Kan het? Hoe, wat, waar? Vergunningen, adressen...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113573 door mlut
11 nov 2017, 18:52
Mijn vrouw en ik willen een appartement kopen in Havana. We wonen alle twee in Nederland en mijn vrouw heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook een geldig Cubaans paspoort.

Er zijn diverse opties, variërend van zelf kopen (appartement op naam van onszelf of mijn vrouw) of op naam van een op Cuba woonachtig familielid. In dat laatste geval wordt het appartement gekocht door het familielid, echter met van ons geleend geld.

Met betrekking tot de eerste optie (zelf kopen) hebben we de volgende vragen:
- is het überhaupt mogelijk om een appartement op onze naam te zetten
- hoe krijg je serieus geld in Cuba (bijvoorbeeld: mag dat via bankrekening van een familielid)

Met betrekking tot de tweede optie (familielid) zijn de aanvullende vragen
- wat zijn de voorwaarden voor een Cubaan om een huis te laten kopen met geleend geld?
- bestaat het risico dat de Cubaanse overheid dit voor het familielid als 'bezit'ziet en wat zou dat betekenen?

Meer algemeen met betrekking tot het open en verkopen van een appartement
- is de huidige markt voldoende volwassen om te voorkomen met risicovolle woekerprijzen te maken te krijgen?
- zijn er betrouwbare makelaars te vinden?
- welke officiële documenten zijn er nodig om een appartement op iemand naam te zetten?
- is er sprake van een soort van heffing/belasting vanuit gemeente, provincie of land?
- is er sprake van een soort belasting na verkoop van een appartement?
- wat zijn ervaringen en risico's, zoals die door forumleden zijn ervaren?

Dit zijn veel vragen. Ook als je niet alle vragen kunt beantwoorden, ieder beetje helpt;)

Als iemand een persoon of bedrijf kent dat ons vanuit Nederland verder kan helpen is dat uiteraard meer dan welkom.

Alvast bedankt voor de reacties op onze vragen in deze speurtocht.

Mvg,
Martin
#113577 door holantina71
12 nov 2017, 11:25
Beste Martin,
Ik ben Cubaanse en woon al ruim 20 jaar in Nederland. Ik zal een aantal van je vragen beantwoorden. Het betreft de vragen waarvoor ik het antwoord van zeker weet (aan gissen heb je niets)
Ik snap wel dat je met deze vragen rondloopt, informatie op internet is vrij vaag, en veel inmobiliarias (makelaars) maken mensen wijs dat ze wel een huis in Cuba mogen kopen, terwijl het niet zo is. Je vertelt niet hoe lang geleden je vrouw uit Cuba is gegaan om zich in Nederland te vestigen. Was dat met een PRE (Permiso de Residencia en el Exterior) of is dat vrij recent gebeurd, nadat de PRE is afgeschaft? Ik vraag dit want, als ze ná het afschaffen van de PRE in Nederland is gaan wonen, ze waarschijnlijk nog de status heeft van in Cuba wonende Cubaanse. Ga in elk geval na of ze die status nog heeft. Is dit wel van toepassing, dan mag ZIJ een huis kopen (maar jij niet) Huis kan dus nooit op jou naam staan, je staat in geen enkel document. Als jij in Cuba woonde, dan mocht jij ook een huis kopen.
Kortom: voor zover ik weet, hebben recht om (legaal) een huis in Cuba te kopen: In Cuba wonende personen (zowel Cubanen als buitenlanders) In het buitenland wonende Cubanen hebben erg weinig rechten in Cuba, en alles moet via de familie, bv. een Cubaanse mobiele telefoonnummer, een nauta account, een bankrekening openen, enz enz.... dat is de reden waardoor ik afstand heb gedaan van mijn PRE status.
Wat wél mag als in het buitenland wonende Cubaan(se) is het huis van, bijvoorbeeld, je ouders of andere familieleden erven (want dat mocht vroeger niet eens!) Bron van deze informatie: persoonlijke ervaring, ik heb alles aan een Cubaanse notaris gevraagd. Dat was afgelopen jaar. Natuurlijk kan er inmiddels iets veranderd zijn, maar ik betwijfel het!)
Serieus geld in Cuba krijgen? Je neemt het zelf mee daar naartoe (of je vrouw doet het) Of je laat een betrouwbare vriend of familielid dit doen (als je vrienden of familie hebt die naar Cuba reist) Of je gebruikt een maatschappij om geld over te maken op een AIS card, zoals sendvalu of zoiets. Er is geen limiet aan de hoeveelheid geld je in Cuba mag invoeren, echter ben je wel verplicht om hoeveelheden over 5,000 USD / CUC of het gelijke in andere munteindheid, aan te geven bij Douane informatie hier http://www.aduana.co.cu/index.php?option=com_content&view=article&id=175:importacion-o-exportacion-de-dinero-en-efectivo-y-otros-valores&Itemid=5&lang=es
Ik kan verder geen andere manier om veel geld in Cuba te krijgen. Leningen om huizen te kopen (hypotheken, zoals hier in Nederland ) bestaan daar niet (voor zover ik weet) Er worden wel eens kredieten verleend aan Cubanen, maar het betreft niet al te grote bedragen.
Ik begrijp de meeste van je vragen niet zo goed. Ik denk dat je gelooft dat in Cuba zaken gaan min of meer zoals in Nederland. Dat is niet zo. Er is geen vergelijking. Ik adviseer je om je goed te laten informeren voordat je iets doet!
Ik zal straks nog een aantal van je vragen proberen te beantwoorden. Ik rammel nu van de honger! (en met honger kan ik niet denken :-) )
#113581 door mlut
12 nov 2017, 16:29
Super. Bedankt voor je snelle reactie. Ben benieuwd naar je aanvullingen, na het eten;). Eerste reactie: mijn vrouw woont als jaren in Nederland, dus het is niet recent. We zijn ons ervan bewust dat zo'n beetje alles anders gaat dan in NL. Ik vermoed dat we afsteven op een scenario om het op naam van een familielid te zetten, die nog geen woning op zijn/haar naam heeft staan. Dit in combinatie met een officiële lening van onszelf aan het familid, waardoor bij eventuele verkoop of erfenis er in ieder geval 'iets' van een schuldverplichting is. Geen idee of iemand hier al ervaring mee heeft.
#113586 door Gibi345
13 nov 2017, 10:58
Beste Martin,

Zeer recent is een Cuba liefhebster die al jaren in Cuba komt, in Cuba zaken doet met officiële instanties en een groot Cubaans netwerk heeft, naar Cuba verhuist en voor zover ik geïnformeerd ben heeft ze ter plekke ook een woning aangeschaft. Zij kan zelf of haar netwerk een belangrijke bron van informatie zijn, alvorens stappen te gaan ondernemen.

Hieronder haar website http://www.cuba-co.nl/nl/home.php en via contact vind je informatie om met haar in contact te komen en wel mogelijk kan ze je verder helpen.

Saludos,
Gibi
#113593 door havanalover
16 nov 2017, 16:44
De waarschuwingen die volgen zijn opbouwend bedoeld er worden veel fabeltjes en misleidende verhalen verteld omtrent eigendommen kopen in Cuba. Een Belgische diplomaat goed bekend in Havana stelt dat het nog zeer moeilijk is in Havana een eigendom te kopen. De Cubaanse regering verhindert (terecht) de verkoop aan buitenlanders ( gezien de uitwassen van voor de revolutie) Om dit te omzeilen worden door sommige risicovolle en schimmige constructies opgezet o.a. aankoop op naam van Cubaanse partner (schijn huwelijk) , familie of vrienden enz. Zolang dit beperkt is en er geen grote bedragen mee gemoeid zijn is er weinig risico, maar wat als er een scheiding, ruzie, of chantage volgt. Het aankoop bedrag komt meestal van de (naive) yuma. Denk er aan dat je het Europese recht niet naar Cuba kan overplanten.
Bedragen van 20.000 tot 50.000 CUC zijn normaal en voor betere liggingen in Havana wordt 100.000 en meer CUC betaald.
Ben je bereid dit eventueel te verliezen?
Wil dit zeggen dat het onveilig is? Nee, maar laat je niets wijsmaken.
Dan is er de kwestie van het eigendomsrecht. Veel eigendommen in Havana zijn destijds door hun eigenaren verlaten (en gedeeltelijk opgegeven) in hun vlucht naar de USA in de begin jaren van de revolutie. De Cubaanse Staat houd daar een inventaris en register van bij maar er zijn toch Amerikaanse advocaatkantoren die zich in de "recuperatie" specialiseren. Mij is de vraag bijgebleven van een USA inwoner die vroeg of het huis van zijn ouders nog in tact was in Havana. Er is dus nog een zeker risico. Sommige wijken in Havana zijn zeer bouwvallig, er zijn Cubaanse immo makelaars die huizen of appartementen in Havana Centro proberen te verkopen aan yumas. Volgens insiders wordt Havana Centro op termijn opgegeven en wordt alles gezet op renovatie van Oud Havana. Ook Havana Vedado
(later gebouwd) is niet volledig veilig, een gedeelte is overstroomgevoelig.
(veel) Geld zenden naar Cuba voor een eventuele aankoop is ook niet eenvoudig. Langs de gewone kanalen (banken) ging dit tien of vijftien jaar geleden gemakelijk. Tegenwoordig doen banken moeilijk voor betalingen hoger dan 3000 euro, zeker naar Cuba. De gebruikelijke geldverzenders via internet zijn meestal gelimiteerd tot 1000 of 1500 dollar.
Blijft nog zelf geld naar Cuba brengen. Dit is niet zonder risico. Officieel mag je maar 5000 euro vrij invoeren, hogere bedragen moet je aangeven aan de Douane (aangifte formulier invullen). Blijft nog de illegale kanalen, maar ga jij een onbekende "mula" vertrouwen die jouw geld naar Cuba gaat brengen? Er zijn reeds geld smokkelaars uit Latijns America in Cuba opgepakt.
#113598 door PAULA W.
20 nov 2017, 04:19
Dag Martin,

Wij hebben vorig jaar een appartement gekocht in Havana.
Als je nog specifieke vragen stuur me een privé-berichtje.
Misschien zijn de meeste vragen ook wel beantwoord ;-)

Hartelijke groet!

PS. Het is mij goed bevallen tot nu toe, maar het is zeker verstandig de risico's goed te wegen en bewust te nemen.
#113599 door PAULA W.
20 nov 2017, 04:26
[i]wat zijn de voorwaarden voor een Cubaan om een huis te laten kopen met geleend geld?
- bestaat het risico dat de Cubaanse overheid dit voor het familielid als 'bezit'ziet en wat zou dat betekenen?

De (Cubaanse) vader van mijn kinderen heeft het huis gekocht op zijn naam, met mijn geld. Dat was geen probleem, er werd bij de overdracht op het makelaarskantoor geen vraag gesteld naar herkomst geld.
Het is nu wel 'bezit' van hem, maar dat heeft voor zo ver ik weet geen grote gevolgen, behalve dan dat hij niet nog een ander huis mag bezitten (je (Cubaan) mag volgens mij een huis in de stad en een op het platteland bezitten? (Iemand die mij kan bevestigen?)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast