Waar kun je elk weekend terug voor je salsa shot.
#113802 door Gibi345
01 maart 2018, 11:28
Het Management van Orquesta Salsabor en Brebl te Nijmegen organiseren weer gezamenlijk de succesvolle live salsa-avond met de afrocubaanse bigband Salsabor en wel op donderdag 15 maart 2018.
Datum - do 15 mrt; 20:30 uur
Brebl, Waalbandijk 14 E/F - Nijmegen

Orquesta Salsabor brengt de echte sfeer van de klassieke, Afro-cubaanse salsa uit Cuba, Puerto en vooral Latin New York waar Latinos gezamenlijk deze sound schiepen. Met Cubaanse frontzangers, Priscilla Virdo (Argentinie) en Thomas Simmons (Curaçao), met de 5 koppige ritmesectie en maar liefst 11 blazers wordt ook deze avond weer een dans- en luisterspektakel met snelle guarachas, mambos en descargas. Orquesta Salsabor is een afro-cubaanse jazz big band die de rijke en bijzondere afrocubaanse jazzbigband sound (Perez Prado, Benny Moré, Bebo Valdes en Machito) vermengt met de klassieke afrocubaanse salsa (son montuno, mambo, guaracha, descarga) uit New York . Het orkest is op dit moment een van de weinige jazzorkesten in Nederland die in deze grote bezetting met uitgebreide ritmesectie het afro-cubaanse salsarepertoire uit de jaren 70 en 80 ten gehore brengt.

In het repertoire van dit orkest vind je alle grote namen uit het heden en verleden van de terug. Zoals Machito, Celia Cruz, Tito Puente, Eddie Palmieri, Spanish Harlem Orchestra, Oscar de Leon, Isaac Delgado, El Gran Combo en vele anderen. Daarmee houdt Salsabor een lange muziektraditie spring levend. In Habana en New York hebben zich sinds de jaren ’40 een hele reeks latin jazzbigbands met een voorliefde voor snelle guarachas en mambos van zich laten horen. Bekende voorbeelden zijn Benny Moré, Machito, Mario Bauza, Tito Puente, Fania All Stars en Charlie en Eddie Palmieri.

Perez Prado en Benny Moré y su Banda Gigante waren uniek in hun aanpak van de bigband mambo, vooral door Benny Moré zelf. Autodidact op muziekgebied kon hij als geen ander zijn orkest dirigeren en aanzetten tot het spelen van mambos waarbij de blazerssecties d.w.z. de saxen, de trombones en de trompetten mambo-riffs speelden met als componist, arrangeur Perez Prado, Deze secties stimu leerde tot een geweldige afro-cubaanse jamsessie of descarga. Benny’s repertoire was veelomvat tend: sensuele boleros konden overgaan in montunos, mambos of chachachás die werden gevolgd door een verbluffende mambo batiri met zijn stem als stralend middelpunt.

Machito y sus Afrocubanos was de belangrijkste afrocubaanse jazz bigband in New York in de jaren ’40 en ’50. Het orkest was in zijn hoogtijdagen ongeëvenaard : met hetzelfde gemak speelden ze Cubaanse son, mambo, rumba of de zogenaamde ‘Cubop’: Cubaanse mambos met Bebop-harmonie en melodie, het beste van twee werelden. Dizzy Gillespie en Chano Pozo waren verantwoordelijk voor de eerste confrontaties op dit gebied. Met Tanga schiep dit orkest een van de eerste afrocubaanse jazzdescargas. Een stijl die in Cuba en New York vanaf de jaren 50 zeer populair werd daarbij denken we aan Cachao Lopez, Bebo Valdes, Tito Puente, Mongo Santamaria en Charlie en Eddie Palmieri met Alegre All Stars, Tico All Stars, en Eddie Palmieri met La Parfecta met op trombones Mon Rivera en Barry Rogers die in descarga stijl geweldige mambos ten gehore brachten.

Illustere namen als Mario Bauzá, René Hernández, Chico O’Farrill en Tito Puente waren als componist, arrangeur of musicus verbonden aan het orkest van Machito. Zij gingen later doorgaans zelfstandig als bandleider verder. Beroemd waren de bigband-battles en mambo dance-contests in de New Yorkse ballrooms als the Palladium en the Savoy. De orkesten wedijverden om de gunst van de dansers en zó kon een ware mambo-gekte gebaseerd op de mambo-descarga ontstaan. Toporkesten waren die van Tito Rodríguez en Tito Puente tegenover die van Machito en Chico O’Farrill in deze jaren speelden o.a. Charlie en Eddie Palmieri bij deze illustere big bands.

Eind jaren 60 en in de jaren ’70 was er weinig geld en animo voor bigbands, maar de latin-hype liet opnieuw van zich horen in New York. In de straten en parken van New York was eind jaren 60 en begin jaren 70 de Afro-Cubaanse rumba razend populair de bij Latinos (Cubanen, Puertoricanen, Colombianen) die dan ook overal werd gespeeld, hierbij valt denken aan de yambu, guaguanco en columbia. Deze rumberos/latinos revitaliseren via de ritmesecties van de NY conjuntos en bigbands de afrocubaanse salsa/descarga in New York.

Rumberos als Mongo Santamaria, Patato Valdes spelen een belangrijke rol in deze vernieuwingsbeweging zoals in de descargas van Fania All-Stars en natuurlijk bij Eddie Palmieri met La Perfecta met snelle guarachas in descarga stijl doortrokken van moderne jazzharmonieën. Latin Jazz- en latin Rock-invloeden (Carlos Santana) gaven de latin bands in deze periode een agressieve sound mee en maakten de afro-cubaanse ‘salsa’ een spreekbuis voor een nieuwe generatie Latinos die in de barrios van New York moesten overleven. Deze nieuwe generatie Latinos speelden Latin Boogaloo, Soul en Rock en namen deze invloeden mee in het spelen van hun descargas o.a. bij FANIA en La Perfecta. Johnny Pacheco, Eddie Palmieri, Ray Barretto en Larry Harlow, waren allen verbonden met de Fania-All Stars en schreven de meeste composities zelf.

Deze afrocubaanse descarga traditie (met guarachas, mambos, son montunos) haalde haar innova-ties uit de Afrocubaanse rumbatradities (rumba abierta, bembé, rumba guaguanco, santeria) en werd in kleine bezetting, het conjunto gespeeld waar pianisten als Charlie en Eddie Palmieri en Papo Lucca zorgde voor de modernisering van harmonie en melodie door terug te vallen op jazzstijlen als bebop, hard bop en free jazz. De descargas van Alegre All Stars, Tico All Stars en later Fania All Stars werden legendarisch met medewerking van Patato Valdes, Mongo Santamaria, Candido Camero en Israel 'Cachao' Lopez. Voor de sessies ‘Salsa meets Jazz at the Village Gate’ werden bepalend voor de salsasound uit New York in de jaren 70.
https://www.facebook.com/OrquestaSalsabor/

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast