Cubaans taalgebruik

Moderator: FORUMBEHEERDER

#89835 door Elisabeth
13 jul 2010, 09:20
Een blokkade is iets anders dan een embargo.

Een blokkade is militair en een embargo economisch, waarbij een blokkade vanzelfsprekend ook economisch is, er mag immers niets in en uit een land, maar een embargo is geen blokkade. Dat is het dus ook niet in het geval van Cuba.

Ik krijg de laatste jaren trouwens wel vaker het gevoel dat de twee begrippen door mekaar worden gehaald en verwateren. Waarschijnlijk ook door het inflationaire gebruik van het woord blokkade door sommige landen zoals Cuba!
#89844 door Pieterklu
13 jul 2010, 19:10
Ik heb met belangstelling kennis genomen van jullie reacties op mijn ‘knuppel in het hoenderhok’. Inderdaad wees kritisch op wat ik debiteer als ‘mijn waarheid’, want jullie hebben natuurlijk jullie waarheid. De grote winst vind ik dat je met elkaar in gesprek raakt en de verschillende invalshoeken ziet en leert begrijpen. Inhoudelijke kritiek raakt mij natuurlijk niet, wel als die persoonlijk wordt maar eerlijk gezegd vind ik in het algemeen dat de forummembers redelijk begripvol reageren. Daarom nog een kleine bijdrage een beetje met een historische ondertoon om enige discussie aan te wakkeren.

De feitelijke ‘blokkade’ werd op 24 oktober 1962 ingesteld door John F. Kennedy. Die blokkade was een militaire die de invoer van alle militaire goederen naar Cuba inhield. Daartoe werd een cirkel van 80 km rond het Grote Eiland getrokken. Uiteindelijk om te voorkomen dat Russische schepen geladen met kernkoppen Cuba zou bereiken. De kans op vernietiging van het gehele mensdom was nooit groter. Op 28 oktober was die dreiging voorbij toen na koortsachtig overleg de Rus Croesjtsjov zijn keutel introk en de schepen verordonneerde rechtsomkeer te maken. Sindsdien was de toch al bekoelde liefde tussen de USA en Cuba definitief over.

Deze militaire ‘blokkade’ werd naadloos opgevolgd door politiek en economische blokkades. Veel Cubanen weten dan ook niet beter dat ze ‘onder de duim’ gehouden worden door Big Brother is Watching You. De Torecelli-act van 1992 en de Helms-Burtonwet (verbod tot investeren of handeldrijven voor dochterondernemingen van USA-bedrijven –voedsel – geneesmiddelen en medische apparatuur) van 1996 zijn daar schrijnende voorbeelden van. Daarmee raakte de USA Cuba willens en wetens in het economische hart. Deze blokkades bestaan, in enige afgeslankte vorm, nog steeds. Ook zijn ze niet allemaal openbaar en worden er afspraken tussen regeringen gemaakt.

De blokkade wordt – terecht - als zeer onrechtvaardig ervaren door Cubanen en natuurlijk is dat ook zo. USA zet nog steeds handelspartners onder druk om bepaald diensten en goederen niet te leveren aan Cuba, op straffe van import- of exportsancties. De anti-Cuba lobby van de sinds de Revolutie uitgezette of gevluchte Cubanen is groot. Deze groepering is heel invloedrijk in Washington en beschikt zelfs over een team van lobbyisten die tot taak heeft de politiek en de media beïnvloeden.

Natuurlijk kan de economische ellende van Cuba niet volledig worden afgewenteld op de USA-machthebbers. Ook de weigerachtige en afwachtende opstelling van Fidel heeft zijn zaak en het land weinig goed gedaan. Eenzijdige handelsbetrekkingen met vooral de voormalige Sovjet-Unie en andere communistische regiems leidden tot een geheel afhankelijke positie. De ineenstorting van het Oostblok was dan ook een klap die nog nadreunt in Cuba.

In deze ‘speciale periode’ was er regelrechte hongersnood omdat de inkomsten wegvielen en ook de invoer van goederen stagneerde. Deze omstandigheden, gevoegd bij een zeer eenzijdige economische structuur (suiker, tabak, fruit, rum en vis) waarin onvoldoende en te laat geïnvesteerd was, vergrootte de problematiek. Daarnaast hield het vasthouden aan ‘de leer’ van het sociaal communistische regiem in dat buitenlandse deviezen aan Cuba voorbij gingen.

Cuba heeft dan ook een balans die redelijk onevenwichtig is. De inkomsten uit handel, alhoewel het toerisme inmiddels met 2 mlj bezoekers per jaar een flinke duit in het zakje doet – en de noodzakelijke export van voedsel (fruit etc.) leveren nog steeds een negatieve balans op. Veel goederen moeten geïmporteerd worden en daarvoor is geen geld. Daar komt nog bij dat die producten niet voor de meerderheid van de bevolking te betalen zijn omdat de salarissen kunstmatig laag (=solidariteit) worden gehouden.

Cuba zit dan ook in een geweldige spagaat, waar mijn broek en liezen al lang van gesprongen zouden zijn. De acties die richting een kapitalistische structuur worden ondernomen (paladars, casas particular, kappers, taxi’s ) worden genomen (en net zo gemakkelijk weer worden teruggedraaid) zijn een druppel op de gloeiende plaat.

Dus hoewel de eigenlijke militaire blokkade sec anno 1962 niet meer bestaat is er nog wel degelijk sprake van ‘economische onderdrukking’ die - zo zou je dat kunnen stellen - 'in leven gehouden wordt' door de USA. De onvolwassen manier waarop het Cubaanse regiem omgaat met vrijheid van meningsuiting en andersdenkenden zal de sympathie voor het regiem niet vergroten. En de wil om versoepelingen door te voeren bij regeringen niet vergroten. De arme Cubanen verdienen beter. Reacties zijn welkom. En o ja Elisabeth, Spaans, Duits, Chinees of Engels, prima hoor, zolang de Cubanen zich maar blijven ontwikkelen in de echte zin van de revolutionaire gedachte

#89845 door Sandro72
13 jul 2010, 19:53
pieter gotta klu!
complimenten voor je bericht,
mooi stuk geschiedenis en nog steeds gaande....
als ik dit in het kort mag formuleren, heeft de usa nog steeds invloed op de ontwikkelingen in cuba, helaas, vind ik in deze tijd erg zielig van de noord amerikanen, canada uitgesloten, ik heb daar ook een tijdje bij stil gestaan over wat de invloed is van de usa tegenwoordig, en vind dat de usa eens toenadering moest zoeken met cuba,
maar daarover verder nagedacht te hebben, is het toch videl die alles tegenhoud, en zo zijn macht over cuba blijft behouden, videl heeft helemaal geen interesse in samenwerking of verbetering,
en videl verdient geweldig met zijn toeristen beleid, er is geld zat verdient om dingen te verbeteren in cuba, helaas blijft dat geld in zijn eigen pocket, onlangs of alweer wat langer geleden waren er een aantal ministers ontslagen vanwege zelfverrijking, dat vind videl als opper niet zo leuk, cubanen waaraan ik vroeg hoe zij de toekomst zien zeiden dat er na castro een volgende zelfverrijker aan de macht zou komen en alles zo blijft zoals het is, de onderdrukking bevalt het regime goed, en dus zal er geen revolutie ontstaan vanuit de bevolking, en obama zal geen 2e saddam aanvallen in de carribic.......

#89846 door quelindaescuba2000
13 jul 2010, 21:04
Sandro,
Videl = Fidel en niet alleen USA heeft macht in Cuba heel Europa en alle andere landen en vooral Cuba dragen bij aan de economische onbalans in Cuba. Fidel en de zijnen hebben in de afgelopen jaren de landbouw en veeteelt volledig de das omgedaan waardoor o.a, melk, vlees en groente en fruitproductie bijna volledig zijn verdwenen en daarom o.a. ook afhankelijk van import. Daarnaast denk ik dat Fidel vergelijken met Sadam niet helemaal de juiste is, en ook daarvan is USA terug gekomen.
Pieterklu schrijft een mooi stukje geschiedenis. In july wordt ter gelegenheid van 26e juli hier in Manchester door de communistische partij een lezing gegeven over o.a. de uitwisseling tussen Cuba en venezuela van diensten en producten, helaas kan ik hierbij ivm vakantie niet aanwezig zijn maar ik zal kijken wat voor een interessants ik te weten kan komen van die lezing en jullie hiervan op de hoogte brengen.

#89847 door Sandro72
13 jul 2010, 21:22
Fidel is geen Saddam, claro, maar wilde daarmee aangeven dat er alleen verandering vanaf buitenaf mogelijk is en niet vanuit de de onderdrukte inside, (wel een belediging dat ik ze naam fout had).
weet iemand mij te vertellen op welke manier cuba politiek te veranderen is,
of gaan we gewoon lekker door met dromen, van CUBA LIBRE,
we gaan het gewoon lekker zoeken in dat alcoholische drankje....

#89853 door Robert
14 jul 2010, 05:27
Hoe hard zou Cuba leeglopen als de PVE afgeschaft zou worden?
Dat is een belangrijk stukje vrijheid.

Hoeveel honger ontstaat er als de libreta afgeschaft wordt, en er gewoon marktprijzen betaalt moeten worden?
Zal er uiteindelijk toch van moeten komen (hopelijk in combinatie met iets als een hogere ouderdomsuitkering).

#89912 door Elisabeth
16 jul 2010, 09:38
...zolang de Cubanen zich maar blijven ontwikkelen in de echte zin van de revolutionaire gedachte


Wat bedoel JIJ hiermee, Pieter? Of heb je de smilies vergeten?

En: je kunt doorgaan met de voor het embargo geldende producten verkeerd op te schrijven, maar daar wordt het niet waarder van: medicijnen en voedsel zijn echt uitgesloten van het embargo dat Cuba door de VS wordt opgelegd.

#89913 door Elisabeth
16 jul 2010, 09:46
Hoe hard zou Cuba leeglopen als de PVE afgeschaft zou worden?


Helemaal niet hard want Cubanen hebben nog altijd voor praktisch alle landen van de wereld een visum nodig, behalve misschien Noord-Korea maar daar wil volgens mij geen Cubaan naar toe. Daarom is het ook zo dom van het regiem om dit niet aan de mensen zelf over te laten. Op die manier zouden ze met de vinger naar de anderen kunnen wijzen...

Hoeveel honger ontstaat er als de libreta afgeschaft wordt, en er gewoon marktprijzen betaalt moeten worden?


Daar kun je alleen maar op gokken maar als de afschaffing van de libreta niet samengaat met diepgrijpende veranderingen van het systeem zou het wel eens behoorlijk erg kunnen worden. En dat wens ik geen Cubaan toe. Ik heb de gevolgen van de periodo especial in de eerste helft van de jaren 90 gezien en dat staat in mijn hoofd gefotografeerd. Het was echt erg en mensonwaardig.

#89918 door Pieterklu
16 jul 2010, 17:26
...zolang de Cubanen zich maar blijven ontwikkelen in de echte zin van de revolutionaire gedachte

Wat bedoel JIJ hiermee, Pieter? Of heb je de smilies vergeten?

En: je kunt doorgaan met de voor het embargo geldende producten verkeerd op te schrijven, maar daar wordt het niet waarder van: medicijnen en voedsel zijn echt uitgesloten van het embargo dat Cuba door de VS wordt opgelegd.


Ik ben niet zo goed in smilies Elisabeth, maar wat ik hiermee bedoel is dat een revolutie een geweldig middel is om een volk te bevrijden van een onderdrukkend regiem, zoals de dictator Batista was/deed. Als je vanuit die omwenteling de dictatuur vervangt door een democratisch socialistische staatsvorm ben je als land/volk op de goede weg. Dus terug naar de oorsprong, de basis. Wat waren je drijfveren en doelstellingen om een revolutie te starten. Herstart en ontwikkel jezelf vanuit dat gedachtengoed. Misschien wat naïef, zelfs een idee fix maar we weten dat Castro (en vooral Ché) een ander toekomstbeeld voor Cuba in gedachten had. Behalve de speerpunten: onderwijs en gezondheidszorg is de revolutionaire gedachte vervormd/verwrongen tot een gedrocht van een dictatoriaal regiem, gestoeld op (Lenistisch) communisme, waar niemand vrolijk van wordt.

Ik heb gezocht naar versoepelingen van het embargo, maar ik heb niet kunnen vaststellen dat die er zijn. Ik geloof je graag maar dat er toch een klein beetje wetenschapper in mij schuilt, ben ik benieuwd waar jij je kennis op baseert.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast