Uitzendingen over Cuba

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113811 door Gibi345
08 maart 2018, 07:33
De Spaanse zender RTVE heeft de moeite genomen de geschiedenis van de Jazz in kaart te brengen, het programma in de vorm van documentaires liep van 1984-1991 en alle groten en alle stromingen komen aanbod. Het geheel is in het Spaans en is voor onze vrienden in Latijns Amerika en Cuba goed te volgen.

Deel 1 Wat is eigenlijk Jazz?
http://www.rtve.es/alacarta/videos/jazz ... 49ZmFsc2U=

saludos,
Gibi
#113888 door Gibi345
08 apr 2018, 11:35
Deel 2 van Jazz entre Amigos gaat over Chick Corea en Red Richards;
http://www.rtve.es/alacarta/videos/jazz ... s/3677036/

Mijn inziens kiest deze Spaanse zender Chick Corea als een van de eerste jazzmusici voor hun programmareeks omdat Corea een leerling is van Miles Davis/Bill Evans en vanuit de traditie teruggrijpt in zijn jazzfusiestijl (met rock en funkinvloeden) op Spanje en dan meer op Andalusia en de flamenco waarmee hij de Noord-Amerikaanse Latin Jazz als pianist vernieuwd vooral via zijn album Return for Ever (1972):
https://en.wikipedia.org/wiki/Chick_Corea

Met zijn album My Spanish Heart (1976) heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd en aan de ontwikkeling van de Jazz in Spanje via de combinatie Jazz en flamenco waarover in zijn algemeenheid heel weinig bekend is. Corea heeft in het begin van zijn loopbaan veel samengewerkt met Mongo Santamaria, Mongo was bekend met de grote invloed van de flamenco op de Cubaanse muziek waaronder de Afro-Cubaanse Rumba.

Wie is Red Richards? Hoofdzakelijk een pianist met een prachtige swingstijl die de hele geschiedenis van de vroege jazz tot de bebop revolutie met zich meedraagt;
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Richards

Natuurlijk zijn dit al oudere opnames en daarom sowieso uniek, Chick Corea tourt de laatste jaren met een trio en treedt vaak samen met Cubaanse musici waaronder drummers, pianisten en percussionisten op.

Saludos,
Gibi
#113891 door Gibi345
09 apr 2018, 06:25
De relatie Latin Jazz en flamenco komt vooral tot uitdrukking in het werk van Chick Corea dat Spain heet, Chick was in Barcelona en we hebben hiervan een registratie. De flamenco met haar cante Jondo, haar decima, haar seguidilla, verborgen guajira clave om niet te spreken van de guaracha heeft grote invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van de muziek in Cuba, Puerto Rico en New York en is ook regelmatig teruggekeerd naar Spanje zelf (Habanera, Andalusische Tango, Rumba flamenca/gitana enzovoorts) en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Flamenco Jazz in Spanje (b.v. Paco de Lucia).


Saludos,
Gibi
#114208 door Gibi345
08 sep 2018, 10:08
Als je bepaalde muzikale ontwikkelingen wil begrijpen dan zie je dat bepaalde groepen als trendsetter en rolmodel fungeren. Voor de Jazz in de VS speelde Art Blakey and the jazz messengers deze rol, hele generaties jazzmusici werden hier geschoold in de moderne jazz met als basis de Hardbop. In Cuba zien we parallelle ontwikkelingen, Irakére met Chuco Valdés speelt voor de Cubaanse Jazz en vooral de Afro-Cubaanse Jazz een soortgelijke rol als Art Blakey en zijn messengers. Het is goed te onderbouwen dat beiden elkaar eveneens hebben beïnvloedt, als we b.v. kijken hoe Blakey al vroeg allerlei Afrikaanse elementen in de moderne Hardbop opnam. Iets dat Chuco Valdes onder de invloed van de free jazz beweging van de jaren 60 en 70 eveneens is gaan doen.

Wie de moderne jazz in Cuba èn de VS wil begrijpen zal aan beide groepen aandacht moeten besteden. In Cuba hebben ze de meeste toonaangevende musici en groepen de Irakère school doorlopen en zonder deze school, geen songo, bata-son, bata-rumba, timba enzovoorts. Vandaar aandacht voor de volgende documentaire met Irakère.
http://www.rtve.es/alacarta/videos/jazz ... /4645462/#

Natuurlijk is het ook zo dat hele generaties jazzmusici en vooral latin jazzmusici/salseros in de VS zich hebben laten beïnvloeden door Chuco Valdes en Irakère.
Saludos,
Gibi
#114209 door Gibi345
09 sep 2018, 17:57
Eerder gemaakte beweringen worden verder onderbouwd met een overzicht van Art Blakey en the jazz messengers via Wikipedia;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Art_Blakey
Hier de Engelse versie;
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Jazz_Messengers

Wie de indrukwekkende lijst 'past members' bekijkt krijgt wel een indruk van de grote rol van de jazz messengers in de wereld van de Afro-Amerikaanse Jazz. Wat opvalt is dat de invloed van de Cubaanse muziek, Cubaanse jazz, haar stijlen als de mambo en percussionisten als Patato, Mongo en niet te vergeten Sabu Martinez volledig ontbreken.

Via de webblog voor Sabu Martinez krijgen we een beeld van de belangrijke rol van de Cubaanse muziek op de ontwikkeling van de moderne Jazz als Bebop en Hardbop nu 'mainstream jazz' genoemd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sabu_Martinez

Cuba en de Afro-Cubaanse Jazz zoals de mambo (o.a. de vader van Chuco, Bebo is een van de grondleggers van de mambo en het descarga) staan aan de basis van alle moderne jazzstromingen naar 1945 te beginnen met de Bebop en de Hardbop.

Saludos,
Gibi
#114269 door Gibi345
14 okt 2018, 10:59
we zijn naar Art Blakey en de Jazz messengers (waar natuurlijk veel meer over te vertellen is, zie de boeken van Ingrid Monson) weer terug bij Chucho Valdes. Chucho heeft besloten zijn Jazz Bata, nieuw leven in te blazen. De hele Yoruba-cultuur uit Nigeria krijgt vanaf de jaren 50 veel meer aandacht binnen de Cubaanse muziekcultuur, New York (o.a. Art Blakey) en andere eilanden (o.a. Jamaica)volgen snel en via London (o.a. Afro-Funk) komt het weer terug in Nigeria (b.v. Fela Kuti).

Chucho Valdés Announces “Jazz Batá 2” – A New Project With Old Roots, Jazz Batá 2 – Available November 16 on Mack Avenue Records Album features Regina Carter, Yelsy Heredia, Dreiser Durruthy Bombalé, Yaroldy Abreu Robles. Jazz Batá 2, composer, pianist and bandleader Chucho Valdés’ first album for Mack Avenue Records, marks a new peak of creativity for the artist, even as it revisits the small-group concept of his 1972 Cuban album Jazz Batá.
https://latinjazznet.com/news/chucho-va ... old-roots/

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten