Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#112769 door Gibi345
17 feb 2017, 12:11
De Westerse landbouw met haar agroconcerns en haar fastfoodketens verkeert in een diepe crisis, ze is zeer vervuilend met haar bestrijdingsmiddelen gebaseerd op olie, en haar bemestingsstoffen eveneens gebaseerd op olie, die de bodem, de zee en de rivieren vervuilen en via de econologische kringloop uiteindelijk in het biologsche systeem van de mens terecht komen, obesitas, suikerziekte en diverse vormen van kanker zijn de gevolgen op wat langere termijn, dit is het meest duidelijk in de VS, waar de fastfoodketens met de auto bezocht worden en dit gebrek aan beweging draagt ernstig bij aan allerlei ziektes waaronder obsitas en suikerziekte of diabetes.

Gelukkig worden er steeds meer alternatieve vormen van landbouw, voedsel en transportsystemen ontwikkeld met gezonde voeding, ecologische landbouw zonder pesticiden en veel meer beweging zoals fietsen, wandelen bus, trein, enzovoorts. Cuba kan ons op dit gebied heel wat lessen leren aldus diverse wetenschappers en Amerikaanse en Cubaanse landbouwinstellingen die gezamenlijk kijken naar veel belovende alternatieven. Hopenlijk gaat Cuba en andere landbouwinstellingen in de wereld hiermee door in het belang van onze gezondheid en de toekomst van onze kinderen.
http://www.slate.com/articles/health_an ... ange_.html

Saludos,
Gibi
#112779 door Gibi345
19 feb 2017, 08:27
De voedsel- en gezondheidssituatie onder het zogenaamde fast cars/fast food model is zeer ernstig, Peter Freund en George Martin laten in hun artikel fast cars/fast foods over de Amerikaanse situatie zien dat dagelijks alleen gebruik te maken van de auto, op weg om de dagelijkse boodschappen te doen en gebruikmakend van de fastfoodketens, obsitas, suikerziekte, hoge bloeddruk en diverse vormen van kanker oplevert.
http://www.docfoc.com/peter-freund-and- ... mption-and

Dit doet zich helaas ook op grote schaal voor in Nederland onder andere op de Nederlandse Antillen, waar ze dit model gekopieerd hebben. Het caribisch netwerk heeft aan deze alamerende situatie een hele serie artikelen gewijd. http://caribischnetwerk.ntr.nl/tag/obesitas/

Gelukkig zijn er alternatieven zo laat het volgende artikel in de Guardian zien.
https://www.theguardian.com/global-deve ... e_btn_link

De reguliere industriële landbouw verkeert in crisis de voedselproductiviteit stijgt niet meer door o.a. het gebruik van pesticiden op grote schaal die de bodem, het milieu en klimaat op grote schaal aantasten, echter de agro-ecologische systemen zoals in Cuba leveren hier een steeds aantrekkelijker worden alternatief, zo Olivier de Schutter, die werkzaam was bij de VN, als speciale adviseur voor voedsel en kenner van de agro-ecologische systemen. In de tekst worden links naar uitgebreide diverse studies vermeldt en hier wordt ook het Cubaanse alternatief besproken.

Saludos,
Gibi
#112860 door elmister
10 maart 2017, 13:44
Leuk om te lezen.
Helaas denk ik dat de prioriteiten van de industrie vooral met nadruk ligt op het verdienen van geld.
Jarenlang ben ik met een revolutionair diervoeder/additief product bezig geweest in Europa en dat wilde maar niet van de grond komen. Onder andere omdat vele boeren gewoon geen zin hebben iets te veranderen zolang het ze centen opleverd. In Cuba is in gedeelte het een en ander geregeld door regelgeving maar ook omdat er simpelweg geen mogelijkheid is om diverse producten als pesticide aan te schaffen. Natuurlijk kunnen we veel leren van de processen in Cuba, maar ik vraag me wel eens af of de wil er wel is. Op andere gebieden zie je dat mensen ook niet willen veranderen.
#112883 door Gibi345
12 maart 2017, 11:53
In Nederland en Europa is de macht van de agroindustriële multinationals over de landbouw en de voedselindustrie zeer groot, ze hebben grote invloed op het Europese landbouw- en voedselbeleid waar de boeren voor hun prijzen en subsidies in grote mate afhankelijk zijn. Dit maakt het voor hen inderdaad moeilijk om naar andere productie systemen over te schakelen, ze voelen de macht van de grote banken, supermarktketens en de multinationals die voeselindustrie beheersen. Wij als consumenten maar ook als kiezers zouden andere keuzes moeten maken om alternatieven voor landbouw, voedsel en klimaat meer kansen te geven.

Het is ook duidelijk dat naast de grote fasfoodketens, ook de grote multinationals uit de mondiale auto-industrie aan dit soort modellen verdienen, ze verdienen aan autobezitters die snel naar de grote supermarktketens rijden, eten bij de grote fastfoodketens, die niet meer bewegen en de auto voor alle dagelijkse dingen gebruiken waarbij in de VS, meerdere auto's per gezin gepromoot worden, aan het voorbeeld van de Nederlandse Antillen kun je zien dat dan de gehele bevolking ziek wordt, obesitas, suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en diverse vormen van kanker zijn het gevolg van dit soort landbouw, voedsel- en vervoersmodellen.

Wat je ook ziet en dit is een bruggetje naar Cuba, is dat de Nederlandse Antillen failliet zijn en dat was in het verleden ook al zo, waarom? Het voedsel, de auto's, de supermarkt en fasfood ketens enzovoorts moeten allemaal geïmporteerd worden en ze maken zelf helemaal niets! Gevolg ze komen vroeg of laat in diepe schulden terecht, de inkomsten uit het toerisme en de dienstensector o.a. offshore banken zijn niet voldoende, er zijn voortdurend tekorten op de handels- en betalingsbalans!

Cuba kan zich dit niet veroorloven er is geen Nederland die dit alles blijft financieren, dus de Cubanen moesten gelukkig maar, inderdaad andere wegen bewandelen, maar het eiland is veel groter en heeft een veel grotere bevolking en wordt niet gedomineerd door allerlei Amerikaanse mutinationals in de voedingsindustrie, landbouw, dienstverlening en autoindustrie die er de politiek en de levenswijze van de bevolking bepalen! Een model dat leidt tot het opraken van de olie, de uitputting van grondstoffen en de bodem, de vernietiging van het klimaat en het ziek worden van de bevolking door overconsumptie leidend tot obesitas, hoge bloeddruk, hart en vaatziekten en vele vormen van kanker waar een groot deel van de Amerikaanse bevolking wel aan lijdt en die de kosten voor de gezondheidszorg de pan doen uitrijzen!

En het is eigenlijk heel simpel; ga gezond eten, neem vaker de fiets en wandel meer, doe meer aan sport, koop geen onnodige rotzooi, blijf weg bij de fastfoodketens. En steun de alternatieven op het gebied van de landbouw, voeding, klimaat, beweging en vervoer!

Saludos,
Gibi345
#112886 door Robert
13 maart 2017, 13:35
Ik kan alleen maar hopen dat, semi criminele..., bedrijven als monsanto geen al te vaste voet krijgen op Cuba en dat producten als roundup ( glyfosaat) verboden gaan worden op Cuba.
De link met de auto industrie had ik nog niet gelezen en ja, is weer eens wat anders.

Gibi345 schreef:En het is eigenlijk heel simpel; ga gezond eten, neem vaker de fiets en wandel meer, doe meer aan sport, koop geen onnodige rotzooi, blijf weg bij de fastfoodketens. En steun de alternatieven op het gebied van de landbouw, voeding, klimaat, beweging en vervoer!

Toen ik nog met enige regelmaat op Cuba kwam vond ik al die , particuliere.. , gym's, meestal half open lucht en te vinden in elk gehucht, mooi om te zien. Maar toen had ik daar nog niets mee.
#114240 door Gibi345
18 sep 2018, 05:35
Het is bijzonder verheugend dat ook de VN aandacht besteed aan de Cubaanse landbouw en haar bijzondere ontwikkelingen waarbij gesproken wordt van een 'agrarische revolutie'. De redenen (klimaatverandering, importen, ontwikkelingsland enzovoorts) voor een ander landbouwbeleid worden kort en bondig uiteengezet en de Cubaanse ontwikkelingen zijn zeer bemoedigend! Hier een link naar het artikel van de VN.
https://www.unenvironment.org/news-and- ... revolution

Saludos,
Gibi
#115028 door Gibi345
21 feb 2020, 06:28
De agro-ecologie in Cuba blijft boeien. Amerikanen geconfronteerd met een obesitas epidemie en hieraan gerelateerde ziektes (o.a. diverse vormen van suikerziekte) blijven op zoek naar alternatieven, zo heeft nog onlangs iemand van het Cuba-U.S. Agro-Ecology Network, een bezoek aan Cuba (in maart 2019) gebracht en hij doet hiervan verslag.
https://www.capeandislands.org/post/cub ... 0#stream/0

Saludos,
Gibi
#115035 door Gibi345
22 feb 2020, 08:04
Goed nieuws. Cuba wordt scoort op het gebied van duurzaamheid het hoogst in de wereld, aldus dr. Jason Hickel. Let op deze duurzaamheidsindex is samengesteld uit verschillende onderdelen die samen de SDI vormen. En de laatste meting was in 2015. Hier meer informatie in het bijgesloten artikel waar ook een link te vinden is naar de SDI.
https://www.greenleft.org.au/content/cu ... Dvk5iR--BQ

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten