Uitzendingen over Cuba

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113811 door Gibi345
08 maart 2018, 07:33
De Spaanse zender RTVE heeft de moeite genomen de geschiedenis van de Jazz in kaart te brengen, het programma in de vorm van documentaires liep van 1984-1991 en alle groten en alle stromingen komen aanbod. Het geheel is in het Spaans en is voor onze vrienden in Latijns Amerika en Cuba goed te volgen.

Deel 1 Wat is eigenlijk Jazz?
http://www.rtve.es/alacarta/videos/jazz ... 49ZmFsc2U=

saludos,
Gibi
#113888 door Gibi345
08 apr 2018, 11:35
Deel 2 van Jazz entre Amigos gaat over Chick Corea en Red Richards;
http://www.rtve.es/alacarta/videos/jazz ... s/3677036/

Mijn inziens kiest deze Spaanse zender Chick Corea als een van de eerste jazzmusici voor hun programmareeks omdat Corea een leerling is van Miles Davis/Bill Evans en vanuit de traditie teruggrijpt in zijn jazzfusiestijl (met rock en funkinvloeden) op Spanje en dan meer op Andalusia en de flamenco waarmee hij de Noord-Amerikaanse Latin Jazz als pianist vernieuwd vooral via zijn album Return for Ever (1972):
https://en.wikipedia.org/wiki/Chick_Corea

Met zijn album My Spanish Heart (1976) heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd en aan de ontwikkeling van de Jazz in Spanje via de combinatie Jazz en flamenco waarover in zijn algemeenheid heel weinig bekend is. Corea heeft in het begin van zijn loopbaan veel samengewerkt met Mongo Santamaria, Mongo was bekend met de grote invloed van de flamenco op de Cubaanse muziek waaronder de Afro-Cubaanse Rumba.

Wie is Red Richards? Hoofdzakelijk een pianist met een prachtige swingstijl die de hele geschiedenis van de vroege jazz tot de bebop revolutie met zich meedraagt;
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Richards

Natuurlijk zijn dit al oudere opnames en daarom sowieso uniek, Chick Corea tourt de laatste jaren met een trio en treedt vaak samen met Cubaanse musici waaronder drummers, pianisten en percussionisten op.

Saludos,
Gibi
#113891 door Gibi345
09 apr 2018, 06:25
De relatie Latin Jazz en flamenco komt vooral tot uitdrukking in het werk van Chick Corea dat Spain heet, Chick was in Barcelona en we hebben hiervan een registratie. De flamenco met haar cante Jondo, haar decima, haar seguidilla, verborgen guajira clave om niet te spreken van de guaracha heeft grote invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van de muziek in Cuba, Puerto Rico en New York en is ook regelmatig teruggekeerd naar Spanje zelf (Habanera, Andalusische Tango, Rumba flamenca/gitana enzovoorts) en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Flamenco Jazz in Spanje (b.v. Paco de Lucia).


Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast