Fidel si, Fidel no

Moderator: FORUMBEHEERDER

#108668 door hombredecuba
04 okt 2014, 16:58
VS hadden plannen om Cuba te ''verpletteren'' met luchtaanvallen.

De Amerikaanse voormalig minister van Buitenlandse zaken Henry Kissinger heeft in 1976 ernstig overwogen om het socialistische Cuba te ''verpletteren'' met luchtaanvallen.
Dat blijkt uit een boek van de denktank National Security Archives op basis van voorheen geheime documenten.

Kissinger was woedend omdat Cuba zich had gemengd in de burgeroorlog in Angola.
Ik denk dat wij Castro moeten'' verpletteren'' zou Kissinger hebben gezegd.

Eerder nog zou hij de bilaterale relaties met Cuba hebben willen verbeteren.

De plannen verdwenen in de prullemand door de zege van de democraat Jimmy Carter bij de presidentsverkiezingen.
#108673 door havanalover
06 okt 2014, 15:46
de VS heeft altijd al een duivelse rol gespeeld tegenover Cuba , zelfs de beide broers Kennedy zijn niet onbesproken al hadden zij het aureool van de brave burger vader. Maar Cuba liet zich ook niet onbetuigd. Hardliner Che Guevara stuurde bewust aan op een atoomoorlog en was bereid tot enkele miljoenen slachtoffers. Cubaanse diplomaten die toegang hadden tot de " Amerikaanse Congres bibliotheek" vernamen dat een atoombom van één megaton Havana totaal zou verwoesten en zeker 2 à 3.000.000 slachtoffers zouden eisen. Che wachtte in zijn bunker in Viñales op de ontbranding. Het is enkel aan de koelbloedigheid van Chroetchov te danken die het commando over de raketten onder Sovjet bevel plaatstte dat de verwoesting is vermeden. Had Che vrij spel gekregen had er waarschijnlijk niet veel van Havana en Florida overgebleven.
#108675 door Encantó
07 okt 2014, 07:38
Inderdaad, Jogo. Bronnen Havanalover?

Ik denk dat conclusies worden getrokken uit ongeldige premissen. De Sovjets verspreidden op 11 september 1962 waarin ze zeiden dat een aanval een oorlog zou betekenen.

Dat Che bewust aanstuurde op een nucleaire oorlog is een urban legend? Het is niet omdat Che Guevara riep dat het socialistische ideaal miljoenen doden waard was, dat hij daarbij ook actief een nucleair conflict nastreef?
zoek: https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=dir ... uclear+war.
#108679 door havanalover
08 okt 2014, 14:24
@Encanto
Bronnen? Ik wil hier weer niet in een wellens/nietes verhaal stappen.
Mijn bron is het boek van Herman Portocareo. In zijn menoires "Diplomatie en avontuur" behandelt hij deze kwestie uitvoerig aan de hand van Cubaanse getuigenissen. De man is wel een Cuba kenner wat niet van iedereen kan gezegd worden (hoop dat Kees dit leest) Het is wel zo (gelukkig maar) dat het bevel over de rakketten steeds bij de Sovjets heeft gelegen.

@Jogo Dit is geen wijsheid maar "gekende feiten" ( zie uitleg hoger ) Che was een hardliner en Fidel een pragmaticus. Na de rakketten crisis heeft het nooit meer tussen beiden geboteerd en heeft vechtersbaas Che de revolutie verder gezet in Congo en Bolivia.
#108698 door HijodelMundo
09 okt 2014, 19:15
Si soy del mundo. Todos lo somos!

Pero no todo somos de Cuba y a mi me parece tan extraño ver una persona que esta tan enamorado del pais Y de su proyecto politico que no quiere vivir ahi. Que te impide ser realmente un homdre de cuba y vivir aca y poder disfrutar plenamente de lo maravilloso que es vivir aca?

Hijo del Mundo, porque no nacimos Holandes ni Cubano pero nacimos en cuero y Humano!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten