Wat moet je gezien of gelezen hebben?
#113627 door Gibi345
29 nov 2017, 10:09
Vroeger was het gebruikelijk dat Jazz onderdeel uitmaakte van het lesmateriaal voor muzikale ontwikkeling op middelbare scholen dit is niet langer het geval, muziekscholen proberen op hun wijze op een laagdrempelige manier toegang te bieden tot Jazz en dat doen ook diverse radiostations en tijdschriften. Iemand die dat al heel lang doet is Vera Vingerhoeds en wel in diverse functies en hoedanigheden. Er is ook veel internationaal materiaal dat dit kan ondersteunen. Zo bestaat er het instituut voor jazz research van de universiteit Graz waar al lang jarenlang onderzoek wordt gedaan naar de Jazz in haar algemeenheid en de Cubaanse Jazz in het bijzonder. Hier kun je veel recente informatie vinden over de Cubaanse Jazz.

Via deze link kom je op de algemene website van dit jazzinstituut:
https://www.kug.ac.at/en/studies-furthe ... start.html

Door bovenaan rechts aan te klikken kom je op hun website en bij hun publicaties:
https://jazzforschung.kug.ac.at/institu ... ionen.html

Daar tref je recente artikelen aan over de Cubaanse Jazz, zoals de volgende artikelen:
Jazzforschung / Jazz Research 46 (2014)
Christa Bruckner-Haring
Aspects of Cuban Jazz Identity: Selected Son Performances
by Marialy Pacheco and Harold López-Nussa
Robert Wason
Bill Evans's Entrée into Modal Jazz Composition (1962)
Brian Di Blassio (2012).
Clare Fischer’s Compositional Innovations within the Latin Jazz Montuno
Christa Bruckner-Haring (2013), Gonzalo Rubalcaba and the Cuban music.
https://jazzforschung.kug.ac.at/institu ... -2013.html

Er is hier heel veel materiaal over Jazz en de Cubaanse Jazz te vinden door rustig de website te bekijken en de diverse jaarboeken met Jazzonderzoek door te bladeren. Enige voorwaarde is dat je van lezen (en een beetje studeren) houdt en van naar muziek luisteren en met deze eigenschappen sta je in de jazztraditie van Miles Davis.

Saludos,
Gibi
#113630 door Gibi345
05 dec 2017, 16:00
Gisteren was het de verjaardag van Chango en tegelijkertijd van de Cubaanse bandleider Machito of te wel Frank Grillo een van de grondleggers van de Afro-Cubaanse Jazz of Latin Jazz in New York. Hier onder een link naar een artikel over wat Latin Jazz eigenlijk is en waarom dit onderdeel van de Jazz min of meer afwezig is of stiefmoederlijk behandeld wordt. Je moet dan op PDF klikken.
https://currentmusicology.columbia.edu/ ... ther-jazz/

Gibi gaat in december en januari 2018 op vakantie en natuurlijk naar Cuba en wel naar het Havana Jazz Festival 2018.

Deseamos a todos felices fiestas y un feliz año nuevo
Gibi
#113631 door Gibi345
07 dec 2017, 06:02
Voor ons aanstaande vertrek naar Cuba nog even kort het volgende. De bijdrage van Machito en andere Cubanen aan de ontwikkeling van de Afro-Cubaanse Jazz of de Jazz in haar algemeenheid wordt nauwelijks genoemd in de geschiedschrijving van de Jazz. Zoveel maakt het artikel van Washburne uit 2002 wel duidelijk. Gelukkig is er in de tussentijd wel het een en ander veranderd. Prof. Paul Austerlitz (2016)geeft Machito en andere Cubanen wel de credits die ze toekomen. Verder legt hij uitstekend uit welke muzikale verbanden er zijn tussen de Latin en de Jazz.

Professor Austerlitz heeft dit artikel/hoofdstuk of opening essay, "The Afro-Cuban Impact on Music in the United States: Mario Bauzá and Machito," zelf ter beschikking gesteld via volgende link en dan downloaden:
http://cupola.gettysburg.edu/books/107/

Otra vez,
Deseamos a todos felices fiestas y un feliz año nuevo
Gibi
#113656 door Gibi345
15 dec 2017, 06:34
Jazz zoals we van prof. Austerlitz kunnen leren is een versmelting van diverse Afrikaanse tradities, dit wordt zichtbaar in de pan-afrikaanse visie Machito koesterde ten aanzien van de Jazz en de Afro-Cubaanse Jazz. Het zichtbaar maken van de versmelting van de diverse Afrikaanse tradities in de Jazz heeft veel onderzoekswerk gekost, een belangrijk beginpunt is de Afro-Amerikaanse blues en haar geschiedenis, hier een link naar een korte beschrijving van haar geschiedenis:
https://en.wikipedia.org/wiki/Origins_of_the_blues

Wat hieruit opvalt zijn 2 punten de verwijzing naar West-Afrika naar Senegambia en haar muziekinstrumenten o.a. Kora die grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de blues en de versmelting van de blues met het habanera-ritme in de blues van W.C. Handy komende uit de Cubaanse contredance/danzón/danza traditie of te wel een beginpunt van de ontwikkeling van de Jazz in zgn. ragtimes lijkend op de Cubaanse tango-habaneras.

Er is een Oostenrijke professor Gerard Kubik groot liefhebber van Jazz, blues en Afrikaanse muziek die de Afrikaanse wortels van de blues heeft proberen bloot te leggen, Hierbij een link naar een interview met Kubik waarbij hij de wortels van de blues en daarmee een van de Afrikaanse elementen in de Jazz bloot legt.
http://afropop.org/articles/africa-and- ... hard-kubik

In haar lessen over de ontwikkeling van de Jazz en vooral de Latin Jazz besteed Rebeca Mauleon aan 'Afrika en de Blues' nadrukkelijk aandacht natuurlijk omdat er bluesschalen voor de latin jazzpiano ontwikkeld zijn. Nu verder inpakken een laatste check en dan richting Havana, Cuba.

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast