over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#114836 door Tijn
18 okt 2019, 12:15
Ze willen de import door mulo's aan banden leggen. De 'Hard Currency' winkel komt terug. Volgens mij ook een stap(je) naar het opheffen van de CUC...
#114837 door Pieterklu
18 okt 2019, 19:05
Concurrentie dus, dat is goed voor de Cubanen die beschikken over vreemde valuta, want dat dan weer wel .... Inderdaad wellicht anticiperen op afschaffen van Cuc en omarmen dollar. De Dollarwinkels komen dus weer terug maar dan in nieuwe vorm, met een elektronische bankkaart die je kunt opladen bij de bank. Cash is er niet meer bij, dus ook het stelen in de winkels van cash geld is voorbij. Natuurlijk nog wel de nodige koelkasten etc. die van de vrachtwagen vallen en twee deuren verder goedkoper gekocht kunnen worden.
Ccuba maakt wel stapjes moet ik zeggen. Doel: aantrekken van vreemde valuta waarmee de staat haar inkopen kan doen.
#114838 door Joop_Siroop
19 okt 2019, 17:56
Volgens mij is het afgekeken van de Cubacel offertas waarmee buitenlandse valuta wordt binnengehaald. Ook daar kun je (in principe) niet met je Cucs gebruik maken van de aanbieding. Deze electronica wordt tegen concurrerende prijzen aangeboden maar.. niet te koop met CUC (of eerst omwisselen in dollars). Dus goedkope meuk betalen in dollars (van de familie of novio en het buitenland) en de devisa stromen rechtstreeks in de staatskas.

Schatje, wil je een recarga of een nieuwe tv???

Ik voorzie enorme prijsdalingen voor electronica op de zwarte markt want er moeten natuurlijk wel mooie kleertjes worden gekocht ;-)
Ay papi, se rompio el televisor. Necesito q me compras otro... dale ... te quiero mucho
;-)
#114844 door Pieterklu
26 okt 2019, 21:28
Ik begrijp je probleem. soms komt informatie over ontwikkelingen in cuba sneller bij ons terecht dan bij onze Cubanen. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Wat ik weet van 'horen zeggen'is als volgt:
- Cubaan opent speciale rekening bij bank zoals Metropolian;
- vanuit buitenland wordt er divisa (buitenlands geld) op gestort, of de Cubaan gaat met zijn CUC naar de bank en wisselt zijn CUC voor divisa en stort dat op die rekening;
- de Cubaan vraagt de elektronische kaart aan, waarmee hij in de divisawinkel kan betalen.
Succes.

Gr.

Pieter
#114910 door Everdine
07 dec 2019, 15:16
Ja, hier is zo een "tonta" die een koelkast wil kopen voor een Cubaanse familie.
Ik heb gehoord dat dat (o.a.?) kan in een zojuist geopende winkel in Santiago (er is er ook een in Havana maar de familie woont in 't oosten) , en wel van hieruit, dus: ik zou een link moeten vinden naar de betreffende winkel en er een koelkast kopen die dan bezorgd wordt bij de familie.

Ik sta open voor allerlei soorten raad, commentaar, noem maar op!!!
#114911 door Jan Almeida B.
07 dec 2019, 15:35
Zo ver zijn ze nog niet. Een oplossing is het sturen van een debetkaart (prepaid creditkaart) naar Cuba en voldoende saldo opladen. Ik kocht vorige maand een "split" in Havana voor 400 dollar met mijn mastercard credit kaart.
#114912 door Tijn
09 dec 2019, 13:14
Ja deze winkels zijn een soort etecsa aanbieding. Cubanen, zonder eigen yuma, kunnen dollars op een rekening storten en daarmee kopen... En de prijzen zijn stukken lager dan soortgelijk aanbod in de CUC winkels...
Maarrr....
Dan moeten ze dollars kopen (koers op straat 1,09 op het moment) en die op een dollar rekening storten en dat kost ze 10% (je stort 1000 dollar en er worden er 900 bijgeschreven op je rekening). Dat geldt alleen voor contante dollars, overboekingen uit het buitenland worden gewoon bijgeschreven...
Papi! Te quiero! Recargame 1000 por favor! Quiero un frio double!!!
Dat is jouw oplossing Geraldine: Laat de Cubaan een $$$ rekening openen en stort daar de benodigde $$$ op. Dan kan hij shoppen in de $$$ winkel.
#114916 door Jan Almeida B.
10 dec 2019, 23:54
of Euro of Yen of Britse pond (GBP), of (zie lijst op Banco Central) maar geen CUP of CUC.
Het ligt dus voor de hand dat je er euro's op zet.

Maar voor dat storten zit je wel vast aan transactiekosten etc. Kom je dus opnieuw de problemen tegen die je al eerder had om geld naar Cuba over te maken. :shock:

Op straat is de prijs van de cuc gezakt tot 1.20 cuc voor een dollar
#114917 door Osito
12 dec 2019, 14:28
Er lijken twee manieren om via de bank geld naar Cuba te transporteren, ik hoop dat het correct is verwoord.

1. beschreven door Hijodelmundo, in item Geld sturen onmogelijk, een tweede creditcard aanvragen op naam van de Cubaanse counterpart.
Zie viewtopic.php?f=8&p=114909&sid=c9b872dfaf33e80604b948bd92f2c8ca#p114909
Dat is dan een creditcard van jouw Nederlands bankrekening waarop jij in Nederland Euro´s hebt staan.
Die tweede creditcard heb je verstuurd naar je Cubaanse relatie. In Cuba gebruikt je Cubaanse relatie die creditcard om wat Euro´s op te nemen en te wisselen in cuc c.q. pesos mn of in U.S. dollars, afhankelijk van het beoogde doel (iets kopen in een gewone winkel in cuc c.q. pesos mn of juist in de zgn. dollarwinkel).
Hiermee kun je je Cubaanse relatie van geld voorzien, zonder dit van Nederland naar Cuba over te boeken.
Voordeel: geen transportkosten, geen onwillige banken.
Nadeel: Let wel op dat de Cubaanse partner niet je hele Nederlandse rekening leegplundert.

2. beschreven door Tijn in dit item, de Cubaanse partner vraagt bij een Cubaanse bank een creditcard in U.S dollars aan. Dan kan de Nederlander van zijn Nederlandse bankrekening Euro’s overmaken naar het creditcardnummer van de Cubaanse relatie, dat geld verschijnt op de creditcard als U.S. dollars. Met de creditcard kan de Cubaanse relatie betalen in de dollarwinkel en eventueel dollars opnemen om te wiselen voor cuc of pesos mn.
Voordeel: de Nederlander maakt slechts zoveel over als hij wenst
Nadeel: transportkosten, misschien onwillige banken

Succes
#114920 door Jan Almeida B.
12 dec 2019, 18:18
Er zijn vele manieren om VIA DE BANK geld naar Cuba te sturen.

Dit is de goedkoopste: vraag bij je bank een DEBIT CARD aan (beste ervaring met mastercard). Bezorg deze aan de persoon in Cuba waar je geld naar wil versturen. Laad de kaart op via je bank app. Momenteel betaal je ± 97 euro in Europa om 100 CUC te ontvangen in Cuba. Geld afhalen aan de ATM en betalen in de TRD (Caribe).

-------------

@ Osito:
1. in het algemeen is het onverstandig om een creditkaart te gebruiken, zelfs in Nl. In het bijzonder is het onverstandig om je creditkaart die gekoppeld is aan je bankaccount aan derden te geven.

In Cuba kan je als Cubaan in de praktijk geen euro's of dollars in de banken of Cadecas opnemen. Als het je toch lukt om euro's of dollars op te nemen is het niet zinvol om deze daarna weer om te zetten in CUC of CUP. Vergeet dus je uitleg over opnemen van euro's om ze te wisselen in CUC of CUP.

Een debit card kan niet leeggestolen worden door je Cubaanse partner (nog een voordeel).

Je kan al sinds een paar jaar met CUP's in de TRD's betalen.

Er zijn ALTIJD kosten gekoppeld aan het gebruik van een debit card, ook in Cuba (het is mogelijk dat de kosten in de wisselkoers worden berekend of een percentage bij afhaling of een combinatie). Ook gebeurt het dat Nl. banken het gebruik van debit cards (of credit cards) in Cuba plots niet langer ondersteunen. Als je debit card (of credit card) alleen in Cuba gebruikt wordt, kan het gebeuren dat je bank je vragen gaat stellen.

2. in Cuba kan je geen credit card aanvragen bij een Cubaanse bank. In Cuba kan je wel een betaalkaart aanvragen nadat je eerst EEN DOLLAR REKENING hebt geopend. Je ontvangt dan een PINPAS ( = debit card) waarmee je betalingen kunt uitvoeren in de TRD's totdat het bedrag dat op je rekening staat op is. Het is dus zeker geen credit card.

Hoe geraakt je geld op de rekening : 1/ door overschrijving via buitenlandse banken; 2/ door storting in deviezen aan het bankloket (diverse buitenlandse munten; GEEN CUC of CUP !) nb.: bij stortingen in dollar wordt 10% gravamen aangerekend !

De Cubaanse partner kan geen dollars opnemen met deze debit card. Principieel is dat wel mogelijk, maar in de praktijk zijn er geen voorraden in dollars in de banken aanwezig voor Cubanen ! Hij kan dus alleen in de TRD's (enkel Caribe) betalen of CUC's ontvangen in de bank of aan de atm.

Ik vind het niet aangenaam om te schrijven, maar veel informatie in je comment is niet juist. :shock: :shock:
#114922 door Chapino
12 dec 2019, 23:21
Aan de door enkelen voorgestelde manier een Credit of Debit-card te verstrekken aan een Cubaans familielid komt zeer waarschijnlijk binnenkort een einde als gevolg van de controle door de banken. Alle Card houders moeten zich namelijk persoonlijk identificeren, tevens de controle of zij zich wel in Nederland bevinden. Dit wordt onder andere gedaan door onaangekondigde huisbezoeken.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/18/dr ... 2019-10-18

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... gle.com%2F
#114926 door Chapino
14 dec 2019, 16:24
Het is van geen enkel belang wat ik wel of niet geloof, Jan. Het gaat erom wat de banken en ICS zelf melden. In het NRC artikel staat onder andere dit,

Alle ruim drie miljoen Nederlandse consumenten die een creditcard hebben via International Card Services (ICS) moeten zich opnieuw identificeren. Dat heeft een woordvoerder van ICS, een dochteronderneming van ABN Amro, bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant.

ICS heeft er voor gekozen om alle klanten opnieuw te identificeren, en niet de dossiers na te lopen om te kijken of in het verleden wel of niet goed geadministreerd is. Volgens de woordvoerder geeft dat ICS de kans om alles uniform en ‘technisch slimmer’ uit te voeren.
De operatie is begin dit jaar begonnen en duurt waarschijnlijk jaren. Op dit moment vindt identificatie in levende lijve plaats door een extern bedrijf,

ICS benadert uiteindelijk in totaal zo’n 1,7 miljoen klanten,

Als klanten zich niet identificeren, dan blokkeert ICS in eerste instantie het account voor twee maanden na de oproep. Als dan nog steeds geweigerd wordt, ontbindt de creditcardmaatschappij het contract.
#114928 door HijodelMundo
14 dec 2019, 23:01
Maar wie is nou de klant?
Ik ben de klant van de ICS en heb een 'extra card', wat dus een extra kaart is van hetzelfde acoount maar op een andere naam. Die persoon is dus niet feitelijk de klant van ICS...

Maar ja, we zullen zien, komt de controle en blijkt dat die kaart niet meer gehouden kan worden dan zij het zo. We'll cross that bridge when we get there. Voor nu is het een perfecte oplossing!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12 [Bot] en 7 gasten