Cuba links

Moderator: FORUMBEHEERDER

#54016 door Cubaonmymind
02 apr 2006, 07:57
De familieleden van de slachtoffers van de aanslag op het Cubana passagiersvliegtuig in 1976, dat 73 levens eiste, hebben een internetsite met
o.a. informatie over de slachtoffers en informatie over de mensen achter de aanslag gelanceerd, zoals de terrorist Luis Posada, die momenteel in de gevangenis zit in de VS i.v.m. 'illegaal oversteken van de grens'.

In het Spaans en Engels.

Engelse versie

Spaanse versie

AfbeeldingDe familie Bush en veel Cubanen in Miami vinden de 77-jarige Luis Posada Carriles een echte vrijheidstrijder. Posada Carriles, volgens vrijgegeven documenten een voormalig employee van de CIA, vindt dat zelf ook. ´Ons werk is het Cubaanse volk van inspiratie en explosieven te voorzien´ legt hij zijn ambt uit. Cuba en Venezuela denken er anders over en vragen om zijn uitlevering.
De meest beruchte explosie die Posada Carriles veroorzaakte, blies in 1976 een Cubaans passagiersvliegtuig op. Het toestel van Cubana de Aviación was op weg vanuit Venezuela naar Cuba. Alle 73 inzittenden kwamen om het leven. Posada Carriles en zijn drie medeplichtigen belandden in de gevangenis. Na zijn ontsnapping in 1985 zette hij zijn carrière voort in Midden Amerika. Daar streed de VS onder het bewind van president Ronald Reagan tegen het communisme. Posada Carriles werd de rechterhand van CIA agent Felix Rodríguez, misschien het meest bekend door de moord op Ernesto Che Guevara, en raakte betrokken in het Iran-Contra schandaal. In de jaren negentig teisterden zijn bommen de toeristische trekpleisters van Havana.
Posada Carriles zelf zegt onschuldig te zijn aan het opblazen van het vliegtuig, maar denkt met trots terug aan zijn ‘werk’ in Havana.
Een van de andere daders van de aanslag op het vliegtuig was de van oorsprong Cubaanse Orlando Bosch. Dankzij Otto Reich, de toenmalige VS-ambassadeur in Venezuela, kwam hij in 1987 uit de gevangenis en vertrok naar Miami. De familie Bush trok zich zijn lot aan. Jeb Bush, tegenwoordig gouverneur van Florida, voerde campagne voor hem en vader George senior verleende hem in 1990 amnestie. Nog geen twee jaar later kreeg Bosch het staatsburgerschap van de VS. ´Er waren geen onschuldige mensen in dat vliegtuig,´ vindt hij tot op de dag van vandaag.
Aanvankelijk leek Posada Carriles minder geluk te hebben. Omdat hij in 2000 een poging had gedaan om Fidel Castro te vermoorden tijdens de Ibero-Amerikaanse top in Panama, werd hij in begin 2004 veroordeeld tot acht jaar cel wegens intentie tot moord. Tot ieders verbazing echter, verleende de vertrekkende president van Panama, Mireya Moscoso, hem nog geen half jaar later amnestie. Hoewel de autoriteiten beweerden dat Posada Carriles na zijn amnestie niet in de VS vertoefde, dook hij begin 2005 er toch op met een vals visum en paspoort. Na zijn arrestatie in mei vroeg hij asiel aan in de VS.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast