Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113681 door Gibi345
12 jan 2018, 06:05
De turbulentie in de wereldeconomie in de America's, Venezuela en de VS speelt Cuba parten, echter de banden met Europa en de EU worden steeds inniger vooral ook economisch en dit geeft de Cubaanse economie voor 2018 en daarna een duidelijk nieuw en beter perspectief tegelijkertijd zijn ook de banden met Rusland en China nauwer aangehaald. Knack maakt een nadere analyse van de groeiende banden tussen de EU en Cuba die als 'reddingsboei' voor de Cubaanse economie kunnen gaan fungeren.
http://www.knack.be/nieuws/wereld/hoe-d ... 48059.html

Saludos,
Gibi
#113684 door Pieterklu
12 jan 2018, 14:38
In mijn ogen zijn reddingsboeien in Cuba alleen nodig als hulpmiddel om Cubaanse onderdanen te helpen van het eiland af te komen. Reddingsboeien voor de economie door EU-geld zijn zowel 'paarlen voor de zwijnen' als 'water naar de zee dragen' of volgens het Cubaanse spreekwoord (vrij vertaald): 'Het huis via het raam naar buiten gooien.'

Logisch overigens dat EU in 'het gat' springt dat USA en Venezuela achterlaten. Maar modernisering van de Cubaanse economie (aan dat land ging zowel de industriële revolutie als de ict-revolutie voorbij) kost 2 mijard euro op jaarbasis. EU levert 50 miljoen! Rusland, China, Venezuela en EU zijn net bekomen van forse afschrijvingen of kwijtschelding op langlopende leningen die Cuba niet terugbetaalde en ook nooit had kunnen of willen terugbetalen.

We bouwen dus met ons EU-geld dus weer een nieuw probleem op, terwijl we allemaal weten dat binnen het huidige staatsbestel, met de onlosmakelijke uitwassen van bureaucratie en corruptie, niets constructiefs tot stand kan komen. Een modern productiesysteem zal 80% van zijn productiviteit verliezen door gebrek aan vakkundig en gemotiveerd personeel, gebrek aan materialen en infrastructuur, grondstoffen, transportmiddelen, afzetmarkten en al die handjes die ergens een staatje moeten invullen of een paraafje moeten zetten, maar dat niet doen, omdat ze er geen zin in hebben omdat ze maandelijks de vernedering van de salarisstrook van 240 tot 360 pesos (10 tot 15 euro) aan zich voorbij zien trekken.

'Bezint eer ge begint EU!' Investeren in het huidige Cuba staat gelijk aan het exporteren van geld voor ontwikkelingssamenwerking dat aan het doel voorbijschiet en niets bijdraagt aan de noden van de man in de straat. Het is geld wat indirect in de zakken van: regering. leger, topambtenaren en jinteros/as terecht komt. En een druppel op de gloeiende Cubaanse plaat.

Investeren in Cuba is uitsluitend verantwoord in combinatie met noodzakelijke aanpassingen binnen het staatsbestel (meer kapitalisme en minder socialisme) en de ethiek en het uitroeien van de uitwassen van dit revolutionaire systeem. Anders komen al die goedbedoelde pogingen op de stapel van eerdere enthousiast begonnen maar verzande en dus gestaakte projecten. Voormalig USSR kan hierover meepraten.

Ja Gibi345 ik kon het niet laten.
#113686 door Gibi345
13 jan 2018, 16:34
Ik lees deze ideologische bespiegelingen al heel lang bv. bij Keesvank met de politieke bedoeling van een regime change door de VS via een soort langzame wurging van de Cubaanse economie en bevolking die zoals Obama duidelijk stelde volledig is mislukt. Wat zo'n regime change dan gaat inhouden hebben we in het verleden gezien in Latijns Amerika, waarvan de concentratiekampen en militaire dictaturen van de jaren 70 en 80 nog duidelijk voor onze ogen staan, ook het volledig, failliete Puerto Rico is een prachtig neokoloniaal voorbeeld! Als politiek wapen tegen Cuba dienen de mensenrechten, ik zou zeggen kijk eens wat die in het Midden-Oosten en delen van Afrika daadwerkelijk inhouden bij het optreden van Cuba's noorderbuur in plaats van alle mediapropaganda. 'Leeg plunderen' is het economisch devies en niet de mensenrechten zoveel is al heel lang duidelijk.

Gelukkig slaan vele landen is de wereld een geheel andere weg in waaronder de EU, Rusland en China die Cuba daadwerkelijk ondersteunen en het aanscherpen van de handelsembargo door de VS verwerpen. Al deze landen hebben de leningen omgezet in investeringsovereenkomsten en het gebruik van 'speciale economische zones'. De handels- en betalingbalanssoverschotten van China zijn zodanig dat Cuba het nog vele decennia met Chinese hulp kan uitzingen ook de economische groei is in China gedurende decennia geweldig ook de EU heeft een recordoverschot op haar handelsbalans behaald in 2017. Cuba kan nog wel even vooruit!

Er is in Cuba een transitie gaande daarover zijn op dit forum vele berichten verschenen en vele rapporten op Internet die het geschetste negatieve beeld van de Cubaanse economie als onjuist en 'zeer overdreven' doen bestempelen vooral als men daarbij de rest van Latijns Amerika bekijkt. Ik begrijp dat wel dacht men dat de 'regime change' om de hoek is en dan is Cuba op weg naar het Chinese en Vietnamese model met steun van de nieuwe economische grootmachten in de wereld!

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten