de effectiviteit. Je hoort wel mensen die beweren dat de 1 beter is dan de ander maar geen idee waar ze dat dan op baseren. Dit artikel geeft wat 1e indicaties over de effectiviteit en (lichte) bijwerkingen tot nu
Maar geeft ook aan dat het te vroeg is om nu al een percentage te noemen. Wel dat er deze maand juni eerste voorlopige resultaten komen.
Bij soberana zal dat in 1e instantie voor 2 dosis zijn.Daarna pas voor 3

Ook wat cijfers waaruit blijkt dat aantal cases bij medisch personeel wat ingeent is afneemt met de dosis .
Factor die meespeelt in de effectiviteit die men meet is dat nu in la Habana waar onderzoek met soberana 02 wordt uitgevoerd de zuid afrikaanse variant dominant is.
http://www.cubadebate.cu/noticias/2021/ ... xo-1556171
Laatst bijgewerkt door dasilvasolis op 03 jun 2021, 20:59, in totaal 1 keer bewerkt.
#117311 door dasilvasolis
09 jun 2021, 17:07
Vanuit de cubaanse autoriteiten nog steeds geen witte rook over de effectiviteit van de kandidaatsvaccins.

Maar het opvallende verschil tussen verloop curves la Habana  en rest Cuba zet door. Terwijl het aantal cases in la Habana blijft dalen gaat de stijgende tendens van het aantal cases in de rest van Cuba ook door.  Zie deze grafiek.
https://ibb.co/wSs4RVZ

Afbeelding

Voor het eerst sinds bijna 3 maanden daalt la Habana onder de 400 cases.  Gemiddelde aantal cases laatste vijf dagen  la Habana daalt verder naar 415. (4 t/m 8 juni) Aandeel la Habana in cases Cuba daalt  ook verder naar 37.4%.  Ter vergelijking gemiddelde aantal cases la Habana 1 t/m15 mei was 637.  61% van totaal aantal cases over die periode

Hoewel de tendens zeer hoopgevend is lijkt het mij nog steeds te vroeg om aan deze tendens conclusies te verbinden over effectiviteit van de kandidaatsvaccins.  

Per 7 juni conform het Minsap dashboard. Meer dan 1.8  miljoen cubanen die in ieder geval 1 prik hebben gehad. Terwijl er in totaal meer dan 2.9 miljoen prikken zijn gezet.  Let wel nog maar 173000 Cubanen (op een bevolking van 11.3 miljoen) zijn volledig gevaccineerd met 3 dosis. Dus er is nog een hele lange weg te gaan.

Conform de verpleegster die aan de deur de inventarisatie voor de vaccinaties deed gaan de vaccinaties in camaguey eind juni van start.

Saludos
#117314 door hombredecuba
10 jun 2021, 09:01
Intussen is bijna de hele familie op Cuba gevaccineerd. Misschien dat ze in Cardenas gaan versnellen omdat de mensen straks weer hard nodig zijn in de hotels.
Gisteren ook een bericht ontvangen dat een goede vriend op Cuba is overleden aan covid....

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 13 gasten