Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113464 door Gibi345
19 okt 2017, 07:38
In een recent CNBC artikel van Marc Frank van Reuters komt naar voren dat Cuba zich houdt aan haar aflossingsverplichtingen met betrekking tot haar schulden waarvan een groot deel uitstaat bij de EU. Tussen de Europese landen aangesloten bij de club van Parijs en Cuba zijn schulden c.q. investeringsakkoorden afgesloten in 2015. Iets soortgelijks vond in het verleden plaats met Vietnam.

Kern van die akkoorden was schuldkwijtschelding en het omzetten van schulden in investeringsprojecten waaraan Europese landen deelnemen. Zo gaat bijvoorbeeld Frankrijk helpen om de Cubaanse landbouw verder te ontwikkelen. Dit is cruciaal omdat de import van agrarische producten drukt op de Cubaanse handelsbalans en leidt tot tekorten en daarmee schulden. Bij verslechterde betrekkingen tussen Cuba en de VS blijft Europa in Cuba investeren, zo Marc Frank in dit artikel.
https://www.cnbc.com/2017/10/18/reuters ... omats.html

Saludos,
Gibi
#113466 door Gibi345
19 okt 2017, 08:47
Jos,

Ik vind dat ook er kan dan kennis, kapitaal en andere transfers of overdrachten plaatsvinden waarvoor Cuba anders veel moet betalen en hopelijk leidt dit tot een verdere ontwikkeling, dynamiek en groei van de Cubaanse economie en nemen de tekorten (o.a. energie en agrarische producten) af, proberen de externe afhankelijkheid op deze gebieden te verminderen is voor Cuba en haar bevolking essentieel.

Saludos,
Gibi
#113469 door Pieterklu
19 okt 2017, 11:18
Cuba is palmaho (blut) en belooft veel richting EU maar lost niets af op kredieten bij leveranties en leningen. Geen wonder dat de schappen in de dollarwinkels steeds leger raken en het volk aan het morren is. No hay en duurder wordende levensmiddelen, ook groente en fruit. Eerst betaald krijgen en daarna uitleveren is het credo van de leveranciers.

Europa ziet in het kielzog van Rusland, nu USA afhaakt, een kans op een nieuwe interessante markt verschijnen die haar zo in de schoot geworpen wordt. Cuba speelt het spel slim en verleidt EU om als compensatie voor (vermeende) toezeggingen tot aflossing nieuwe kennisintensieve investeringen in het land te doen. Alles tegen beter weten in, dus. Dat lezen we binnen nu en drie jaar. Deze economie valt eenvoudigweg niet uit het slob te trekken als gevolg van: knellende door de Staat opgelegde productieplanningen, een gigantisch transportinfarct, lage lonen, een inperking van free enterprize, en een moordende bureaucratie.
#113470 door Gibi345
19 okt 2017, 12:55
Je politieke mening is wel duidelijk. Over hoeveel reserves Cuba beschikt is niet bekend dan kun je geen duidelijk conclusies trekken over een bankroet Cuba. Een ding is wel duidelijk een kapitalistisch buurland als Puerto Rico is volledig bankroet als 'kolonie' van de VS, het rijkste land ter wereld. Dit is geen optie voor Cuba dat kende ze al onder Batista.

Aangezien Vietnam en China, zonder wiens leningen de VS in de vorm van de aankoop van staatsobligaties allang bankroet was, het veel beter doen dan Puerto Rico, lijkt mij voor Cuba een geleidelijk weg van hervormingen met steun van de EU, China, Rusland en vele anderen de meest geschikte weg...

Saludos,
Gibi
#113471 door Pieterklu
19 okt 2017, 16:47
Inderdaad Gibi ik ben groot gegroeid in een pluriforme kapitalistische maatschappij, en dat merk je, maar ik kan zeker genieten van een enkel elementen uit de socialistische vrijheidsstaat, zoals solidariteit. Best of both worlds dus. Cuba is een kip met enkele veertjes en elke maand - als de salarissen van al die overheidswerkers betaald moeten worden, gaat er weer een veertje af. Niet vreemd dus dat je dan jezelf opeet.
#113472 door Gibi345
21 okt 2017, 10:58
Pieter,

Leuke beeldspraak. Ik geloof dat de 'kale kippen' te zoeken zijn bij Puerto Rico, Haïti en ook Curacao komt voor de 'kale kip award' in aanmerking daarom siert Nederlanders bescheidenheid ze zijn zelf niet instaat hun eigen achtertuin goed te managen.

Ik zie de problemen veel minder ideologisch, de hele regio van Caribische eilanden mikt op toerisme of doet dienst als belastinghaven en heeft nauwelijks eigen industrie en moet dus veel importeren en daar staan dan diensten tegenover en daarbij veel is in handen van grote buitenlandse ondernemingen (b.v. hotels) en banken die hun winsten transfereren, ze hebben dan ook allemaal financiële problemen.

Saludos,
Gibi
#114280 door Gibi345
26 okt 2018, 11:35
Marc Frank van Reuters meldt dat Cuba zich keurig houdt aan de afspraken over het terugbetalen van haar schuld die volgen uit de nieuwe afspraken over haar uitstaande schulden uit 2015 met de Parijse Club. Een groot deel van deze schulden is omgezet in investerings-, c.q. ontwikkelingsprojecten waarbij Cuba in potentie veel steun en plezier aan kan beleven. Zolang Cuba zich aan haar afspraken houdt is haar voortbestaan financieel verzekerd! Lees hier het recente verslag van Marc Frank;
https://www.reuters.com/article/us-cuba ... SKCN1MZ260

Saludos,
Gibi
#114281 door Gibi345
31 okt 2018, 10:17
Een van de schuldeisers, Rusland, die haar schulden in ontwikkelingsprojecten heeft omgezet, is recent op bezoek in Cuba. Tijdens dit bezoek werden de wederzijdse banden aangehaald en verzekerde Rusland, Cuba langdurig in haar ontwikkelingsprojecten in diverse sectoren te steunen, aldus het recente bericht van het Chinese persbureau Xinhua.
http://www.xinhuanet.com/english/2018-1 ... 570194.htm

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten