Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#112768 door Gibi345
17 feb 2017, 11:55
In deze onzekere tijden zeker waar het de relatie Cuba-VS betreft, met een president die niet erg duidelijk is ten aanzien van het beleid ten opzichte van Cuba en de Cubanen in de VS, zet Cuba in op goede contacten met meerdere grote spelers in de wereld, zoals het snel groeiende China dat de VS economisch al duidelijk overvleugeld heeft.

Het volgende recente Amerikaanse artikel maakt dit heel duidelijk:
http://www.the-american-interest.com/20 ... t-in-cuba/

Natuurlijk is deze Amerikaanse bron hierover kritisch maar het is duidelijk China helpt zowel Venezuela als Cuba.

Saludos,
Gibi
#112777 door Gibi345
19 feb 2017, 07:56
Het snel groeiende China heeft allang de crisis van 2007-2008 achter zich gelaten dit in tegenstelling tot de VS, Europa en Japan, Latijns Amerika en Cuba ondervinden hiervan veel problemen (dalende grondstofprijzen, minder export) echter China helpt Cuba de crisis door.

Marc Frank, havana correspondent voor Reuters is hierin met zijn analyse van de recente ontwikkelingen zeer duidelijk.
http://www.reuters.com/article/us-cuba- ... SKBN15T2PE

De importen uit Cina zijn in 2015 en 2016 duidelijk gestegen (b.v. olie) verder verstrekt het Cuba leningen tegen gunstige rentevoorwaarden en worden deze schulden telkens herzien (kwijt gescholden). Naast auto's, bussen, tractoren wordt er ook ICT tecnologie vanuit China geïmporteerd. Ook zijn er joint ventures om hernieuwbare energieprojecten verder te ontwikkelen daar de oliereserves langzamerhand opraken en de verbranding van olie het klimaat verder aantast ook in Cuba.

Cuba is met behulp van China op weg een modern land te worden, zo Marc Frank, Reuters, Havana.

Saludos,
Gibi
#115014 door Gibi345
17 feb 2020, 03:39
Het is ontegenzeggelijk een feit dat de Cubaanse economie door het aanscherpen van de boycot en de economische oorlog van Trump in een soort nieuwe "speciale periode" terecht is gekomen zeker als we bedenken dat voedsel en brandstof meer en meer schaars wordt. Ook de inkomsten uit de toeristenstroom nemen af.

Naast de hulp van Vietnam, Rusland is ook China actief in Cuba, vooral de zgn. speciale ontwikkelingszones (naar Chinees model) trekken buitenlandse investeringen aan van zeer grote, internationale ondernemingen uit Europa en China. Zie voor meer informatie het volgende artikel;
Cuba promotes foreign investment in special development zone
http://www.xinhuanet.com/english/2020-0 ... 741017.htm

Saludos,
Gibi
#115048 door Gibi345
26 feb 2020, 06:12
China is een zeer belangrijke speler op het wereldtoneel. Cuba is afhankelijk van economische samenwerking met China in directe zin maar ook indirect namelijk via Venezuela. Olieleveranties zijn daarbij van levensbelang.

Het aanscherpen van de economische oorlog door Trump tegen Cuba is om Venezuela te treffen en maatregelen tegen Venezuela moeten Cuba treffen. De Chinese autoriteiten wijzen dit beleid af! Ze blijven Venezuela steunen, zo heeft de Chinese minister van buitenlandse zaken, Geng Shuang, kort geleden duidelijk gemaakt. Voor nadere informatie, zie link:
https://orinocotribune.com/china-defies ... venezuela/

Er tekent zich duidelijk gezamenlijk blok af, namelijk Cuba, Venezuela en China met op de achtergrond Rusland en de EU...

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast