Concerten, wie treedt waar op?

Moderator: FORUMBEHEERDER

#110945 door Gibi345
15 sep 2015, 08:19
zaterdag 19-09-2015 Live Orquesta Salsabor Oosterbeek (GLD)
Van 21:00 uur tot 02:00 uur
Plaats:Lebret zalen & Events
Adres:Lebretweg 51, Oosterbeek

Orquesta Salsabor brengt de warme en spetterende sfeer van de klassieke salsa uit Cuba, Puerto en New York. Met frontzangers Bismarck de Castillo (Cuba), Priscilla Virdo (Argentinie) en Thomas Simmons (Curaçao), de 5 koppige ritmetrein en maar liefst 11 blazers wordt ook deze avond weer een dans- en luisterspektakel dat zijn weerga niet kent. Orquesta Salsabor is een big band, die de rijke en bijzondere bigband sound vermengt met de warme en passievolle muziek uit Cuba en de klassieke salsa (mambo, guaracha, descarga) uit New York. Het orkest is op dit moment een van de weinige orkesten, die in deze grote bezetting het bijzondere salsa- en latin repertoire brengt.

Orquesta Salsabor, en Salsacontigo uit Arnhem hebben de handen in elkaar geslagen. Op deze derde zaterdag van de maand is er een live-optreden van Orquesta Salsabor in Oosterbeek, en worden de Lebret zalen omgetoverd in Caribische sferen aangevuld met een aanstekelijke saus uit de culturele meltingpot en metropool New York!

In het repertoire vind je alle grote namen uit het heden en verleden van de salsa terug. Zoals Machito, Celia Cruz, Tito Puente, Eddie Palmieri, Spanish Harlem Orchesta, Oscar de Leon, Isaac Delgado, El Gran Combo en vele anderen. Daarmee houdt Salsabor een lange muziektraditie springlevend. In Cuba en New York hebben zich sinds de jaren ’40 een hele reeks latin bigbands van zich laten horen. Bekende voorbeelden zijn Benny Moré, Machito, Mario Bauza, Tito Puente, Fania All Stars en Eddie Palmieri. Benny Moré y su Banda Gigante was uniek in zijn aanpak, vooral door de charismatische zanger en bandleider Benny Moré zelf. Autodidact op muziekgebied, in ieder geval zonder kennis van muziektheorie en –notatie,kon hij als geen ander zijn orkest dirigeren en aanzetten tot het spelen van mambo’s (de blazerssecties saxen - trombones – trompetten spelen elk autonome melodisch-ritmische lijnen de zgn mambos/descargas die elkaar opjutten). Deze afrocubaanse descarga-traditie werd in New York verder voortgezet o.a. door Eddie Palmieri en La Perfecta en Charlie Palmieri met Alegre All Stars met de aanwezigheid van Patato Valdes, Mongo Santamaria, Candido Camero en Israel 'Cachao' Lopez die gebruik maakten van de rumba abierta, rumba guaguanco en de son montuno.

Machito y sus Afrocubanos was het belangrijkste latin-jazz orkest in New York in de jaren ’40 en ’50. Het orkest was in zijn hoogtijdagen ongeëvenaard : met hetzelfde gemak speelden ze cubaanse son, mambo, rumba en de eerste mambo-descarga Tanga of de zogenaamde ‘Cubop’: Afro-Cubaanse beats met Bebop-harmonieën en melodie, het beste van twee werelden. Dizzy Gillespie en Chano Pozo (Cubaanse Rumbero) waren verantwoordelijk voor de eerste confrontaties op dit gebied.

Illustere namen als Mario Bauzá, René Hernández, Chico O’Farrill en Tito Puente waren als componist, arrangeur of muzikant verbonden aan het orkest van Machito. Zij gingen later doorgaans zelfstandig als bandleider verder. Beroemd waren de bigband-battles en latin dance-contests in de New Yorkse ballrooms als the Palladium en the Savoy. De orkesten wedijverden om de gunst van de dansers en zó kon een ware mambo-gekte ontstaan. Toporkesten waren die van Tito Rodríguez en Tito Puente tegenover die van Machito en Chico O’Farrill.

In de jaren ’70 was er weinig geld en animo voor bigbands, maar de latin-hype liet opnieuw van zich horen in New York met o.a. de Alegre en Fania All-Stars. Jazz-, Rock- en Soul-invloeden tesamen de afrocubaanse Rumba gaven de latinbands in deze periode een agressieve mambo-descarga sound mee en maakten de ‘salsa’ (descargas, rumbas, mambos, guarachas, son montunos) een spreekbuis voor een generatie latinos, die in de barrios van New York moesten overleven. Johnny Pacheco, Eddie Palmieri, Ray Barretto, Larry Harlow, waren allen verbonden met de Fania-All Stars, maar deden daarnaast ook hun eigen projecten.
http://www.salsabor.nl/
https://nl-nl.facebook.com/OrquestaSalsabor
http://www.salsacontigo.nl/

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast