over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113197 door Encantó
04 aug 2017, 21:11
Sinds Chavez is Cuba elk jaar steeds meer afhankelijk geworden van Venezuela. In 2000 exporteerde Venezuela 8400 m³ olie per dag naar Cuba. In 2005 was dat al 14.000 m³ per dag. Cuba ontving meer olie dan het zelf nodig had en kon winstgevende geraffineerde olie exporteren.

In ruil stuurde Cuba instructeurs om het Venezolaanse leger te hervormen en duizenden Cubaanse dokters en verplegers zetten mee het Barrio Adentro project op. Cubaanse leraren geven nog steeds les op Bolivariaanse scholen. En de Cubaanse geheime dienst (G2) draagt ondertussen zorg voor de president, die net zoals Chavez in 2002, zijn eigen geheime diensten niet langer vertrouwt.

Economisch is Cuba zeer afhankelijk van Venezuela. Maar in dat land gaat het bergafwaarts. 75% van de Venezolaanse bevolking heeft sedert de start van de crisis 10% aan lichaamsgewicht verloren . Het nationaal inkomen daalde sedert 2013 met 40% . Dat is een grotere daling dan de tijdens de Crisis van de jaren '30 in de USA.

Een toevallige droogte van 2016 zorgde voor "apagones" en voedseltekorten. Maduro nationaliseerde vervolgens voedselfabrieken en winkels. Maar de situatie werd daardoor steeds moeilijker. De bevolking lijdt ondertussen honger en komt steeds vaker op straat protesteren.

Door al deze tegenslagen, maar vooral door het slechte beleid, is de macht van Maduro tanend. Het valt nog af te wachten of de (gefraudeerde) verkiezingen van 30 juli '17 zijn macht kunnen overeind houden. Op dit eigenste moment (04/08/17) is de Constituante bijeen om de regels te herschrijven. De installatie van een socialistische dictatuur is zeer wel mogelijk. Maar het laat zich raden wat de USA dan gaan doen.

In ieder geval is door de terugval van de olieleveringen van Venezuela de lucratieve export flink gedaald en voor eigen gebruik is er onvoldoende overschot. Havana heeft eerder dit jaar grote bedrijven en thermo-elektrische centrales al op rantsoen gezet. Noodgeneratoren draaien weer om de apagones op te vangen.

De dauw met de USA en de komst van scheepsladingen Amerikaanse toeristen werd door Trump ondertussen een halt toegeroepen. Grote investeringen die onderweg zijn komen in het gedrang. Alle financiële middelen worden bovendien ingezet om nu snel olie aan te boren voor de Cubaanse kusten. Maar als dat nog lang uitblijft zou 1992 zich wel eens kunnen herhalen.

Cuba volgt ondertussen de situatie in Venezuela op gespannen voet of zit mee in het complot. Als Venezuela afschuift naar chaos is het voorspelbaar dat de Cubaanse economie in vrije val gaat. Maar de Cubanen willen geen tweede Periodo Especial...

Er liggen woelige tijden in het verschiet.
#113198 door Tijn
05 aug 2017, 04:39
Eens met deze analyse. En Cuba kiest, zoals je mag verwachten van een regering waar bijna iedereen 70+ is, voor de vlucht achteruit en zet de economische hervormingen stil...
'Totdat het systeem geperfectioneerd is worden er geen nieuwe vergunningen uitgegeven'...
#113199 door Ukraina
05 aug 2017, 12:29
Dat Cuba zoveel invloed heeft op Venezuela is verbazend. Het ene failliete systeem houdt het andere op de been. Dat de macht van Maduro 'tanend' is mogen we hopen, vooralsnog lijkt het er niet op. Naast de '10% gewichtsverlies' zijn er naar het schijnt ook veel hongerdoden. Maar olie houdt elk systeem in stand, wat zou het schelen als we voor 99% duurzame energie zouden kunnen opwekken.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/02/tegenover-de-vs-en-china-blijft-olie-een-troef-van-maduro-12341885-a1568718
#113200 door Encantó
05 aug 2017, 13:02
Ukraina schreef:Het ene failliete systeem houdt het andere op de been.

Nee, ze gaan samen ten onder. Tot nog toe kon Cuba zich overeind houden dankzij de olie van Venezuela. Een groot deel van de olie werd gratis geleverd (althans : in ruil voor allerlei diensten).

Na de mislukte staatsgreep van 2002 (Venezuela) liet Chávez zich omringen door agenten van de G2 (Dirección de Inteligencia / Cuba). Die hebben hem en zijn opvolger Maduro paranoïde gemaakt waardoor de G2 (Cuba) steeds meer invloed kreeg. Cuba parasiteert op gastheer Venezuela die stervende is.

8 jul ll.:
Raul Castro ruled out that the current situation could mean a return to the “Special Period”, the term used by Fidel Castro for the crisis of the 1990s after the disintegration of the Soviet Union, at the time Cuba’s main trade partner and benefactor.


bronnen
http://www.havanatimes.org/?p=119874
http://www.as-coa.org/articles/weekly-chart-cuba-venezuela-oil-relationship
http://www.caraotadigital.net/investigacion/g2-cuba-venezuela-crisis/
#113204 door havanalover
07 aug 2017, 14:17
Hopelijk gaat Cuba niet mee onder. Een nieuwe "speciale periode" zit er wel in als de toestand in Venezuela verergerd. De eerste tekenen zijn er reeds rantsoenering in Cuba van benzine die op grote schaal gestolen wordt nu de taxi's hun tarief niet mogen verhogen. Maar de toestand als in de jaren 90 is anders, nu er veel toeristen zijn. Amerikaanse tijdschriften klagen dat Cuba duur wordt. Er wordt een lijst gepubliceerd met prijsverhogingen voor toeristen....van luxe hotelkamers over sigaren, restaurant en mojito prijzen. Zolang ze kunnen zullen de Cubanen de Yuma's uitmelken, dat hebben ze na jaren ontbering met succes geleerd

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten