Waar kun je elk weekend terug voor je salsa shot.
#110932 door Gibi345
13 sep 2015, 13:44
Mick Paauwe, jazz bassiste, Afrocubaanse descarga/Latin jamsessie.
Serie: U Jazz Cross-Over Jam.
Op 30 september bij UU Parnassos, DEUR OPEN 20:30 UUR AANVANG 21:00 UUR
Adres: Parnassos. Kruisstraat 201 3581 GK Utrecht
http://www.uu.nl/parnassos/contact

De cross-over is een jamsessie voor gevorderde amateurs en semiprofessionele muzikanten, toegankelijk voor alle jazzliefhebbers, in samenwerking met het cultuurcentrum Parnassos.

30 september verzorgt Mick Paauwe een avond die in het teken staat van de latinjazz. Mick Paauwe studeerde in 1999 af aan de Latin afdeling van het Rotterdams Conservatorium. Zij speelde daarvoor al in diverse salsabands en later in bands als Bongomatik, Cubop City Big Band en Nueva Manteca. Aan het conservatorium specialiseerde zij zich op de baby-bass, een elektrische, staande bas die beroemd werd onder salsa basspelers in de 70's. Zij is bij U Jazz een graag geziene gast als workshopleider.
http://www.uu.nl/agenda/u-jazz-cross-ov ... ick-paauwe

Doorgewinterde afrocubaanse jazzmusici spelen felle Descargas (Descargas betekent letterlijk: 'ontladingen'. Het zijn 'jam's' in de afrocubaanse of latin jazztraditie) uit New Yorkse maar ook uit Cuba. Een Descarga bestaat vaak uit een eenvoudig thema, een koortje, een 'mambo-riff', een break en tussendoor virtuose soli. Muzikanten zetten in descargas hun beste beentje voor om 'te laten zien wat ze in huis hebben' maar tegelijkertijd moet een descarga een 'ijzeren groove' van de latin bass hebben. Muy bailable y con mucho sabor.

De sessie opent met een gastsolist uit een ander genre. Maandelijks terugkerend festijn; in principe steeds de laatste woensdag van de maand
#111047 door Gibi345
26 sep 2015, 16:11
De Latin Jazz Club heeft een lijst met termen aangelegd die mensen helpen om wegwijs te worden in de wereld van de Latin Jazz en Salsa, hier vinden o.a. de definitie van een descarga als een vorm van "ontlading" een Cubaanse jamsessie die het midden houdt tussen Latin Jazz en Salsa. Cubaanse stucturen zijn de basis maar is veel meer ruimte voor solo's c.q. improvisaties zoals in de Jazz. In de lijst worden Guaracha, Son Montuno, Mambo en Rumba Guaguanco genoemd als Cubaanse genres met ruimte voor solo's/improvisaties.
http://www.latinjazzclub.com/LatinMusicTerms.html

Hier een inspirerend voorbeeld:
#111066 door Gibi345
28 sep 2015, 14:43
Een ander inspirerend voorbeeld is the latin jazz ensemble son montuno jam met o.a. Tito Puente op timbales en Patato Valdes op conga'sDit descarga of deze jam is een afro-cubaanse percussie-jam waar we de eerder genoemde grondleggers van dit genre aan het werk zien. In de begrippenlijst van het latin jazznetwork vinden een omschrijving van de son montuno, sonero en montuno die duidelijk maken waarom dit genre zo belangrijk is voor het mogelijk maken van een descarga of afro=cubaanse jamsessie:

Son Montuno: A reverse clave (2-3) form, usually mid-paced or slow, with a pronounced CHUNG-chicka feel. The son montuno developed as a separate form from the general son tradition. It was, like the guaracha, one of the first forms to include a second, improvised section, the montuno. Though it is not fast, the Afro-Cuban son montuno has an intense, almost relentless quality.
Sonero In the strict sense, a man who sings or plays the Afro-Cuban son, but now the improvising lead singer in the salsa style. A good sonero improvises rhythmically, melodically, and verbally against the refrain of the coro. The word guarachero is a synonym, though less used.
Montuno Section A vehicle for improvisation in Cuban and salsa numbers, based on a two or three-chord pattern repeated ad-lib under the instrumental or vocal improvisations. The piano often maintains a repeated vamp of guajeos, a process known as montuneando.

http://www.latinjazzclub.com/LatinMusicTerms.html
#111101 door Gibi345
07 okt 2015, 12:41
Mick zal het zeker waarderen met haar voorliefde voor bass en drums opgedaan in Brazilië, Curacao en Cuba. Een klassieke afrocubaanse descarga oorspronkelijk gespeeld door Emilio Flynn en de Tumbao All Stars en nu door Emilio Flynn en Los Amigos op het Havana Jazz Plaza in 1997. Dit klassieke descarga heet Gandinga, Sandunga y Mondongo.


Emilio Flynn heeft als pianist in de bewging van het Cubaanse jazzdescarga een zeer lange en belangrijke staat van dienst. Meer informatie kunt U hier vinden.
http://latinjazznet.com/2014/12/21/revi ... e-negrita/
#111119 door Gibi345
11 okt 2015, 15:43
In de jaren 50 ontwikkelde zich het afrocubaanse descarga of jamsessie verder onder de leiding van legendarische Cubaanse pianisten als Frank Emilio Flynn, Bebo Valdes, René Hernandez en Julio Gutierrez, pianist, arrangeur, componist en leider van een orkest en algemeen beschouwd als pioneer van het descarga.

De Amerikaanse platenfirma Panart vroeg hem in 1956 jamsessies op plaat te zetten. Onder zijn leiding kwamen de zgn. Cubaanse jamsessies 1, 2 en 3 tot stand. Vooral deel 3 of Cuban Jam sessions, Vol 3 met de Cubaanse tresero Nino Rivera maakte enorme indruk en niet in het minst in New York. Op deze LP staan descargas die allemaal rondom de Son Montuno of Montuno zijn georganiseerd. De descarga die het meeste indruk maakte was "descarga caliente".

#111152 door Gibi345
20 okt 2015, 08:40
Het Amerikaanse platenlable Panart gaf Nino Rivera (Andres Echevarria) ruimschoots de kans zijn descargas gebaseerd op de son montuno, swing, guaguanco, chachachà en guajira met zijn all stars ruimschoots op de plaat te zetten. Dit werden belangrijke modellen in de VS, New Orleans en New York. Rondom de jaren 40 was er alleen gospel, blues en swingjazz en nauwelijks percussie, grooves of ritmes in de Amerikaanse muziek te ontdekken na het beluisteren van de Cubaanse descargas in New York en Havana zien we het ontstaan van het jazzcombo, Ritme en Blues (R&B), Bebop en Hardbop met jamsessies en het gebruik van Cubaanse percussieinstrumenten, hierbij valt vooral te denken aan Art Blakey and the Jazz Messengers die in 'Orgy in Rhythm'(1957) het Afrocubaanse descarga gebaseerd op de rumba aanpaste aan de Afro-Amerikaanse jazz jamsessies...


Nino Rivera:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ni%C3%B1o_Rivera

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast