Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#111406 door Encantó
23 jan 2016, 01:45
Sinds dinsdag zijn er voortdurend kleine aardschokken in de regio van Santiago en Guantanamo te voelen. Uit schrik voor grotere schokken brengen mensen de nacht buiten door: in het midden van de straat en in parken (ook Plaza de Martes en Plaza Dolores). Santiago is sinds haar oprichting in 1515 al meer dan 20 keer getroffen door een aardbeving met een magnetude groter dan 7 op de Richterschaal. De laatste grote aardbeving vond in 1932 plaats.

El más reciente evento sísmico siguió a otro similar, ocurrido la noche del miércoles, a las 10:10 p.m. y que provocó que cientos de personas durmieran en plazas, parques y espacios públicos para prevenir los efectos de una eventual conmoción telúrica.


http://cafefuerte.com/cuba/27667-nuevo-sismo-estremece-santiago-de-cuba-y-zonas-aledanas/

Buitenlandse studenten op de unief van Santiago zijn uit voorzorg naar Holguin overgebracht: http://www.14ymedio.com/nacional/Evacuan-Santiago-Cuba-estudiantes-extranjeros_0_1930606934.html

In tegenstelling tot wat men zou verwachten, zijn er betrekkelijk weinig toeristen in dit deel van de Orient. In de eerste week van het jaar dacht ik daar trouwens een overvol hotel Meliá aan te treffen. Het hotel maakte echter een verlaten indruk. Klaarblijkelijk zitten de vele extra toeristen vooral op de Cubaanse stranden aan de noordzijde van het eiland...
#111418 door Encantó
26 jan 2016, 23:22
Het is nu een week geleden dat de aardschokken begonnen. Sedertdien keren ze regelmatig terug. Vandaag was er een schok met een kracht van 4.4 (4.7 volgens niet-officiële bronnen) op de schaal van Richter.

Toeristen die zich in Santiago bevinden worden gevraagd om in Guardalavaca hun vakantie voort te zetten. In hotel Brisas Sierra Mar en hotel Los Galeones (beiden nabij Chivirico, ten westen van Santiago) worden geen nieuwe toeristen toegelaten.

In Santiago rijden voor het eerst sedert Huracan Sandy weer auto's met luidsprekers door de straten die de inwoners instructies geven. Via radio en televisor worden regelmatig adviezen gegeven.

De Santiageros maken zich zorgen en slapen slecht.

bron: locals
bron: martinonoticias
bron: Granma
#111447 door salsalieve
01 feb 2016, 22:00
Ik kom net terug uit Santiago de temblores zijn zaterdag 16 januari begonnen en de eerste dagen waren er dagelijks meerdere temblores altijd 's avons en 's nachts wardoor veel mensen in paniek naar de parques vluchten om daar de nacht door te brengen wat ook werd geadviseerd op de radio en later op tv. De temblores werden echter lang niet overal gevoeld. Later waren er ook overdag temblores. Zelf heb ik het 2x gevoeld in de middag de laatste keer vorige week maandag 2 schokken achter elkaar van 4.7 die de grond behoorlijk deed schudden. In minder dan 2 weken zijn er 1000 trillingen geregistreerd en de schrik zit er flink in vooral omdat op radio en tv steeds gezegd wordt dat er een zware beving verwacht wordt gebaseerd op de laatste zware beving in de jaren 30 van de vorige eeuw waar ook veel lichte temblores aan vooraf gingen. Het is nu echter al een aantal dagen rustig dus de rust keert ook langzaam terug onder de mensen. Hopelijk is het nu voorbij en gebeurt er niets ernstigs. Er zijn veel mensen getraumatiseerd door orkaan Sandy in oktober 2012 daarom reageert men nogal heftig, de angst zit er goed in, er zijn in Santiago ook meerde mensen die hartproblemen hadden overleden als gevolg van de stress zelfs n jongeman van 20 jaar!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten