Kan het? Hoe, wat, waar? Vergunningen, adressen...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#67603 door Hiltje
16 jun 2007, 12:01
Ik ben Hiltje en 23 jaar en ik ga volgend jaar beginnen aan mijn masteronderzoek in Latijns Amerika. Het zoeken naar een geschikt onderwerp is begonnen, en laatst viel mijn oog op Cuba (getipt door een vriendin). Ik ben er zelf nog nooit geweest (alleen overheen gevlogen op weg naar Costa Rica) vandaar dat ik op dit forum terecht ben gekomen. Jullie zijn ervaren Cuba-gangers met wellicht ideeen en suggesties voor een sociaal wetenschappelijk onderzoek voor een tijdsperiode van ongeveer 2 maanden.
Ik heb via deze site ook de scriptie gelezen van Folkje over muziek en identiteit. Muziek is een voorbeeld, maar het kan bijvoorbeeld ook over een of andere milieukwestie gaan of hoe mensen in een bepaalde wijk met elkaar omgaan. Bijna alles mag! Ik wacht met ongeduld op jullie ideeen!

Groetjes,

Hiltje

#67737 door carino
21 jun 2007, 12:43
De Cubaanse mores rond relaties en huwelijk is misschien wel een leuke :D
#67746 door heimwee
21 jun 2007, 13:50
Misschien ook wel interessant: hoe een Caraibische, Latijnse bevolking omgaat met een communistische dictatuur.
Cuba is wat dat betreft een gigantische sociologische proeftuin.

#67761 door Cubaonmymind
21 jun 2007, 16:24
En met welke reden mensen, die aangeven dat Cuba een dictatuur is, naar dat eiland gaan.
Al die mensen die commentaar hebben op het regime maar niet weten hoe snel ze weer terug kunnen gaan naar het eiland om te profiteren van de situatie.

#67774 door heimwee
22 jun 2007, 00:58
Het is leuk om naar Cuba te gaan als toerist, maar ik moet er niet aan denken om er te wonen als een Cubaan.
Het voordeel van de communistische dictatuur in Cuba is dat het land voor buitenlandse bezoekers redelijk veilig is. Maar goed, wat wil je ook in een politiestaat met een repressie-systeem dat vergelijkbaar is met dat van de voormalige DDR.
#67775 door Salon de Casino
22 jun 2007, 01:21
Hiltje schreef:Ik wacht met ongeduld op jullie ideeen!

Wat voor mij het meest in het oog springt is de manier waarop mensen zich verplaatsen, dus de structuren van privé- en openbaar vervoer. De officiële lijnbus in Havana kost nog steeds 1 eurocent (omgerekend), in oude (privé-)auto's rijd je mee voor 40 eurocent, of gratis als je een mooie vrouw bent, een taxi in moneda nacional kost een euro, een toeristentaxi 4 euro. Drie keer raden wat je het meest ziet op straat: de toeristentaxi. En de lijnbussen het minst. Dat wordt door de bevolking op allerlei creatieve manieren opgelost.


Chris

#68677 door wilmoesh
30 jul 2007, 10:50
Hoi Hiltje,

Wat leuk om jouw oproep te lezen! Ik heb zelf Culturele Antropologie gestudeerd en heb in '94-'95 mijn onderzoek gedaan in het zuiden van Rusland. Twee dagen geleden zijn wij teruggekomen van onze tweeweekse rondreis in Cuba. Wat ons het meeste bezighield was de rol van het toerisme in Cuba en de CUC-economie die daar aan hangt. Ik vond het zelf erg raar om in hotels en restaurants alleen maar tussen de toeristen te zitten. Ik had het gevoel terug te zijn in het koloniale tijdperk. Aan de andere kant was het tussen de toeristen ook wel lekker rustig omdat we in Havana en Trinidad soms gek werden van de mensen die van alles van ons wilden.
Als ik voor mij zelf een onderwerp zou zoeken waar ik op Cuba onderzoek naar zou doen, dan zou ik kijken naar datgene dat de laatste jaren de grootste impact op de Cubaanse samenleving heeft gehad. En ik denk dat dit de enorme toename van de toeristische industrie is. Je zou hierbij in de onderzoek niet alleen gesprekken kunnen hebben met Cubanen (o.a. met hen die in de toeristenindustrie werken), maar ook met de toeristen zelf. Hoe kijken zij er tegen aan? Een bijkomend voordeel is dat deze Cubanen en de toeristen over het algemeen engels spreken (of misschien spreek je zelf wel spaans?).
In Vinales verbleven wij in het hotel La Ermita, hier is een zwembad waar ook veel plaatselijke Cubanen komen zwemmen. Heb je gelijk een makkelijke manier om een gesprek met hen aan te knopen! Verder zijn er ook casa particulares en paladares. Vinales is hiermee een behoorlijke toeristische trekpleister in een verder vrij arm boerengebied. Het lijkt mij een leuke plek voor zo'n onderzoek, en lekker overzichtelijk, wel belangrijk als je maar twee maanden de tijd hebt!
Nou ja, het is maar een suggestie. Je oproep heeft in ieder geval mijn fantasie op gang gebracht!
Alvast heel veel succes toegewenst!

#68745 door Hiltje
02 aug 2007, 13:38
Hoi Wilmoesh!

Ik ben erg blij met jouw reactie; dat maakt mij ook weer enthousiast hoor!

Wie weet ga ik het echt gebruiken :-)

gr,

Hiltje

#68858 door wilmoesh
06 aug 2007, 18:14
Hoi Hiltje!

Wat mij zelf ook interessant lijkt is of er nog "klassenverschillen" zijn tussen de afro Cubanen en de lichtere "Spaanse" Cubanen. Geen idee trouwens in hoeverre deze onderwerpen politiek gevoelig zijn en of de Cubanen hierover vrijuit zullen spreken. Maar dat kunnen de echte insiders van dit forum je vast wel vertellen.
Ben benieuwd waar je uiteindelijk toe besluit!

Groetjes, Wilma

#69251 door caroline
17 aug 2007, 23:03
Of er klassenverschillen zijn, daar kan ik bevestigend op beantwoorden. Onbegrijpelijk voor een bevolking die zo al enkele honderden jaren samenleeft maar de zwarte bevolking staat nog steeds onderaan de sociale ladder, de 'mulatto's' met een lichtere huidskleur staan daarboven, alsook de (bijna) blanken. Jammergenoeg wordt er met een hoop achterdocht gekeken naar een stel waarvan de ene zwart is en de ander blank of mulatto. Dit geldt uiteraard voor toeristenkoppels maar ook voor cubaanse koppels. De meeste mensen gaan ervanuit dat het de zwarte bevolking in alles alleen maar om het geld te doen is en dat ze niet te vertrouwen zijn.

Verwacht je geen problemen met het uitvoeren van je onderzoek? Ik verwacht van wel, hoe ga je wat je doet verantwoorden naar de cubaanse overheid? Of is dat niet nodig? Interactie tussen europeanen en cubanen wordt sterk gemonitord dus je zult ongetwijfeld vaak uit moeten leggen wat je aan het doen bent, juiste papieren bij je hebben etc. Ik weet het niet hoor, maar op basis van mijn ervaring daar (beperkt tot 2,5 week) stel ik me zo'n soort scenario voor.

groet en succes

#69254 door hansvdw
18 aug 2007, 08:32
Hallo Hitje,

Wie weet heb ik wel iets interessants voor je. Ik reis in november (voor de tweede keer) naar een klein dorp in hartje Cuba om een fotoreportage te maken van een folkloristisch festival. In dat dorp komt nagenoeg geen toerisme voor. Ik logeer daar bij de lokale bevolking. Wat mij bijzonder boeide was het prettige samenleven van een hele familie (met grootouders en (klein)kinderen in een klein huisje. Iets wat je in de westerse samenleving niet meer tegen komt. Ook viel mij op dat de vrouwen daar behoorlijk geëmancipeerd en zelfstandig zijn. De sfeer was daar heel open, zolang je het maar niet over ‘hem met de baard’ had (er zijn daar nog heel wat overtuigd communisten, maar ook mensen die ‘buiten het systeem’ vallen). Je krijgt daar een goed beeld van het leven op het platteland in Cuba, wat totaal anders is dan de toeristische centra.

Het toeristische Cuba vind ik niet zo interessant. Het maakt het slechtste los van mensen (aan beide kanten) en ik geloof ook niet dat dit alleen een probleem van Cuba is, je komt dit op veel plekken tegen.

Je zou mee kunnen gaan als het iets voor je is.

groet en succes.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast