Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

Fidel si, Fidel no

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #117763  door Ukraina
 
De 15N demonstratie is verlopen zoals te verwachten viel. In tegenstelling tot de protesten van 11 juli, waardoor het regime totaal verrast was, is deze demonstratie maanden vantevoren aangekondigd. Het autoritaire regime had alle tijd zich er op voor te bereiden. En hoe!
De angst voor de 'militar' die al decennia op het eiland heerst was op 11J even vervlogen. Het regime heeft zijn ware gezicht getoond, inzoverre dat voor 'de toerist' en de goedgelovige westerse burgers altijd consequent verborgen is gehouden.
Het volk moest weer bang gemaakt worden. Er zijn buitengewoon harde en onredelijke straffen tot wel 25 jaar uitgedeeld aan vreedzame demonstranten van 11J. Zelfs personen die in de kleinste dorpjes in hun eentje protesteerden zijn tot 15 jaar veroordeeld.
Schuldig aan het door de grondwet 'vastgelegde recht' om te mogen demonstreren. In een staat waar er geen scheiding der machten is, is zo een wet een wassen neus. De communisten bepalen wat er gebeurd, niet de grondwet.

Tevens zijn de organisatoren maandenlang geintimideerd en via de staatsmedia zwart gemaakt. De demonstratie 15N was verboden. De straten stonden vol militairen, politie, geheime politie en knokploegen als 'rapid response brigades', meestal in rode T-shirts. https://taz.de/Repressionen-gegen-Oppos ... /!5815385/ Journalisten van het Spaanse Efe mochten de straat niet op. https://www.dw.com/en/cuba-revokes-spai ... a-59812970
Een enkeling die hardop libertad schreeuwde werd afgevoerd. Burgers in het wit gekleed, de kleur die is gekozen voor het pro-vrijheid protest, werden gearresteerd. Bijvoorbeeld deze 15 jarige. Afbeelding
https://elpolitico.com/policia-cubana-d ... de-blanco/

De organisatoren werden in hun huis opgesloten. Door de staat georganiseerde bendes van wel 50 personen zijn naar hun woningen gestuurd om daar de hele dag te schreeuwen en schelden om zo nog eens extra te intimideren.
Bij een van de bekendste organisatoren: Yunior Garcia Aguilera zijn ze zelfs op het dak van de flat geklommen om met reusachtige Cubaanse vlaggen zijn ramen te blinderen. Afbeelding
https://www.14ymedio.com/cuba/Boinas-ba ... 79482.html

Dit zijn methodes die de communisten al sinds begin van hun 'revolutie' toepassen. Bekend onder de naam: acto de repudio. Er bestaat zelfs een wiki pagina over. https://en.wikipedia.org/wiki/Acts_of_repudiation

Dankzij de vele smartphones en internet kan nu ook getoond worden hoe dat in zijn werk gaat. Bijvoorbeeld in Santa Clara en Holguin:
https://www.youtube.com/watch?v=CQNc7ZgcUPo
https://www.youtube.com/watch?v=4skxUTsRMP8
https://www.youtube.com/watch?v=eaKkh_aAOGM

Yunior Garcia Aguilera is samen met zijn partner Cuba ontvlucht. Hem is waarschijnlijk door het regime een deal aangeboden zodat ze makkelijk van hem af kwamen: of 25 jaar de bak in of in exil. Dan is de keuze makkelijk gemaakt. :wink:

De reisbranche hoeft geen nieuwe reklamespreuk te bedenken: 'bezoek Cuba nu het nog communisties is' kan nog jaren mee. Cuba dat is toch salsa, rum en sigaren? Lachu! :(

https://translatingcuba.com/
https://www.14ymedio.com/blogs/generaci ... 49415.html
https://www.14ymedio.com/cuba/comienza- ... 79486.html
 #117767  door hombredecuba
 
Nog steeds zijn er reisbureau's die Cuba aanprijzen op de manier van "U moet nu naar Cuba want nu is het nog origineel en autentiek".
Origineel en autentiek is 60 jaar onderdrukking en ellende voor de Cubaanse bevolking.
Maar daar zullen onze Nederlandse kameraden op Cuba het niet mee eens zijn.
 #117795  door Laudon
 
De kop van dit onderwerp zegt het juist. Gevlucht. En nog wel voor de strijd. Het probleem van de Cubaanse dissidenten is het gebrek aan intellectuele discussie. Ik heb me zo zeer verbaasd over Denis Solis. Inhoudelijk heeft die helemaal niets te betekenen. Een muchacho, zoals zijn vrienden zeggen. Hij heeft wat lopen roeptoeteren. Zal hem herinneren van zijn tatoeages op zijn borst. Yunior Garcia? Heeft al verschillende jaren in het buitenland gewoond. En heeft zich daar laten voorzeggen dat er in Cuba iets moest veranderen. Heeft vervolgens ook wat geroepen. Helaas bestaat hij bij gratie van buitenlandse oproerstokers die hem groter maakten dan hij zelf wilde zijn. Die gaat nooit meer terug naar Cuba.

Martí schudt zijn hoofd.