Concerten, wie treedt waar op?

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113603 door Gibi345
21 nov 2017, 10:59
Op zondag 16 december a.s. om 21:30 uur treed Septeto Trio Los Dos vertolker van de Son de Oriente en bekend geworden door de Cubaanse formatie Buena Vista Social Club op in de Jungle, Tweede van Swindenstraat 26, Amsterdam.
https://jungle.amsterdam/nieuws/cuban-dance-night

Septeto Trio Los Dos is dé vertolker van de Santiago de Cuba sound in NL. De Son uit het Oosten van Cuba. Mensen denken bij de Son meteen aan Buena Vista Social Club en aan Sierra Maestra. Al jaren een van de populairste latin bands van Nederland en de enige met deze unieke stijl. Vanaf 1997 werken ze intensief samen met topbands uit de “oriente” regio met als resultaat een zeer herkenbare eigen geluid . In Santiago de Cuba zelf geniet deze formatie grote popu lariteit. Optredens in de Casa de La Trova, El Quitrin en de Casa de La Musica alsmede “Radio Revolución” en “Radio Mambí”, twee spraakmakende zenders uit de Oriënte hebben voor grote naamsbekendheid gezorgd.

Voorlopig hoogtepunt is februari 2007 waar (na een optreden in de Casa de La Trova in Santiago) de band werd uitgenodigd om met Cuarteto Patria en La Familia Valera Miranda op te treden tijdens het wereldberoemde Festival de la trova Pepe Sanchez in Cuba, Maart 2008. Ze doen dit met de volledig traditionele akoestische bezetting, bestaande uit: tres, armonico, gitaar, contrabas, maracas, bongó, campana, trompet en zang.

Volgens Rebeca Mauleon in 101 Montunos blijft de Son een belangrijk fundament van de latere 'Salsa' daarbij wijzend op de rol van de tres, het montuno, de piano, de bass en de improvisatie die allemaal de ontwikkeling van de descargas del Son van de Cubaanse Charangas en de Cubaanse jazzbands in Cuba en New York hebben beïnvloedt. Hier een sfeerimpressie van het optreden van Septeto Trio los Dos op 25 augustus jl te Rotterdam.


Saludos,
Gibi
#113607 door Gibi345
22 nov 2017, 14:44
We blijven genieten van Septeto Trio Los Dos. De interactie tussen tres en Spaanse gitaar zijn sabroso. Wat maakt dit zo bijzonder en waar ligt de relatie met de Cubaanse pianisten zoals Rebeca zeer terecht beweert?

Historisch gezien konden Afrikaanse gitaar, hand- en duimpiano en vooral de Afrikaanse piano marimba niet overleven in Spanje en Cuba. Echter men vond hier wat op! Men bouwde gitaren uit Spanje om tot hand- en duimpiano en marimba, dit is de rol van de tres en de Spaanse gitaar zorgde voor Spaande melodische en harmonische inbreng vooral uit de Andalusische flamenco-traditie die deels de Spaanse harp verving. Met deze combinatie vinden we Spaanse melodieën uit de Middeleeuwen tot en met de 18e eeuw in de Son opgenomen en de diverse Afrikaanse hand-, duimpiano en marimba tradities in de Tres, is te begrijpen dat met zoveel pianotradities uit Spanje en Afrika waarom Cubaanse pianisten uit de Charanga en Cubaanse jazztraditie voortdurend teruggrijpen op de Son als inspiratiebron!


Sabroso Son,
Gibi
#113609 door Gibi345
23 nov 2017, 12:04
Toen Septeto Trio Los Dos haar 20 jarig bestaan vierde speelden ze in Theater De Roode Bioscoop te Amsterdam, zoals volgende video toont.

We tonen deze video nu niet in de eerste plaats om de muziek maar om een danspaar te eren en wel Daniel en Isabel Kors. Een danspaar met grote kennis van de Cubaanse muziek en dans en die zelfs op gevorderde leeftijd bleven dansen en hoe! Hier een hele korte impressie van hen beiden natuurlijk dansend!
https://www.npo3.nl/daniel-en-isabel-ko ... CRV_136738

Met groot verdriet vernamen we dat Isabel is overleden begin 2017. Ze was een heel lieve en warme persoonlijkheid die node gemist zal worden. Voor mij was ze een echte danseres met gevoel voor de muziek, ritme en de dans en niet iemand die op elk genre de zelfde draai uitvoert zonder te weten welk ritme of genre er wordt gespeeld. Ze was op leeftijd maar haar manier van dansen maakte van haar een flor nacional de Cuba! Isabel is niet meer echter ze leeft voort in onze herinneringen.

Muchas gracias cariño,
gibi
#113629 door Gibi345
30 nov 2017, 10:48
We staan nog even stil bij Daniel en Isabel Kors. Als dansend paar verbinden ze werelddelen. Maar de verbinding Cuba, Curacao en Nederland werd door hen eveneens gelegd. Het beroemde Curaçaose orkest Arnell y Su Orkesta deed kort geleden Nederland aan. Isabel en Daniel groot kenners van muziek en dans bezochten dit optreden. Ze zijn dan ook in de volgende video waarneembaar. Ze dansen Son met een door Isabel ingezette Tornillo, de rest van de zaal danst de Cubaanse danzòn.

Het nummer dat Arnell speelt is '“Si asere, yo soy Abakuá, soy obonekué”. In het abakua betekent dit "Broeder, ik ben lid van het abakua genootschap en ik ben kenner van de geheimen van de kué of cué". Afro-cubaanser kan natuurlijk niet! Arnell achter keyboards en familie spelen dit als een Son Montuno met mambo riffs en Swing latino voor het comeback publiek dat door Daniel en Isabel meteen herkend wordt en dien overeenkomstig gedanst. Daniel danst altijd met hoed aanduidend mijn ziel en die van Isabel gaan de wereldrond (Afrika, Cuba, Curacao, Nederland) en keren weer als "een cirkel" ter plaatsen terug vandaar dat Isabel correct de Tornillo inzette, geweldig!Muchos gracias Isabel en Daniel,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten