Wat moet ik waar regelen?

Moderator: FORUMBEHEERDER

#98030 door Belinda
29 feb 2012, 22:05
Mijn man (Cubaans) heeft nog een zoon van 10 in Cuba. Man man woont inmiddels 3 jaar in Nederland, heeft een Nederlands paspoort, werkt in Nederland. Hij is momenteel in Cuba om toestemming te vragen aan de moeder van zijn zoontje om hem naar Nederland te kunnen halen. Hij heeft het daar niet goed. Zij wil dit echter niet, omdat ze bang is dat ze haar zoon nooit meer zal zien. Ook logisch.
Is haar toestemming officieel nodig, of is er een andere manier om hem naar Nederland te krijgen? Is via een Cubaanse advocaat eea mogelijk? Mag hij zelf beslissen op een bepaalde leeftijd? Heeft mijn man recht om zijn zin door te duwen?
Wie heeft ervaring met bovenstaande?

#98032 door Eddy77
01 maart 2012, 00:47
Ken 2 stories en in beide gevallen wordt door cubanen gesteld dat het zonder toestemming van beide ouders onmogelijk is om cuba uit te komen. Dus ik denk niet dat er wegen omheen zijn.

#98033 door Robert
01 maart 2012, 08:02
Ongeloofelijk dat iemand denkt een moeder te kunnen dwingen afstand te doen van haar kind!
Enigste mogelijkheid is haar toestemming kopen, en dan moet zowel jij als de moeder daarmee leven.
Treurig.
Maar ach hij kan ook scheiden en zowel de zoon en de moeder hierheen halen. :D

#98035 door Belinda
01 maart 2012, 10:34
Tijdens het weerzien van mijn man met zijn zoontje in Cuba, na 3 jaar, bleek dat het jongetje geen tand meer in zijn mond heeft waar geen gaten in zitten, ondanks herhaaldelijk goede producten hiervoor te hebben opgestuurd, bleek dat hij 1 ei per week moet delen met meerdere broertjes en zusjes, ondanks het sturen van voldoende geld, bleek dat hij meer bij zijn oma, mijn schoonmoeder, verblijft dan bij zijn eigen moeder, bleek dat zijn stiefvader een schreeuwende alcoholist is. Is dit moederliefde?
Dus ja, de neiging om hem "te kopen" van zijn moeder is zeer groot. Als je de leefomstandigheden van een kind 1000x kan verbeteren, is dit echt niet zo onbegrijpelijk, is mijn mening.

#98036 door klaassen
01 maart 2012, 11:02
Hoe erg dat het ook is

Maar het zal niet mee vallen om dat kind naar Nederland te krijgen

Klaassen

#98039 door HijodelMundo
01 maart 2012, 16:01
Je hebt de toestemming van de moeder nodig. Punt.

Tenzij natuurlijk hij haar uit haar ouderlijke macht kan ontzeggen door aan te tonen dat zij het verwaarloosd, mishandeld o.i.d. Maar dat zal hij alleen in Cuba en vanuit Cuba kunnen doen en dat zal ook niet in een paar weken geregeld zijn. Inderdaad in Cuba contact opnemen met een advocaat.

Desondanks blijft het een treurige situatie en wil je een moeder niet een kind ontnemen... Wat je schrijft kan waar zijn maar kan ook niet. Althans is voor ons moeilijk te checken en ook niet van belang.

Saludos en succes met lastig pakket,

Hijo

#98041 door Encantó
01 maart 2012, 16:39
Wie heeft te oordelen over deze moeder en haar zoon? Wat is moederliefde? In ieder geval heeft dat niets te maken met een stiefvader die alcoholieker is. Waarom heeft de vader zijn zoon 3 jaar niet gezien? Hij is meer bij de oma (je schoonmoeder) en toch vergaat het hem zeer slecht :shock: Etc.

Sorry Belinda, maar mijn haren rijzen mij te berge bij het lezen van je verhaal. :x :x :x

#98044 door Elisabeth
01 maart 2012, 18:36
Belinda, ik heb wel begrip voor je kennelijk echt gemeende zorgen, maar toch, ruk dat kind toch niet uit zijn normale omgeving. Dat gaat helaas bij oudere kinderen nog al eens mis en Nederland is nou eenmaal niet het prettigste land voor een emigrant.

bleek dat het jongetje geen tand meer in zijn mond heeft waar geen gaten in zitten, ondanks herhaaldelijk goede producten hiervoor te hebben opgestuurd


In Cuba wordt suiker als voeding "mis"bruikt, omdat er verder niet zo veel is. Geen wonder dus dat een gebit vol gaten gaat zitten. Maar: de tandarts is gratis, dus zou ik eerst dat maar eens doen inplaats de moeder meteen uit haar ouderlijke macht te willen zetten. Ik vraag me trouwens af of dat in Cuba wel mogelijk is. Je kunt dacht ik hooguit het zorgrecht aan éen van de ouders overdragen maar ook alleen met toestemming van de andere ouder.
En drie jaar zonder vader is nu ook niet echt een teken van overmatig interesse voor het kind.

bleek dat hij 1 ei per week moet delen met meerdere broertjes en zusjes, ondanks het sturen van voldoende geld,


Ja, moet het joch dan in z'n eentje zijn dagelijkse eitje oppeuzelen terwijl de broers en zusters mogen toekijken?! Dat kun je niet menen.

bleek dat hij meer bij zijn oma, mijn schoonmoeder, verblijft dan bij zijn eigen moeder,


Dat is tamelijk normaal in Cuba, ik zou zelfs zeggen dat het de regel is, want wie is er nou beter dan de grootmoeder om voor een kind te zorgen als de moeder gaat werken?

bleek dat zijn stiefvader een schreeuwende alcoholist is.


Tja, het is niet leuk, maar in Cuba leven is nu eenmaal niet gemakkelijk en heel erg veel Cubaanse mannen zijn helaas aan de drank. Schreeuwen doen ze sowieso allemaal. Dat zou je zelf eigenlijk met een Cubaanse man toch ook gemerkt moeten hebben...

#98049 door Pieterklu
01 maart 2012, 20:36
Een triest en onmogelijk dilemma. Sterkte met het vinden van de juiste oplossing, vooral in het belang van het kind zelf.

#98054 door carino
02 maart 2012, 13:15
Ik weet uit eigen ervaring dat het alleen mogelijk is als de moeder (per notariële akte) toestemming geeft. En ja daar zal zeer waarschijnlijk flink voor betaald moeten worden.
Een moreel oordeel matig ik me niet aan want ken de situatie niet. Ik kan me echter heel goed voorstellen dat je je zoontje van 10 hier naartoe wilt halen.
Ik sluit me wel aan bij de opmerkingen van Elisabeth er aan toevoegend dat al het geld wat je stuurt voor die jongen ook voor het grootste deel in de zak van de stiefvader zal belanden.

#98065 door Belinda
02 maart 2012, 21:12
Dank voor bovenstaande reacties, waarbij ik dan de nuttige reacties bedoel.

Helaas zijn veel antwoorden zeer negatief suggestief en oordeelt het merendeel over een schrijnende situatie, waarbij wij willen zoeken naar de beste oplossing, op een manier alsof er een kind tegen zijn wil ontvoerd gaat worden.

Aangezien ik zelf al jaren in Cuba kom, en mijn echtgenoot Cubaans is, wij universitair geschoold zijn, zou ik het op prijs stellen als er ook op een volwassen manier op dit forum geschreven zou kunnen worden. Suggereren dat iemand niet de waarheid verteld, of het plaatsen van verbaasde al dan niet schreeuwende emoticons hoort daar mijns insziens niet bij.

Toch dank voor jullie menig en oplossingen.

#98067 door gert visser
02 maart 2012, 21:42
ik heb geen oplossing ofzo weet wel dat het lastig is !
mijn vrouw heeft er ook mee te maken n.l toestemming voor haar dochter om het land te mogen verlaten ook haar ex opgezocht voor toesteming en oke hij gaf toestemming had het wel iets te vroeg geregeld want andere doc. waren niet gereed en toen waren die documenten weer
verlopen dus weer naar de ex en die zij nee ! uiteindelijk wel gelukt met hulp van zijn family werkte hij toch mee maar waren de regels wat betreft legaliseren weer veranderd zij komt uit banes hij woont in camague ( schrijf wijze is een gok ;) ) dus na wat heen en weer reizen e.d zijn die papieren in orde ! nu de rest nog ! Word van die papier winkel niet echt vrolijk en elke stempel zegel etc kost $$ zou niet erg zijn als ik dan maar wist die datum komen ze naar nederland die onzekerheid word ik helemaal niet goed van !!!

#98069 door Belinda
02 maart 2012, 21:53
Fijn dat het uiteindelijk in orde gekomen is. En helemaal geen gek idee om de familie er wat meer bij te betrekken.

Succes met het wachten op haar komst!

#98070 door Encantó
03 maart 2012, 00:02
Belinda schreef:Aangezien ik zelf al jaren in Cuba kom, en mijn echtgenoot Cubaan(s) is, wij universitair geschoold zijn, zou ik het op prijs stellen als er ook op een volwassen manier op dit forum geschreven zou kunnen worden. Suggereren dat iemand niet de waarheid vertelt, of het plaatsen van verbaasde al dan niet schreeuwende emoticons hoort daar mijns in(s)ziens niet bij.


Geachte Doctor Honoris Causa,

kan u zich inbeelden dat ik mij niet kan inbeelden dat iemand zichzelf op deze wijze de spreekwoordelijke veer in kont steekt. :shock:

Verder spreekt u zichzelf regelmatig tegen en zou u moeten weten, als universitair, dat u in deze beter uw licht (tegen betaling) was gaan opsteken bij een advocaat gespecialiseerd in deze zaken.

Saludos con sinceridad,
mr.dr.ir. Encanto :D

#98071 door Joop_Siroop
03 maart 2012, 00:57
jajajajaja
tjemig de pemig weetjewel weetjeniet

#98073 door Elisabeth
03 maart 2012, 09:22
Dank voor bovenstaande reacties, waarbij ik dan de nuttige reacties bedoel.


Op een forum krijg je nu eenmaal in eerste linie veel meningen en geen gebruiksaanwijzing in de zin van
"eerst doe je stap a", in dit geval dus moeder overtuigen want met "loskopen" van haar kind zou je wel eens de tegenovergestelde reactie kunnen krijgen. Vervolgens komt stap b. waarbij je de Cubaanse autoriteiten moet overtuigen om het kind het land uit te laten gaan, enz. enz.

Wat trouwens een universitaire opleiding te maken heeft met een zaak waarbij het vooral om liefde, emoties, verlaten van je vertrouwde omgeving (heel belangrijk voor een kind) en het verlaten van een deel van je familie gaat, is mij een raadsel maar goed, jij vindt het kennelijk belangrijk.

Ik weet niet of je zelf kinderen hebt, maar kun je je niet voorstellen dat een vrouw die in Cuba leeft, dus in een soort gevangenis waar je niet zo maar uitkomt, die geen mogelijkheid heeft om pakweg morgen op een vliegtuig te stappen om even een weekje haar kind te gaan bezoeken, grote bezwaren heeft of hem maar zo te laten gaan? Dat betekent voor haar dat ze haar kind alleen nog maar terug zal zien als de vader van goede wil is. En hij heeft door zijn 3 jaar afwezigheid niet laten zien dat hij een erg groot verlangen naar zijn zoon had.

Ik zou zelf nooit toestemming geven terwijl ik toch het contact van vader/kind ook heel belangrijk vindt. Dat is dan ook mijn raad aan jouw man. Probeer het toch eerst eens met een uitnodiging van ca. 2 maanden tijdens de zomervakantie in Cuba. Dan kan zoonlief zelf ook eens kijken of het hem in Nederland bevalt, zonder dat er meteen grote besluiten worden genomen.

#98087 door carino
05 maart 2012, 12:52
Jeetje Elisabeth, nu ben ik het alweer met je eens.
Moet niet gekker worden ;-) ;-)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12 [Bot] en 1 gast