Wat moet ik waar regelen?

Moderator: FORUMBEHEERDER

#101677 door Francin Dolman
05 dec 2012, 10:17
Was benieuwd naar dit onderwerp en vond 't nergens op dit forum. Heb informatie aangevraagd, en kreeg een rits regels die ik hieronder kopieer, en waaruit wel blijkt dat je niet even "zomaar" een vriend/in kan uitnodigingen voor drie weken vakantie hier!

Kopie van mail:
Om in aanmerking te komen voor een visum kort verblijf gelden de volgende voorwaarden:

Voorwaarden

- Hij is in het bezit van een geldig paspoort, dat minimaal drie maanden langer geldig is dan de gewenste visumperiode. Ook mag het paspoort niet ouder zijn dan tien jaar;

- Hij vormt geen gevaar voor de openbare orde van één van de Schengenlanden*;

- Hij moet voldoende geld hebben;

- Hij moet het reisdoel aannemelijk maken;

- Hij moet een medische reisverzekering hebben.



Benodigde documenten

- Geldig paspoort;

- Bewijsstukken ter onderbouwing van het reisdoel:

- Nodigt u de persoon uit dan moet u het formulier particuliere logiesverstrekkingen invullen. Dit formulier moet gelegaliseerd worden door de gemeente waar u woont, of;

- Hotelreservering, of;

- Uitnodiging van een in Nederland gevestigd bedrijf (bij een zakenbezoek);

- Bewijsstukken die aantonen dat de visumaanvrager over voldoende geld beschikt voor het verblijf in Nederland:

- Bankafschriften of contant geld waarmee de persoon aantoont over minimaal €34,- per persoon per dag te beschikken voor de duur van zijn verblijf, of;

- Een garantverklaring. U kruist dan op het formulier particuliere logiesverstrekkingen aan dat u (of een derde persoon) garant staat. U moet als garantsteller over voldoende en duurzame middelen van bestaan beschikken. U moet een inkomen hebben van minimaal €1.456,20 bruto per maand. Hierbij wordt gekeken naar het SV-loon exclusief vakantiegeld. Dit inkomen moet nog minstens twaalf maanden beschikbaar zijn. U kunt dit bijvoorbeeld aantonen met een arbeidscontract en de laatste drie loonstrookjes;

- Bewijsstukken die aantonen dat de visumaanvrager een medische reisverzekering heeft met een minimale dekking van € 30.000,-;

- Reserveringsbewijs van de reis. Bijvoorbeeld een print-out van een voorlopige boeking met betrekking tot de voorgenomen reis waaruit blijkt dat hij niet langer dan drie maanden in het Schengengebied zal verblijven. Wij raden aan de boeking pas definitief te maken nadat het visum is goedgekeurd;

- Documenten die de terugkeer van de vreemdeling naar het eigen land of land waar hij woont aannemelijk maken (bijvoorbeeld werkgeversverklaring; inschrijving schoolgaande kinderen; eigendomsbewijs eigen woning en/of overige onroerende goederen);

- twee pasfoto’s van de visumaanvrager.



Het kan zijn dat de Nederlandse ambassade naast deze stukken ook om andere stukken vraagt. Wij adviseren daarom aan om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade. Het aanvragen van een visum kost €60,-.



Duur van de aanvraag

De Nederlandse ambassade of consulaat beslist in de meeste gevallen zelfstandig op de visumaanvraag. Binnen 15 dagen moet op een visumaanvraag worden beslist, tenzij er verder onderzoek in Nederland nodig is. In dat geval wordt de beslistermijn verlengd. De aanvrager ontvangt hierover dan een brief.



Melden in Nederland bij de vreemdelingendienst

Wanneer de persoon in Nederland is aangekomen, moet hij zich binnen drie werkdagen bij de lokale vreemdelingendienst melden. Om hiervoor een afspraak te maken kunt u contact opnemen met het nummer 0900-8844.


*Schengenlanden
België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland.


Bijlage

- brochure ‘Visum voor kort verblijf in Nederland’

- bewijs van garantstelling en/of particulier logiesverstrekking



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de IND op telefoonnummer 0900-1234561 (0,10 ct p/m).

#101678 door Encantó
05 dec 2012, 13:34
En?
Als jij naar Cuba gaat voor een kort verblijf moet je ook aan een aantal regels voldoen. En die wijken 'in wezen' niet zo af als de regels waaraan een Cubaan moet voldoen die naar Nederland komt...

-> voldoende geld / reisdoel = toerisme / medische reisverzekering / geldig paspoort dat minstens 3 maanden na terugkeer nog steeds geldig is / logies = je hotel of casa in Cuba etc.

Dan heb je nog de 34 €/dag en garantverklaring: omdat er in Schengenlanden een opvangplicht bestaat voor de overheid. En die wil niet dat daar misbruik van gemaakt wordt. <> Cuba: heb je geen geld meer: hup retour afzender.

Bovendien: als jij naar Cuba gaat is het vrijwel 100% zeker dat je terugkomt (meestal heb je retourticket). De ervaring met Cubanen (en heel veel andere "toeristen" uit 3de wereldlanden) is dat ze NIET meer WILLEN terugkeren eenmaal ze in Europa zijn. Alwaar zich de hoorn des overvloeds bevindt...

:?

#101679 door Osito
05 dec 2012, 13:55
Hallo Francin,
kijk eerst eens bij het hoofdstuk Uitnodigen, trouwen en scheiden. Daar vind je een heleboel informatie.
Succes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast