Concerten, wie treedt waar op?

Moderator: FORUMBEHEERDER

#114029 door Gibi345
10 jun 2018, 17:27
Komende zondag wordt een swingende middag bij Cultureel Café Geldermalsen.

Op zondagmiddag 17 juni is hier vanaf 14.00 uur een Cubaanse dansuitvoering: Danza Cubana. Dit optreden vindt plaats in Schenkerij De Beurs aan het Marktplein 16 in Geldermalsen. Entree is gratis.

Op zondagmiddag 17 juni voeren Jeroen Lammertink uit Zaltbommel en Bernadette Besselink uit ‘s-Hertogenbosch in Schenkerij De Beurs hun programma ‘Danza Cubana’ uit. Dit bestaat uit tien Cubaanse dansen, zoals de salsa, de son en de rumba. Zij geven hierbij uitleg over de achtergrond van deze dansen.

De Cubaanse dansen hebben een sterke verbinding met de Cubaanse cultuur en de bevolking en zijn beïnvloed door diverse Afrikaanse en Europese dansen en klassiek ballet. Jeroen en Bernadette dansen al een paar jaar samen, zij hebben regelmatig optredens op Latijns-Amerikaanse feesten. Zij kennen elkaar van de bekende Cubaanse dansschool Cuba Ten in ’s-Hertogenbosch. Zij waren in 2015 ook al te gast bij Cultureel Café.

Dit optreden is een onderdeel van de Culturele Week Geldermalsen en valt samen met Ode aan de Linge.
https://cultureelcafegeldermalsen.com/c ... za-cubana/


Jeroen & Bernadette.
http://www.kubicas.com/jyb/index.htm

Saludos,
Gibi
#114032 door Gibi345
11 jun 2018, 09:31
Het is natuurlijk geweldig dat een Nederlands danspaar de Cubaanse dansen onder de knie probeert te krijgen en zich verdiept in de achtergrond ervan, en dat doen en hebben Jeroen en Bernadette gedaan, Chapeau!!

Hier de wijze waarop ze Rumba guaguanco dansen;

Zij hebben op hun website een verwijzing staan naar de opbouw van de muziek, de clave en dans van rumba guaguanco. Deze rumba vorm is in hoge mate een combinatie van 2 tradities, de flamenco (canto jondo, claves, dansen als tango, fandango, zapateo) en de Kongo dansen als Yuka en Makuta. In de latere ontwikkeling worden ook elementen van de orishas Oshun, Yemaya en Chango toegevoegd (Batà-rumba).

Saludos,
Gibi
#114040 door Gibi345
13 jun 2018, 06:27
In de Westerse cultuur is dansen 'l'art pour l'art' geworden wat betekent dat de techniek de boventoon voert, hoe meer techniek des te betere danser of danseres. De Cubaanse dans heeft haar relatie behouden met en uitdrukking willen geven aan een bepaalde cultuur. De dans heeft haar relatie met de mythen, verhalen, geschiedenis van de Afro-Cubaanse cultuur behouden. Je kent zeggen dat er zoiets als een Afro-cubaans ballet bestaat die uit zeer veel prachtige dansen uit de diverse Afro-Cubaanse culturen, Arara, Yoruba, abakua, Kongo is opgebouwd, waar een heel verhaal verteld en uitgebeeld wordt met muziek, zang en dans en dat de concurrentie met het Westerse ballet gemakkelijk kan doorstaan.

Van deze culturele achtergrond zien we dingen terug is b.v. de Cubaanse rumba. In diverse Afro-Cubaanse culturen draaien de mythes om krijgers als Elegua, Ogun en Chango die in de andere Afro-Cubaanse culturen als Arara, Abakua en Kongo hun evenknie hebben. Elementen hiervan vind je terug in de 'rumba guaguanco' dit geldt ook voor de mythes van godinnen als Oshun, Yemaya en Oya die we terugvinden in de bewegingen van de vrouw die 'rumba guaguanco' danst. Je kunt zeggen dat de rumba guaguanco een vereenvoudiging is van de sacrale mythes van de ontmoeting tussen Oshun en Chango.

Dit geldt zelfs op het moment dat er Son gedanst wordt. In de Son domineert de flamenco basishouding uit de fandango met elementen uit oude overgeleverde rumba's. We hebben hier een voorbeeld van een Son gedanst door Jeroen en Bernadette, de Son Tornillo. Je ziet hier basishoudingen uit de rumba Columbia (tornillo) gecombineerd met flamenco-elementen, bijvoorbeeld haar kleding als hen die in de Yoruba traditie belangrijk is want in de scheppingsmythe van de Yoruba komt Obatala als hen/haan ter aarde en schept met zijn/haar poten, bergen, rivieren enzovoort. In de Rumba en Son worden delen van deze prachtige scheppingsmythologie gedanst.


In de Cubaanse dans traditie is de band tussen cultuur, zang en dans behouden gebleven ook in de zgn. populaire dansen, geen 'l'art pour l'art'.

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast