Wel of niet inenten, ziekenhuizen en medische vragen
#41573 door André
15 sep 2005, 17:26
Diepe veneuze trombose
Inleiding

Oorzaken en risicofactoren

Verschijnselen

Diagnose

Behandeling

Complicaties

Voorzorgsmaatregelen

ReferentiesInleiding
Trombose is de vorming van een bloedstolsel (trombus) in een ader of slagader.

Trombose in de diep in het lichaam gelegen aderen wordt diepe veneuze trombose genoemd, in een oppervlakkig gelegen ader spreken we van tromboflebitis. Aderen zijn bloedvaten waarin bloed vanuit het gehele lichaam terugstroomt naar het hart. Diepe veneuze trombose komt hoofdzakelijk voor in de benen, waarbij er een stolsel wordt gevormd in een van de grotere beenaderen. Het bloedstolsel kan de plaatselijke bloedcirculatie belemmeren. Ook kan het losschieten en met het bloed en worden meegevoerd naar de longen. Dit wordt een longembolie genoemd.

Oorzaken en risicofactoren
Er zijn drie factoren die een rol spelen bij het ontstaan van trombose. Ten eerste een te langzame bloeddoorstroming in een ader. Dit kan optreden bij langdurige bedrust of door een periode weinig te bewegen, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis. Ook een beschadiging van de binnenwand van een ader, door een wond of een ontsteking kan trombose veroorzaken. Ten slotte hebben sommige mensen een erfelijke aanleg voor het ontstaan van trombose.

Roken, overgewicht en uitdroging zijn risicofactoren die de vorming van stolsels bevorderen. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, vooral als zij daarbij ook roken, hebben meer kans op het krijgen van trombose. Ook iemand die al eerder last had van trombose heeft een verhoogd risico. Andere risicofactoren zijn: langdurig zitten, immobiliteit als gevolg van een ongeluk of operatie, een verwonding of operatie aan heupen of benen en botbreuken. Tijdens de zwangerschap en in het kraambed komt trombose vaker voor.

Verschijnselen
De verschijnselen van diepe veneuze trombose zijn pijn, zwelling en een warme, rood of paars verkleurde huid op de plaats waar het stolsel zich bevindt. Meestal komt trombose in een been voor en beginnen de klachten in een kuit.

Diagnose
Wanneer het vermoeden op trombose bestaat, moet deze diagnose altijd bevestigd of uitgesloten worden met behulp van aanvullend onderzoek. Een veel hiervoor gebruikt onderzoek is het zogenaamde echo-doppler onderzoek. Hierbij wordt door middel van geluidsgolven een beeld van de doorstroming van de bloedvaten verkregen. In sommige gevallen wordt een flebogram gemaakt. Bij dit onderzoek wordt een contrastmiddel in de te onderzoeken ader gespoten, waarna er röntgenfoto's van kunnen worden gemaakt.

Behandeling
De eerste behandeling bestaat onder andere uit het toedienen van antistollingsmiddelen zoals heparine. Dit kan per infuus, in het ziekenhuis, maar tegenwoordig is het steeds vaker mogelijk om thuis behandeld te worden met onderhuidse injecties. Tegelijkertijd wordt begonnen met stollingsremmende middelen in tabletvorm, in Nederland wordt hiervoor meestal acenocoumarol gebruikt. Zodra bij controle van het bloed blijkt dat de werking van deze middelen op het gewenste niveau is, meestal na ruim een week, kan de heparine gestopt worden. De behandeling met tabletten wordt meestal 3 maanden voortgezet. Tijdens deze periode wordt de stolbaarheid van het bloed regelmatig gecontroleerd door de trombosedienst.

In sommige gevallen kan er een reden zijn om de behandeling langer voort te zetten.

Complicaties
De ernstigste complicatie van diepe veneuze trombose is het ontstaan van een longembolie. Deze ontstaat wanneer een stolsel losschiet en met de bloedstroom mee naar de longen wordt vervoerd. Klachten van een longembolie zijn kortademigheid en pijn bij het zuchten.

Een andere complicatie is het ontstaan van een zogenaamd post-trombotisch syndroom. Hierbij is de werking van de aderen in het been blijvend verstoord, waardoor het been verdikt is (beenoedeem) en rood, paars of bruin verkleurd kan zijn. Een dergelijk been is meestal pijnlijk en vatbaarder voor verwondingen en infecties. De kans op het ontstaan van een post-trombotisch syndroom kan worden verkleind door binnen enkele weken na het ontstaan van de trombose op maat gemaakte elastische steunkousen te gaan dragen en dit twee jaar lang vol te houden.

Voorzorgsmaatregelen
De belangrijkste voorzorgsmaatregel is zorgen voor voldoende beweging en langdurig stilzitten te vermijden. Dit is extra van belang tijdens lange vliegreizen, omdat door de omstandigheden op grote hoogte het tromboserisico extra is toegenomen. Regelmatig een stukje lopen, het doen van oefeningen en voldoende drinken (geen alcohol) verkleint het risico op trombose.

Veneuze trombose, als gevolg van een operatie, kan worden voorkomen door te zorgen voor een goede doorbloeding. Dit kan worden bereikt door het vochtgehalte op peil te houden, de patiënt na de operatie snel weer op de been te helpen, de benen hoog te leggen en door het gebruik van steunkousen. Patiënten met verhoogd risico krijgen meestal antistollingsmedicijnen voorgeschreven, dit wordt ook vaak gedaan na een operatie met een verhoogd tromboserisico, zoals een heup- of knieoperatie.

bron: http://www.czmedicinfo.nl

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Recente Topics

Default Avatar Geld overmaken

by: Jan Almeida B.

27 sep 2020, 15:26

Avatar gebruiker Trump

by: hombredecuba

26 sep 2020, 15:33

Default Avatar Pakket versturen naar Cuba.

by: Tijn

26 sep 2020, 12:49

Default Avatar de 2e COVID golf is een feit

by: Tijn

25 sep 2020, 12:07

Twitter

Over Cubaforum.nl

Cubaforum.nl is de online ontmoetingsplaats voor en door Cubaliefhebbers. Het gaat hier over vakantietips en reisinformatie, over het eiland en haar bewoners, de muziek, uitgaan, relaties met Cubanen.

Onderwerpen als Cuba, casa particular, Cuba rondreis, Havana, Varadero, Santiago de Cuba, Trinidad, Camaguey of Cayo Coco.