Waar kun je elk weekend terug voor je salsa shot.
#111095 door Gibi345
05 okt 2015, 08:55
Donderdag 26-11-2015 Live Orquesta Salsabor in Brebl in Nijmegen

Orquesta Salsabor brengt de warme en spetterende sfeer van de klassieke, Afrocubaanse salsa uit Cuba, Puerto en New York. Met frontzangers Bismarck de Castillo (Cuba), Priscilla Virdo (Argentinie) en Thomas Simmons (Curaçao), met de 5 koppige ritmetrein en maar liefst 11 blazers wordt ook deze avond weer een dans- en luisterspektakel met snelle guarachas, mambos en descargas. Orquesta Salsabor is een afrocubaanse big band, die de rijke en bijzondere bigband sound vermengt met de warme en passievolle muziek uit Cuba en de klassieke afrocubaanse salsa (son montuno, mambo, guaracha, descarga) uit New York. Het orkest is op dit moment een van de weinige orkesten in Nederland, die in deze grote bezetting met uitgebreide ritmesectie het bijzondere afrocubaanse salsa- en latin repertoire ten hore brengt.

Orquesta Salsabor, BREBL en DJ hebben opnieuw de handen in elkaar geslagen. In principe 5 maal en elke twee maanden op de vierde donderdag van de maand is er vanaf 20:30 uur een live optreden van Orquesta Salsabor in de nieuwe culturele hotspot van Nijmegen, BREBL! De Latin DJ draait vooraf, tussendoor en na afloop de lekkerste salsa-plaatjes met aandacht voor merengue, bachata enzovoorts!

In het repertoire van orquesta Salsabor vind je alle grote namen uit het heden en verleden van de Afrocubaanse salsa terug. Zoals Machito, Celia Cruz, Tito Puente, Eddie Palmieri, Spanish Harlem Orchesta, Oscar de Leon, Isaac Delgado, El Gran Combo en vele anderen. Daarmee houdt Salsabor een lange muziektraditie springlevend. In Cuba en New York hebben zich sinds de jaren ’40 een hele reeks latin bigbands van zich laten horen. Bekende voorbeelden zijn Benny Moré, Machito, Mario Bauza, Tito Puente, Fania All Stars en Eddie Palmieri. Benny Moré y su Banda Gigante was uniek in zijn aanpak, vooral door de charismatische zanger en bandleider Benny Moré zelf. Autodidact op muziekgebied, in ieder geval zonder kennis van muziektheorie en –notatie, kon hij als geen ander zijn orkest dirigeren en aanzetten tot het spelen van mambo’s waarbij de blazers- secties d.w.z. de saxen, de trombones en de trompetten elk autonome melodisch-ritmische lijnen of guajeos of mambo-riffs spelen, die elkaar opjutten tot een geweldige afrocubaanse jamsessie of descarga. Benny’s repertoire was veelomvattend: sensuele boleros konden overgaan in een brutale double-time mambo of chachachá die werd gevolgd door een verbluffende rumba, met zijn stem als stralend middelpunt.

Machito y sus Afrocubanos was het belangrijkste latin-jazz orkest in New York in de jaren ’40 en ’50. Het orkest was in zijn hoogtijdagen ongeëvenaard : met hetzelfde gemak speelden ze cubaanse son, mambo, rumba of de zogenaamde ‘Cubop’: Cubaanse beats met Bebop-harmonieën en melodie, het beste van twee werelden. Dizzy Gillespie en Chano Pozo (Cubaanse rumbero) waren verantwoordelijk voor de eerste confrontaties op dit gebied. Illustere namen als Mario Bauzá, René Hernández, Chico O’Farrill en Tito Puente waren als componist, arrangeur of muzikant verbonden aan het orkest van Machito. Zij gingen later doorgaans zelfstandig als bandleider verder. Beroemd waren de bigband-battles en latin dance-contests in de New Yorkse ballrooms als the Palladium en the Savoy. De orkesten wedijverden om de gunst van de dansers en zó kon een ware mambo-gekte gebaseerd op de afrocubaanse mambo-descarga ontstaan. Toporkesten waren die van Tito Rodríguez en Tito Puente tegenover die van Machito en Chico O’Farrill.

In de jaren ’70 was er weinig geld en animo voor bigbands, maar de latin-hype liet opnieuw van zich horen in New York met o.a. de Fania All-Stars. Jazz- en Rock-invloeden gaven de latinbands in deze periode een agressieve sound mee en maakten de afrocubaanse‘salsa’ een spreekbuis voor een nieuwe generatie latinos, die in de barrios van New York moesten overleven die Latin boogaloo, Latin Soul en Latin Rock speelden en deze inlvoeden opnamen in de descargas van Fania. Johnny Pacheco, Eddie Palmieri, Ray Barretto, Larry Harlow, waren allen verbonden met de Fania-All Stars. Deze afrocubaanse descarga-traditie (met guarachas, mambos, rumbas, son montunos,descargas) werd in New York in kleinere bezettingen door hen verder voortgezet opvallende namen zijn hierbij Eddie Palmieri en La Perfecta en Charlie Palmieri met Alegre All Stars met de aanwezigheid van de afrocubaanse percussionisten Patato Valdes, Mongo Santamaria, Candido Camero en Israel 'Cachao' Lopez die hierbij gebruik maakten van de rumba abierta, rumba guaguanco en de son montuno.

Donderdag 26 November 2015,vanaf 20:30 uur, Live afrocubaanse salsa met Orquesta Salsabor,in Brebl Waalbandijk 20-22 te Nijmegen.
http://www.salsabor.nl/
https://nl-nl.facebook.com/OrquestaSalsabor
http://www.brebl.nl/

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast