Waar kun je elk weekend terug voor je salsa shot.
#67471 door edsel
09 jun 2007, 09:17
Beste mensen,

Al enkele jaren bestaat er in Nederland de zeer verdienstelijke Stichting Buitenkunst, die allerlei workshops op het gebied van muziek en dans verzorgd, daar valt ook regelmatig de Cubaanse muziek onder.

In de week van de 7-14 juli verzorgt GerritJan Binkhorst, saxofonist te Amsterdam, de volgende workshop:

Cubop & Mambo revisited (Randmeer, 7-14 juli 2007, proj nr 521)

Cubop, de combinatie van Cubaanse muziek en bebop lijkt sterk op mambo, waarin eveneens Cubaanse genres en elementen uit Noord-Amerikaanse jazz samengaan. Muziek van Chico O’Farrill, Dizzy Gillespie, Machito en Tito Puente, een ware rage in de jaren vijftig, vormt een deel van het materiaal voor deze week. Daarnaast wordt onderzocht hoe nieuwere Cubaanse genres en modernere jazzstromingen, bijvoorbeeld hardbop en songo of rumba en twaalftoonstechniek, te combineren zijn. Met veel aandacht voor timing en dynamiek, worden arrangementen ingestudeerd waarin enige ruimte is voor improvisatie. Voor alle vlot van blad spelende instrumentalisten die hard willen werken om het samenspelen uit te diepen.

(Hans Hasebos e.a. verzorgt in de week van21-28 juli de workshop Percussie (Cuba, Brazilië, West-Afrika).

Percussie (Randmeer, 21-28 juli 2007, proj nr 543)
De percussiewerkplaats biedt een scala aan workshops voor zowel beginners als gevorderden. Zeer veel instrumenten komen aan bod: handtrommels (conga, bongo enz.), stokkentrommels (surdo, repenique, snare-drums enz.) en ook de kleine percussie (bellen, shekeres, ganza, maracas, claves, guiro enz.). Soms gaat de aandacht uit naar de traditie waarbij verschillende ritmes uit bijvoorbeeld Cuba, Brazilië en West-Afrika worden verkend. Daarnaast zullen we in ensembles verschillende grooves en breaks instuderen. Ook vormen het luisteren naar opnames en/of het bekijken van video’s een onderdeel van de week. Mensen die aan de slag willen om de bijzondere aspecten van het percussiespel te leren ontdekken, zijn hier op hun plek. Voor deze week is een flinke dosis inzet en een serieuze interesse in de ritmische oorsprong van alle dansmuziek van belang.

Martin Gort, zeer gerenomeerde percussionist, verzorgt in de week van 28 juli-4 Agustus de workshop

Conga/Bongo/Timbales (Randmeer, 28 juli-4 aug 2007, proj nr 553)

Een week met percussietrio’s bestaande uit conga’s, bongo’s en timbales. Het zijn vaak deze instrumenten die het hart vormen van een sterke percussiesectie. We gaan met zijn allen aan de slag met ritmes als arara, mozambique, rumba, cha cha cha en zullen diverse technieken en breaks onderzoeken. Daarnaast werken we zelfstandig in trio’s aan grooves, breaks en interactie, een uitdaging dus. Deze trio’s zullen later in de week de kans krijgen om zich te laten begeleiden door een pianist en/of bassist. Geen week voor beginners, maar voor percussionisten die affiniteit hebben met zowel conga’s, bongo’s als timbales. Je hoeft geen noten te lezen, maar een goed ritmegevoel is vereist.

Voor nadere info Programma:
http://www.buitenkunst.nl/paginas/progr ... tweken.htm

Voor nadere info Stichting Buitenkunst, o.a. over aanmelding workshops:
http://www.buitenkunst.nl/paginas/Randm ... gramma.htm

Over Buitenkunst Algemeen:
http://www.buitenkunst.nl/index.htm

gr,
Edsel

#67771 door edsel
21 jun 2007, 23:07
Beste mensen,

Om een indruk te geven van wat Cubop is en hoe het nog steeds gespeeld wordt met als grondleggers Machito/Bauza, Chano Pozo/Dizzy Gillespie, hier de CD van Bobby Matos getiteld Mambo Jazz, met natuurlijk mambos of beter geformuleerd, Mambo-Cubop.

http://www.emusic.com/album/Bobby-Matos ... 85561.html

De muziek is af te luisteren in i-Tunes,

gr,
Edsel

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast